Minule jsme si procházeli obecné názvy zaměstnání. Nevím, jak vy, ale my jsme zjistili, že v tom totálně plavem, a to pracujem v oboru. Takže asi bude vhodný pokračovat ve vzdělávání (když už se tváříme, že jsme experti). Dneska se vrhnem na hodně častý obor – finančnictví a prodej. Abyste věděli, do čeho jdete (když někdy to skončí tak, že na pohovor jdete s pocitem, že budete boss v celé firmě a nakonec se stanete variací Horsta Fuchse bez naušničky).


B2B

U nás tento pojem ještě není moc známý, takže můžete oslňovat znalostmi. Znamená to komunikace mezi dvěma obchodníky (business to business = obchodník → obchodník), takže takový to domácí žvýkáníčko, mluvíme mezi svýma, ne? Jde o různé zejména elektronické výměny informací, jako faktury, obchodní jednání, apod.

MLM

Wikipedie vám řekne, že to je víceúrovňový (MultiLevelMarketing) prodej. Ale znamená to jednoduše to, že vy budete v podstatě na konci žebříčku obrovské firmy, jehož začátky jsou pro vás v nedohlednu. A nemáte peníze jen za to, co prodáte, ale hlavně za to, koho dalšího přivedete (a za to, co on prodá). Patří k nim třeba i Oriflame a Avon.

Representative

Neznamená, že se budete culit na kolemjdoucí a vypadat reprezentativně. I když, možná … Reprezentative je v podstatě obchodní zástupce, to znamená, že reprezentuje firmu, značku nebo produkt, jeho cílem je opět prodej. Takže nakonec se možná culit budete a doufat, že si ten vysavač někdo koupí :-P.

Sales specialist / manager

Tak teď budete mít na krku prodej. A to kompletně. Žádná sranda to nebude, ale pokud vás to baví, tak za to budeme mít pěkný háky. Ale s vámi bychom asi měli mluvit trocho seriozněji (přece jen nejspíš budete jeden z nejvýše postavených lidí ve firmě). V tom případě – budete mít na starosti obchodní aktivity, reprezentaci produktů a kontakt jak s klienty, tak s obchodními partnery.

Team leader

Původně to znamenalo, že vedete tým lidí, které si přeskládáte podle sebe (a jejich schopností). Prostě odpovídáte za jejich práci. Ale momentálně je to docela zprofanovaný, takže bacha. Taky nakonec můžete obvolát lidi a prosit je, ať si proboha koupí ty ponožky, co prodáváte. Záleží hlavně na tom, jak je zaměstnavatel seriózní, což snadno zjistíte na interentu. Tak nebuďte líní, jasný?

 

 

P.S.: Celý tenhle článek je třeba brát s nadhledem a vědět, že všechny tyto pozice můžou být i super a nakonec tam třeba skončíte na HPP celí šťastní ;-).