Studovat a zároveň chodit do práce? Vše se dá skloubit, kdy si člověk najde dobrou práci, která ho baví. Získané zkušenosti jsou poté k nezaplacení. Studentka Tereza pracuje ve známé agentuře, která se zabývá internetovým marketingem, mobilními aplikacemi nebo třeba sociálními sítěmi. Jak ona vidí svůj nástup do praxe?


Jak ses k této práci dostala?

Hledala jsem brigádu, ale už jsem chtěla nějakou v oboru a nějakou pravidelnější. Ne jen nárazově a úplně mimo to, co studuji. Kamarádka pracovala ve Zlíně v jedné firmě a zrovna mi říkala, že tam hledají nové správce FB profilů. Přes ni jsem tedy poslala životopis. Po osobním pohovoru, splnění vzorového úkolu a dalším pohovoru mi bylo nabídnuto místo nejen správce FB profilu, ale hlavně junior account managera. Místo, které mi nyní zabírá většinu mého času.

Jak probíhalo přijímací řízení?

Nejprve jsem se s potenciálním zaměstnavatelem setkala osobně. Znal můj životopis a tak si ujasňoval, co dělám ráda, čemu bych se chtěla věnovat, jaké mám zkušenosti, jaká vůbec jsem. Poté jsem dostala úkol, ve kterém jsem měla ukázat své dovednosti. A pak následoval další pohovor, kde už jsme se dohodli na podmínkách mé práce.

Co tě lákalo nejvíc? Co jsi v práci hledala?

Hledala jsem zkušenosti. Něco, co bych v budoucnu mohla využít při hledání práce. Když mi byla nabídnuta pozice junior account managera, byla jsem nadšená, i když nejistá, zda to zvládnu. Ale byla to výzva a stála za to!

Jedná se o studentskou praxi nebo přímo už zaměstnání?

Určitě už tuto práci beru jako zaměstnání. O prázdninách jsem tu dělala také na full time. Teď během školy jsme se domluvili zase na polovičním úvazku, i když prací často trávím více času. Je to rozhodně ta nejlepší škola do života.

Jak už dlouho pracuješ, stihla ses zapojit do kolektivu? Jak tě přijali ostatní?

Nastoupila jsem v únoru 2013, takže už něco přes rok. Náš kolektiv je super. Jsou to všechno mladí lidé se smyslem pro humor. Se všemi se denně potkáváme, denně spolupracujeme a děláme také společné akce mimo pracovní dobu. Doufám, že mě mají rádi, jako já je.

Co je náplní tvé práce?

Mám své klienty, o které se starám. Plánuji pro ně činnosti na sociálních sítích, vymýšlím kreativní koncepty, navrhuji strategii komunikace, a vše následně také realizuji, spolu s ostatními. Kromě toho často také vytvářím kreativní koncepty pro nové klienty, se kterými ještě nemáme zkušenosti a chceme jim ukázat, co vše lze na sociálních sítích dělat.

Máš tedy přímý kontakt s klienty?

S klienty jsem v kontaktu denně. Zvláště pokud zrovna realizujeme nějakou kampaň. Je důležité být s nimi v kontaktu a snažit se jim porozumět, aby byla kampaň co nejlépe a nejpřesněji připravená. Kromě menších klientů mám také větší, u kterých nesu už opravdu velkou odpovědnost za to, aby byla realizace stoprocentní.

Jsi spokojená s finančním ohodnocením?

Myslím, že na to, že jsem student, je mé finanční ohodnocení dobré. Mám nějaký fixní plat a potom různé odměny za projekty a podobně. Každopádně dělám dost často přesčasy a ty mi nikdo neproplácí, což může být občas trochu demotivující.

Jak často (dlouho) musíš být v práci?

Pracuji na poloviční úvazek, tedy týdně bych měla odpracovat 20 hodin. Tento čas je nemožný odpracovat během 3 dnů a zbytek mít „volno“, protože každá část navazuje na jinou a s klienty musím být v kontaktu denně. I když musím práci skloubit se školou, nakonec stejně pracuji více jak 20 hodin týdně, zvláště když vrcholí realizace nějaké kampaně.

Stíháš školu a ostatní záliby, koníčky?

Se školou je to zatím v pohodě. V lichém týdnu mám školu jen minimálně. V sudém je to horší, ale vzhledem k tomu, že mám ve škole internet i funkční telefon, jde to skloubit. A jak jen můžu, jedu hned do práce.

Bylo něco, co tě po příchodu „do praxe“ překvapilo?

Určitě mě překvapil upřímní a demokratický styl vedení. Nikdo mi nepřikazuje, co musím dělat, nenutí mě dělat věci, které se mi nelíbí. Pokud mám vlastní nápady, můžu je realizovat a rozvíjet se v oblastech, které zajímají mě. Samozřejmě v určité míře něco dělat „musím“.

 

Je to klišé, ale musím se pořád vzdělávat. 

Jak se ti tato práce líbí? Je náročná?

Na práci jsem byla zvědavá. Spousta lidí mě od této pozice odrazovala. Je pravda, že je časově náročná a občas se těšíte na víkend, až konečně budete moci na chvíli „vypnout“. V této profesi musím být pořád ve střehu, neusínat na vavřínech, ale sama se rozvíjet, hledat nové cesty, nové možnosti. Je to klišé, ale musím se pořád vzdělávat.

Máš v plánu pokračovat i nadále?

Nemůžu říci, že je to moje vysněná práce na celý život. Možná jo, možná ne. Určitě bych ráda zkusila i něco jiného. Každopádně je to práce, která mě nyní uspokojuje, a chci v ní pokračovat.

Je něco, co ti při takové spolupráci (firma-student) vadí? Je něco co bys třeba ráda změnila?

Vlastně mi nic nevadí. A kdyby vadilo, s vedením si o tom otevřeně promluvím. To je velká výhoda firmy, ve které pracuji. Myslím, že tohle bych si jen tak někde dovolit nemohla. Je to velké plus.

Doporučila bys takovou zkušenost i ostatním studentům?

Určitě bych doporučila studentům, aby šli zkusit alespoň praxi do firem. Kolem sebe vidím často namyšlené studenty, co všechno jen kritizují, ale sami zatím vůbec nic nedokázali. Ono je sice hezké o něčem mluvit, ale následná realizace je horší. Studenti zde získají kromě praxe také pokoru.