Dnes je velice oblíbeným benefitem u zaměstnanců a brigádníků výplata ihned po práci anebo možnost týdenních záloh.

 

Mnoho zaměstnavatelů nabízí tuto výhodu a snaží se tak navnadit pracovníky, aby začali pracovat právě pro ně.

 


Ale co vše se za tím skrývá? Zeptali jsme se na to pro vás pár společností.

 

Za prvé je důležité si uvědomit, že pracovněprávní předpisy neukládají zaměstnavatelům povinnost vyplácet zaměstnancům zálohu na mzdu.

 

Tohle také potvrzuje Ing. Jana Semaníková z personální agentury SODAT s.r.o, která nám sdělila, jak to celé funguje:

 

Sodat

 

Výplata ihned, respektive zálohová výplata, je vstřícný krok zaměstnavatele ke svým zaměstnancům, protože zákon společnostem neukládá za povinnost je vyplácet. Brigádníci jsou spokojenější, když dostanou výplatu dříve, a právě proto je touto cestou motivujeme.

 

Mnoho lidí si neuvědomuje, že tento benefit je pro nás rizikový, protože dáme pracovníkovi peníze dříve, než nám je naši klienti pošlou na účet. Klienti standardně platí vždy až za odpracovaný měsíc. Rizikem není jen to, jestli zaplatí, ale také kdy. A jelikož jsme zaměstnavatelem my a máme povinnost zaplatit zaměstnancům mzdy, nelze čekat na klienta až pošle peníze.

 

 

 

Každá společnost má individuální podmínky pro zálohy na výplaty nebo výplaty ihned a je dobré se informovat u personalistů.

 


Jako vzorový příklad můžeme uvést vyjádření personalistky společnosti WELL PACK s.r.o Kateřiny Büchler.

 

Wellpack


Pokud nabízíme pozice s dlouhodobou spoluprací, vyplácí se výplata zpravidla jednou měsíčně. I přesto poskytujeme každý týden zálohu 1.500 - 2.000 Kč. Jedinou podmínkou je odpracovaná doba a nulové neomluvené absence.

 

V druhé polovině roku, když najedou sezonní práce, vyplácíme zpravidla každý týden, t.z. celou mzdu vždy za předchozí odpracovaný týden.

 

Bohužel nevyplácíme každý den po odpracované směně, jak avizuje ve svých inzerátech mnoho jiných zaměstnavatelů.

 

 

 

Jakou zkušenost máte s výplatou ihned vy? :-)