Protože spousta lidí kvůli střední nebo vysoké škole anebo kvůli práci dojíždí, rozhodli jsme se pro vás zmapovat větší města a přinést vám všechny důvody, kvůli kterým stojí za to odjet z milovaného rodiště a od maminky do velkého a cizího města.


 

Jako první jsme si vybrali Brno. Brno je v podstatě univerzitním městem... Jakmile se dostanete na vysokou, zjistíte, že každá třetí budova v centru nějak souvisí s Masarykovou univerzitou, VUT, Mendelovou univerzitou anebo jinou vysokou školou. V období prázdnin se tu vyskytuje 400 000 domorodců (a je tu pěkně mrtvo), zatímco ve školním roce je zde 600 000 -700 000 obyvatel. Neboli Brno žije ze studentů a se studenty. Zajímá tě, kde je možné si v Brně přivydělat? Mrkni na brigády v Brně a nebo pokračuj ve čtení a pojď se podívat na brněnské zajímavosti!

 

1. Dominanty města

Slavný brněnský orloj jste si určitě prohlídli po cestě do školy anebo do hospody, není třeba ho představovat. Kromě něj doporučujeme zhlédnout určitě kasematy na Špilberku (tam můžete vzít i rodinku, která přijela na návštěvu), podzemí na Zelňáku, kostnici na Jakubáku a kryptu u Kapucínů, Petrov, Zelný trh jako takový se známou kašnou Parnas a mnoho dalšího.

 

Pokud máte zájem spíše o výlety do přírody, zkuste klasiku - Prígl (pro nebrňáky Brněnská přehrada), výlet parníkem na hrad Veveří (ale bacha, budete tam jediní výletníci bez dětí, vyzkoušeno na vlastní kůži), Wilsonův park, Kraví horu (aneb brněnským slangem Monte Bú), Lužánky a mnoho dalších parků.


2. Živoucí důkazy brněnských legend

Nevěříte, že legendy mají reálný původ? Tak to určitě navštivte Starou radnici, kde uvidíte hned 3 legendy - kolo, které kolářský mistr vyrobil a dokutálel během jednoho dne až z Lednice (pak umřel v bídě, protože si všichni mysleli, že mu pomáhal čert), brněnského draka (ne, není to krokodýl!) a pokroucenou věžičku u vstupu, kterou zkřivil známý stavitel Pilgrim, když nedostal od radních zaplaceno podle domluvy.

 

Brněnský drak

 

Kromě toho je i samotný orloj na Svoboďáku připomínkou legendy - když se Švédi snažili dobýt Brno, byli si tak jistí vítězstvím, že se domluvili, že pokud v přesné poledne nebude hotovo, odtáhnou pryč. Někdo to však slyšel, a když bylo nejhůř, vylezl na kostelní věž a přestože bylo teprve 11, odbil dvanáctou hodinu. Od této doby Petrov pravidelně odbíjí poledne o hodinu dříve. Z orloje každý den v 11 vypadne skleněná kulička, která odkazuje na další pověst, že švédského generála mohla zabít pouze skleněná kulka. Pokud si někdo pod tvarem orloje představoval něco jiného - vězte, že se jedná o symbol kulky z pistole :-). Pokud někdo nevíte, jak orloj funguje a ukazuje čas, nic si z toho nedělejte. Neví to nikdo.

 

3. Vily

Kromě veleznámé vily Tugendhat (kterou prostě navštívit musíte) je tu spoustu známých prvorepublikových vil jako například Jurkovičova vila, Riegrova vila, vila Stiassni a mnoho dalších. Jelikož se tyto vily nacházejí v krásných lokalitách - Pisárky, Černá Pole, Žlutý kopec, Kraví hora apod., doporučuji udělat si třeba v sobotu ráno seznam všech vil, které chcete vidět zvenku i zevnitř a vyrazit na výlet. Po cestě se můžete zastavit na něco dobrého k jídlu (pití) a projdete si všechny vily, na které narazíte ze soupisu.

 

4. Neznámé zajímavosti

Jste v Brně delší dobu a nad všemi těmito místy už pohrdavě máváte rukou? Zkuste méně známé místa. Například Kamenka - nyní známá jako jediná umělecká čtvrť v ČR, bývalá kamenná kolonie, kde bydleli kameníci a horníci, je momentálně undergroundovým a uměleckým centrem Brna. Navíc je ukrytá v zelené části, u řeky Svratky, takže na výlet o sobotním podvečeru je to jako dělané.

 

Chcete si udělat romantický večer? Pak napište zamilovaný vzkaz v lomu Hády (je jich tam spousty, takže si zapamatujte jeho umístění a znění :-) a vezměte svou milovanou / svého milovaného nahoru na kopec. Odměna je jistá ;-).

 

Vzpomínáte na Kaplického chobotnici? Na co Praha neměla ... odvahu, to si Brno vytvořilo aspoň v malém. Knihy tam sice nenajdete, ale na autobus můžete v klidu počkat vevnitř - jedná se totiž o autobusovou zastávku Loosova (Loos byl známý funkcionalistický architekt, proto to umístění).

 

 

Autobusová zastávka Loosova

 

Pokud chcete vidět i moderní Brno, zajděte se podívat na Holandskou. Tato ulice je nedávno postavená a je sídlem mnoha zahraničních firem. Najdete zde spoustu novodobých budov, uprostřed mrakodrapů jezírko, hejna kravaťáků a nejvyšší budovu Brna - AZ tower.

 

5. Kam na pivoooo?

Samozřejmě tu nesmí chybět zmínka o barech, hospodách, restauracích, prostě místa, kde se můžete s přáteli setkat a napít. Klasické podniky určitě znáte, ale byli jste třeba v čím dál tím oblíbenější Malé Americe? Bývalá nádražní hala u Hlavního nádraží je místem, kde se pořádají různé pivní a food slavnosti, soukromé večírky, oslavy narozenin apod.

 

Kdo chcete opravdu brněnskou klasiku, zkuste pivní šalinu, jezdí každý pátek

a dostanete samozřejmě Starobrno :-). Anebo zkuste jeden z mnoha malých pivovarů, kterých se nyní po Brně vyrojilo jako hub po dešti :-). Kromě toho neuvěřitelně ožilo Jakubské náměstí - lidi (brněnsky děcka :-)) tu sedí u stolů, patníků, chodníků, kašny ... Kde si vzpomenete.

 

 

A kam vy rádi v Brně chodíte?