Hledáte práci ve výrobě nebo ve skladu? Dobrý životopis je to první, co vám pomůže dostat se k vyhlédnuté pozici. Tady je pár tipů, jak si ho napsat tak, aby zaujal personalisty.


1) Začněte kontaktními údaji

Na začátku svého životopisu by měly být umístěny vaše kontaktní údaje, včetně jména, současného telefonního čísla a e-mailové adresy. Ujistěte se, že tyto údaje jsou dobře viditelné a snadno čitelné.

2) Zkuste to jednoduše a jasně

Není potřeba psát román. Stačí jedna stránka, kde shrnete svoje zkušenosti a dovednosti. Používejte jednoduchou češtinu, ať vám každý rozumí.

3) Zdůrazněte, co umíte

Zaměstnavatelé se zajímají o to, co pro ně můžete udělat. Vyzdvihněte proto svoje dovednosti a zkušenosti. Například pokud máte zkušenosti s obsluhou vysokozdvižného vozíku, určitě to uveďte.

 

Pracovní zkušenosti a dovednosti: Vyjmenujte firmy, ve kterých jste pracoval/a a popište své předchozí pracovní pozice, zejména ty spojené s výrobou, manipulací se zbožím nebo prací ve skladu. Uveďte jaké byly vaše pracovní povinnosti, například: Jaké stroje jste obsluhoval/a? S jakými materiály jste pracoval/a? Jaké nástroje jste používal/a? Jaké máte zkušenosti s bezpečností práce - absolvoval/a jste nějaká školení? Máte řidičský průkaz? Pokud ano, jaký typ?

 

 

TIP: Jak popsat své předchozí pracovní zkušenosti v životopise:

 

"Pracoval jsem jako skladník ve firmě XY."

 

"Moje práce zahrnovala vykládání a nakládání kamionů, manipulaci s materiálem a obsluhu vysokozdvižného vozíku."

 

"Jsem zodpovědný a spolehlivý pracovník, který se nebojí fyzické práce."

 

Certifikace a školení: Pokud máte certifikáty nebo jste absolvovali relevantní školení, uveďte také.

4) Detaily o vzdělání

Uveďte své nejvyšší dosažené vzdělání, včetně názvu školy a data ukončení studia. V průmyslovém prostředí mohou být důležitá i odborná školení týkající se manipulace s materiály nebo bezpečnostních postupů.

5) Doplňující informace

Na konci životopisu můžete přidat oddíl s dalšími informacemi, jako jsou dobrovolnické aktivity nebo zájmy spojené s prací v průmyslu.

6) Důležité tipy pro psaní životopisu

Zkracujte informace: Buďte struční a zaměřte se na nejdůležitější údaje.

 

Používejte akční slova: Při popisu svých pracovních zkušeností používejte dynamická slova jako "řídil/a jsem", "dosáhl/a jsem", "zlepšil/a jsem".

 

Přizpůsobte životopis pozici: Přečtěte si pozorně popis práce. Ujistěte se, že váš životopis odpovídá požadavkům zaměstnavatele.

 

Kontrola pravopisu a gramatiky: Nezapomeňte na důkladnou kontrolu pravopisu a gramatiky, chyby mohou poškodit váš profesionální dojem.

 

Nechte si životopis zkontrolovat: Poproste kamaráda nebo člena rodiny, aby vám s ním pomohli.

 

Myslete na to, že životopis je prvním kontaktem, který budete mít se zaměstnavatelem. Je proto důležité věnovat životopisu dostatečnou pozornost.

Další tipy:

Můžete si stáhnout šablonu životopisu z internetu.

 

Existuje mnoho online nástrojů, které vám pomohou s napsáním životopisu.

 

Můžete se obrátit na kariérní centrum nebo agenturu práce, kde vám pomohou s napsáním životopisu a s hledáním práce.

 

Zaměstnavatelé často hledají v životopisech specifická klíčová slova, která se týkají dané pozice. V našem příkladu by to mohlo být například: skladník, dělník, manipulace se zbožím, práce ve skladu, obsluha vysokozdvižného vozíku, řidičský průkaz, zodpovědný, spolehlivý, fyzicky zdatný, atd.

 

Hodně štěstí!