Studentka Andrea se rozhodla, že se svými kamarády vyrazí na léto pracovat do USA. Jaké jsou její zkušenosti s prací v zábavním parku? Dozvíte se v rozhovoru.


Ahoj Andreo, z jakého důvodu ses rozhodla vydat do Ameriky?

Ahoj. Jak se říká, ve správném čase jsem potkala ty správné lidi a bylo to. Dohodli jsme se, že nechceme celé léto strávit v Čechách, tak jsme se začali dívat po nějaké práci v zahraničí. No a kde jinde by mohlo být lepší léto, než v Americe? 

Jela jsi přes agenturu nebo na vlastní pěst?

Jeli jsme přes agenturu. Mám pocit, že úplně na vlastní pěst to do Ameriky ani nejde. A i kdyby to šlo, je tam hodně papírování a nejrůznější formality, které nejsou jednoduché. Přes agenturu je to prostě jednodušší. 

Musela jsi vydat nějaké peníze už před odjezdem?

Ano, musela. Bylo to celkem asi 40 tisíc korun. Jednalo se o poplatek agentuře, což bylo asi 15 tisíc, dále v tom byly víza plus nějaké servisní poplatky za 3 tisíce, 20 tisíc byla letenka a přibližně 2 tisíc stálo pojištění. 

Díky agentuře jsi tedy měla práci sehnanou už dopředu?

JJ, agentura organizovala tzv. job fair v Praze. Toho se zúčastnili i zaměstnavatelé přímo z USA, takže tam se to rozhodlo.

 

Co bylo náplní tvé práce?

Pracovala jsem v zábavním parku a moje pozice se tak nějak střídaly podle potřeby. Jednou jsem uklízela, potom obsluhovala jednotlivé atrakce, mluvila do mikrofonu při nějaké akci, navigovala návštěvníky, starala se o ztracené děti atd. 

Kde jsi bydlela? Měla jsi ubytování hrazené?

Bydleli jsme na klasické ubytovně přímo v areálu zábavního parku. Nájem nám strhávali z platu podle toho, kolik jsme vydělali. Nějaký systém v tom asi nebyl, nikdy jsme přesně nevěděli, kolik nám zrovna strhnou. Ale rozdíly byly minimální.

Kolik sis vydělala?

Žertuješ? :D 

Mám to chápat tedy tak, že ti to nepokrylo náklady?  

No pokud jsme chtěli cestovat a něco poznat, tak určitě ne. :D A ono když už se člověk takhle za tu velkou louži vydá, tak chce taky něco vidět. 

Měla jsi čas i na nějaké jiné aktivity? Jaké?

No, někdy jsme dělali i 99 hodin za týden, ale to byl opravdu extrém. Dobře si hlídali, aby to nebylo víc, protože to by nám museli dávat velké příplatky. Ale občas jsme šli třeba nakupovat, někam na skleničku do baru, na pláž u jezera, na nějaké atrakce, na výlety. Vždycky se něco našlo. 

Bylo něco, co tě překvapilo při příjezdu do Ameriky?

Asi to, že americké filmy nejsou vůbec realistické. Všechno bylo úplně jinak. :D

 

Co místní kultura?

Místní jsou velmi přátelští a opravdu velmi nacionalističtí. Všichni milují Ameriku. Příkladem je třeba zpívání hymny při otvírání parku a oslava Ameriky před zavřením parku.

 

Lidé jsou tam opravdu velmi milí. Je sice pravda, že místní kolegové se k nám nějak moc neměli. Asi jsou zvyklí, že každý rok přijde jiná parta lidí. 

Co se ti na pobytu nejvíc líbilo? Jídlo atd.?

Místní jídlo se mi nelíbilo teda vůbec. :D Zlaté české a slovenské jídlo. :D Jediné, co mi chutnalo, byly jejich sladkosti. A taky se mi hrozně moc líbilo cestování. Když jsme jezdili na různé výlety. Jeli jsme i na Bahamy. To byl opravdu životní zážitek. 

Jak bys zhodnotila pobyt?

Byla to skvělá zkušenost, je potřeba něco takového během života zažít. Člověk si pak mnohem víc váží toho, co má doma. I když občas na naši domovinu nadáváme, tak není proč ve výsledku. Od tohoto pobytu pořád říkám, že ta úžasná Amerika je tu! 

Doporučila bys takový pobyt ostatním?

Nejsem si jistá, jestli zrovna práci v zábavním parku. Spíš někam, kde je člověk míň svázaný prostředím. Např. další rok byly kamarádky pracovat v LA ve Fridays a byly maximálně spokojené.

 

Na zábavním parku mi trochu vadilo, že šlo všechno hodně špatně domluvit. Když areál měl 4 tisíce zaměstnanců, bylo těžké si domluvit třeba volno přes dalších 10 lidí a i tak nám ho potom nedali. Tohle na tom bylo blbé. Jinak systém byl klasický. 6 dnů práce, 1 den volno, někdy bez volna a potom zase další týden víc, kdy jsme mohli vyjet někam na výlet.

 

Jela bys ještě do zahraničí na nějaký pobyt? Pracovní nebo studijní?

Jasně! Proto mě teď v zimním semestru čeká studijní pobytu v Soulu v Jižní Koreji. 

Máš nějakou zajímavou historku? ;-)

Těch bylo! J Např. když jsem si podle Pobřežní hlídky a podobných filmů myslela, že opalovat se nahoře bez je v Americe v pohodě. Až když nade mnou letěl vrtulník a asi 10 minut na mě šerif křičel, ať se obleču, tak mi došlo, že to tak asi nefunguje. :D Ale zeptal se, jestli jsem z Evropy a vysvětlil mi, jak to v Americe vlastně chodí. Od té doby vím, že nahoře bez se v USA opalují jenom celebrity na soukromých plážích. ;-)

 

Nechtěli byste také zkusit štěstí a vyrazit za prací do zahraničí? 

 

 

Autor: Huňová