Zajímá vás, jestli na brigádě v Tescu můžete povýšit z pokladní/ho na manažera, jestli vám pomůže spíš titul nebo praxe a jaké rady vám může dát recruitment manažerka, Šárka Hrdinová? Pak neváhejte a mrkněte na rozhovor!


1. Dobrý den, Šárko, vy zastáváte pozici recruitment manažerky - co to vlastně znamená? Co vše máte na starosti?

Starám se o to, abychom ve všech obchodech a distribučním centru měli co nejdříve obsazené pozice, jak brigádníků, tak i zaměstnanců na pracovní poměr. Snažím se o to, aby nábor probíhal po celé republice stejně, vyhledávám k tomu nové možnosti náboru, jak naše potenciální uchazeče oslovit. A aby to vše mohlo fungovat, tak mi pomáhají people partneři a personalisti, kteří pak s konkrétními uchazeči komunikují.

2. Jak vypadá váš všední den, vaše pracovní náplň?

Takto jednoduše se to říci nedá. Každý den a i roční období je jiné. Největší práci s přípravou na nábor brigádníků mám před Vánoci, Velikonocemi a letními dovolenými. Například koncem léta začínám pracovat na vánoční kampani a přemýšlet nad tím, jak k nám brigádníky přilákat, aby si k nám přišli přivydělat na dárečky.

3. Začínala jste v Tescu přímo na této pozici anebo jste se vypracovala z nějaké nižší?

V Tescu už působím přes 4 roky. Začala jsem zde pracovat ještě jako studentka, stážistka v týmu Talentu. Pomáhala jsem například s rozvojovým programem pro absolventy vysokých škol. Po roce jsem se posunula na pozici Talent Planning and Development Coordinator, začala se starat o další rozvojové programy, talentové plánování a řízení výkonnosti zaměstnanců, spolupracovat s regionálním týmem, s vysokými školami a prezentovat firmu na veletrzích práce. Od roku 2016 působím na své současné pozici Recruitment manažerky a zastřešuji v této oblasti celou republiku.

4. Jak to vlastně v Tescu funguje? Může se vypracovat i zaměstnanec nebo brigádník například z pokladní/ho na manažera?

Z brigádníka se můžete dokonce vypracovat až na ředitele obchodu. A nebyl by to ojedinělý případ. Máme tu kolegy, kteří se na ředitele vypracovali už za 7 let, a to buď z pozice prodavače, nebo k nám nastoupili do Graduates programu. Pokud zaměstnanec chce, můžeme ho zařadit do rozvojového programu a poskytnout mu vhodná školení a podporu, aby mohl postupně kariérně růst.

5. Koho zaměstnáváte převážně - brigádníky nebo zaměstnance na pracovní poměr? A může se brigádník přesunout postupně na plný pracovní úvazek?

Necelých 40 % zaměstnanců je tvořeno brigádníky. Je tedy skvělá příležitost začít pracovat například při studiu na dohodu a pak se přihlásit na volnou pozici buď na daném obchodě nebo kterémkoli jiném, příp. na pozici v centrální kanceláři.

6. Tesco je mezinárodní firma - je možné také cestovat v rámci práce?

Jelikož působíme v regionu střední Evropy, kam spadá Česká republika, Slovensko, Maďarsko a Polsko a máme jednotné mezinárodní vedení, tak jsou tu manažerské pozice spojené s pravidelným cestováním do zahraničí. Často si s kolegy ze zahraničí i telefonujeme, takže angličtinu v centrální kanceláři mohu trénovat na denní bázi.

7. Pracujete s lidmi - myslíte, že se uchazeči o práci a zaměstnání změnili?

Změnu tu určitě vidím. Jedná se nejen o jiné požadavky na práci díky nově nastupujícím generacím, ale i situaci na trhu práce, kdy si uchazeč o práci může vybírat, kam nastoupí a my si ho jako zaměstnavatel musíme více předcházet a pečovat o něho.

8. Myslíte, že je jednodušší chodit do školy anebo pracovat :-)?

Všude je to dřina a ani bez jednoho se člověk neobejde. Ve škole se člověk naučí disciplíně a spolupráci, což pak plně využije v práci a pomůže mu to dosahovat úspěchu.

9. A co upřednostňujete - titul anebo pracovní zkušenosti?

Pracovní zkušenosti. Nejdůležitější je ale chuť a motivace pracovat, to další už rádi každého naučíme.

10. Co dává práce v Tescu kromě vydělaných peněz?

Určitě si tu člověk může najít skvělé kamarády a získat mnoho pracovních zkušeností. Díky velikosti Tesca se můžete posouvat i napříč odděleními a pomáhat tak přinášet našim zákazníkům každý den něco navíc.

11. Existuje u vás pracovní soudržnost? Přátelí se například zaměstnanci, chodí spolu na pivo, pořádáte nějaké večírky nebo teambuildingy?

Pravidelně každý rok pořádáme „Tesco letní hry“, celý den tu soutěžíme v týmech, závodíme na dračích lodích, tančíme, jíme a relaxujeme. Každý si tu přijde na své a pak je zase celý rok na co vzpomínat. Pravidelně také pořádáme teambuldingy, menší turnaje (volejbalové, badmintonové apod.), vánoční večírky, Mikulášské besídky a třeba i dobrovolnické aktivity se spolky, se kterými obchody spolupracují. Pak jsou tu týmy, které se jdou rádi po práci odreagovat, zasportovat si a následně doplnit tekutiny v hospůdce.

12. Jakou radu byste dala každému, kdo přemýšlí o kariéře v Tescu?

Není o čem přemýšlet. Přihlaste se a pobavte se na pohovoru se svým potenciálním nadřízeným, zda se jedná o práci právě pro vás.