Stále více pracovních míst je možné vykonávat formou teleworkingu. Ať už díky globalizaci, či rychlému vývoji moderních technologií. O co se vlastně jedná? A jaké jsou výhody a rizika pro podnik a samotného zaměstnance?


 

Abychom se blíže podívali na benefity a rizika teleworkingu, musíme si nejdříve objasnit, co to ten teleworking vlastně je. Tak tedy. Velmi často se překládá jako práce z domu, práce na dálku, práce ze vzdáleného místa nebo také jako práce online. Hlavním specifikem teleworkingu je to, že umožňuje vzájemnou spolupráci mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, a to bez fyzického – přímého kontaktu.

 

     Teleworking se překládá jako práce z domu, práce na dálku, práce online. 

 

 

Dříve využívaly tuto formu spolupráce především velké korporace, které díky videokonferencím šetřily spousty peněz a času, když potřebovaly komunikovat se svými kolegy v zahraničních pobočkách. Zavedení teleworkingu je ovšem mnohem jednodušší v menších firmách, kde není tak složitá firemní struktura.

 

Samozřejmě, že ne každá práci lze touto formou vykonávat. Práce totiž musí být „přenosná“. Ideální je tedy pro práci programátorů, redaktorů nebo třeba překladatelů. Naopak pro manuální práce je téměř neaplikovatelná. Obzvláště u zaměstnání spojených se sériovou či hromadnou výrobou. Stejně je tomu tak u povolání, jako jsou např. lékaři, knihovníci nebo lékárníci.

Druhy teleworkingu

  • Příležitostný: pouze občasná práce na dálku, např. na pracovní cestě
  • Částečný: pravidelná práce na dálku, např. několik hodin denně nebo několik dnů v týdnu
  • Úplný: práce na dálku na plný úvazek 

Přínosy teleworkingu

Pro podnik je obrovskou výhodou úspora nákladů. Ať už za samotné pracovní místo (stůl, židle atd.), tak i za energie a případné cestovní výlohy. Další výhodou je možnost výběru z více uchazečů o zaměstnání. V tomto případě totiž nevadí, že bude pracovník z druhé strany republiky. Personalisté se tedy nemusí zaměřovat pouze na uchazeče o zaměstnání z blízkého okolí. Kromě další výhody – úspory času, je pro zaměstnavatele důležitý také fakt, že lidé pracující formou teleworkingu tráví méně času na nemocenské. Tím, že mají kancelář doma se i během nemoci většinou nevyhne nějaké práci.

 

I pro zaměstnance má teleworking nesporné výhody. Sami si můžete zorganizovat svůj pracovní den a můžete pracovat v klidném domácím prostředí. Nehrozí vám tedy rozptylování v kanceláři, kdy obzvlášť současný trend open office může znesnadnit poklidný průběh pracovního dne. Navíc můžete ušetřit velké částky za dojíždění do práce, stejně jako ušetříte svůj drahocenný čas. Výhodou je také to, že tato forma práce je vhodná pro handicapované nebo maminky na mateřské. Dojíždění do zaměstnání by mohlo být totiž v takovém případě obtížnější. 

Rizika teleworkingu

Teleworking má ovšem i svá rizika. Pro podnik je to především menší kontrola nad zaměstnancem. Převážně proto, že vedení nemá přímý dohled na prováděnou práci. A pro zaměstnance? Možnost odcizení se od „reálného“ světa a určitě také možnost naletět podvodníkům. Proto si zjistěte všechny informace o firmě, která takovou pozici nabízí! A rozhodně neplaťte nic předem. Pokud to po vás bude vyžadováno, je pravděpodobné, že se jedná o podvod.