Přemýšlíte o cestě do zahraničí, ale bojíte se neznáma?

 

Podívejte se na příběh Verči a zjistěte, co vše vás čeká a nemine! Přečtěte si o různých dobrodružstvích, které nejspíše potkáte a na co vše se připravit :-).


Ahoj Verčo, kde všude jsi s Czech Us byla?

Ahoj, s Czech Us jsem byla poslední dvě léta v Americe a to na programu Work and Travel. Poprvé jsem byla v Jižní Karolíně a letošní prázdniny jsem strávila na Aljašce.

Jak jsi byla spokojená?

Byla jsem moc spokojená! Jinak bych se k nim přece nevracela. Líbí se mi osobní přístup, přátelskost a ochota.

Co všechno ti agentura Czech Us pomohla zařídit?

Agentura se postarala o veškerou asistenci s přípravou pro výjezd a koordinátorky programu mi byly neustále k dispozici, pokud jsem potřebovala poradit nebo mi něco nebylo jasné.

Měla jsi někdy v zahraničí nějaký problém?

První léto se naskytlo pár zádrhelů ze strany zaměstnavatele, ale nakonec vše dopadlo dobře. Každopádně se mnou holky z agentury byly v kontaktu a skrze emaily mi pomáhaly situaci vyřešit.

 

Work and Travel

Kolik sis zhruba vydělala? Dá se i něco našetřit?

Každé léto jsem si vydělala různě. Počáteční vklad do programu jsem si ale bez problémů zaplatila. Záleží na typu práce, jestli si seženeš second job a taky, o co ti v tom létě jde. Jestli vydělat peníze a třeba je v Americe utratit za oblečení, zážitky a cestování. Nebo zacházet s penězmi rozvážně a přivézt si vydělaný peníze domů. Mně se naštěstí vždycky podařilo dovézt si nějaký peníze domů i procestovat, co se dalo. 

Kolik tě asi stála pomoc od agentury Czech Us?

No, za první program jsem platila cca 45 tisíc, Aljaška vyšla ještě dráž. Ale v této ceně jsou zahrnuté letenky a všechny ostatní poplatky. Přesnou částku, co šla jen agentuře, bych musela vyhledat. :D

Jaké práce sis zkusila?

V Jižní Karolíně jsem kreslila karikatury a na Aljašce jsem pracovala v obchodě se suvenýry, kde jsem měla různé pozice. Dřív už jsem ale pracovala i v hotelu jako pokojská a byla jsem i na programu au-pair.

 

Work and Travel

Která pozice byla tvá nejoblíbenější? A proč?

Karikatury byly skvělá věc. Bavila mě práce i kontakt se zákazníky. Hodně jsem se během léta nasmála a získala zkušenosti, jak po umělecké stránce, tak i jazykové. Na Aljašce jsme měli zase skvělou partu lidí a práce byla taky zábavná. Pokaždý mi práce přinesla něco novýho, naučila rozličným činnostem a hlavně rozšířila slovní zásobu.

Našla sis v zahraničí hodně přátel? Stýkáš se s nimi i po návratu domů?

Přijde mi, že většina mých přátel jsou momentálně cizinci. Haha. Určitě udržuju kontakty s několika lidmi a ráda bych se s nimi někdy zase viděla. Je na tom skvělý, že to nejsou jen Američani, ale i studenti z evropských zemí a Asie, kteří v Americe pracovali stejně jako já. Takže ať pojedu kamkoliv, poblíž bude vždycky někdo známý. Teda snad!

Když jsi odjížděla poprvé do zahraničí, uměla jsi perfektně anglicky?

To si nemyslím. Uměla jsem anglicky tak normálně, jak se člověk naučí ve škole. Ale za všechny moje pobyty jsem se dostala v podstatě na plynulou angličtinu, což mi přineslo skvělý možnosti pro další cestování, práci, seznamování se s novými lidmi a podobně.

 

Work and Travel

Před prvním odjezdem – bála ses anebo jsi to měla „na háku“ :-)?

Já jsem byla spíš nervózní, ale tak to je přirozený. Všechno pro mě bylo nový a muselo se toho hodně zařídit. Úplně poprvý jsem do zahraničí letěla s kamarádkou, takže se to líp snášelo. Ale od té doby lítám sama a jak už jsem poznala, že vždycky se „to“ nějak vyřeší. Většina lidí je v případě nutnosti nápomocných a stačí se jen nebát zeptat, když se člověk ztratí nebo prostě něco neví. Teď už jsem při cestování dost v klidu, užívám si dobrodružství, co mi cestování přináší.

Myslíš, že ti práce v zahraničí pomůže sehnat vysněnou práci?

To se uvidí. Práce v zahraničí je každopádně naprosto nenahraditelná zkušenost. Po vysněné práci pořád pátrám, ale co mi cestování přináší je velká nezávislost, schopnost rychlého řešení situací, komunikace s lidmi, samostatnost. Dost mi to pomáhá poznat sebe samu. Díky tomu, že poznávám jiný kultury a věci, zkouším různý činnosti, si uvědomuju, jakým směrem bych se chtěla v životě ubírat. Což je pro mě důležitý. Obecně mi ten získávaný rozhled otevírá to oči. Člověk třeba přes léto pracuje mimo obor, co studuje, ale dává mu to spoustu schopností a znalostí navíc, který považuju za velkou výhodu a určitě se nějak promítnou i do budoucna.

 

Work and Travel