Úspory nákladů, propouštění. Slyšíme to ze všech koutů. Co ale dělat, když potřebujete vyšší plat? Pokud nemáte šéfa, který rozhazuje tisíce, nezbude vám nic jiného, než si o peníze prostě říct.


 

Průzkumy říkají, že 2 z 3 Čechů jsou spokojeni se svým zaměstnáním. Pokud se jich ale zeptáte na plat, karta se obrací. Dokonce více jak 63% pracujících není spokojena s výší svého platu a plat mají podle svého přesvědčení nižší, než by si dle svého výkonu v práci zasloužili.

 

Je jasné, že pokud jste zrovna nastoupili do zaměstnání, velké změny v platu čekat nemůžete. Jste ale v práci už nějakou tu dobu a váš plat se nepohnul směrem nahoru ani o korunu? Poradíme vám, jak si o vyšší plat říct.

Správný čas!

Správné načasování je nesmírně důležité. Např. při tradičních ročních hodnotícím sezení s nadřízenými. V tento okamžik nadřízení očekávají, že se tohoto tématu nějak dotknete. Pokud jste za uplynulý rok chváleni za vaši skvělou práci, máte skvělou příležitost o zvýšení platu požádat.

 

Sezení se nekoná? Domluvte si s nadřízeným soukromé setkání. Počkejte ovšem na dobu, kdy bude váš šéf v dobrém rozpoložení, bez stresu, v dobré náladě. Budete mít větší šanci k pozitivní reakci. Spěchá šéf na schůzku nebo na oběd? Nerušte ho, schůzku si domluvte jindy.

Připravte si argumenty

Není asi potřeba říkat, že bez pádných argumentů nedostanete přidáno ani korunu (ve většině případů). Rozhodně se vyvarujte působení na šéfovy city. To, že vaše děti nebo rodina potřebují více peněz na studia nebo na nové auto, vám bude k ničemu. Naopak. Citové vydírání by vás mohlo uvést do velmi nepříjemné pozice. Svůj výstup stavte na racionálních argumentech (rostoucí objem práce, zlepšující se výsledky prodeje atd.) 

Mějte rozhled

Před samotnou žádostí o zvýšení platu byste si měli pečlivě zjistit, jak je na tom vaše pozice na trhu práce. Je žádaná? Nabízí ostatní firmy volná místa na tuto pozici s vyšším platem? Toto všechno byste měli vědět. Je velmi chvályhodné být loajálním zaměstnancem. Pokud ovšem vaše znalosti a dovednosti nedovede zaměstnavatel dobře ocenit, stálo by za to se porozhlédnout i jinde.

O kolik si říct?

Váš požadavek musí vycházet z reálných možností firmy. Pokud je váš plat 20 tisíc, těžko dostanete přidáno na 50 tisíc. Ovšem zvýšení platu o 5 až 10 procent ze současné hrubé mzdy je už dosažitelnou hranicí. 

Co pomůže?

Pokud není vaší žádosti vyhověno, a z firmy odcházet nechcete, zkuste zapracovat na vašem osobním rozvoji. Různé vzdělávací nebo jazykové kurzy by vám mohly pomoci při vašem dalším pokusu o zvýšení platu.