Vzhledem k tomu, že jsme velcí milovníci kvalitního čaje, přinášíme ti rozhovor přímo z čajovny, z oázy klidu, s Pecou neboli Petrem z Dobré čajovny.
Mimo jiné, jsme se dozvěděli, že čajovník není to samé jako čajmen :-D
Jsem spolumajitel Dobré čajovny ve Zlíně na Tř. T. Bati 3225.
K práci jsem se dostal hned po škole. Byl jsem v čajovně brigádník a uvolnilo se místo pracovníka, tak jsem to přijal a začal pracovat jako řadový zaměstnanec. Později jsem se stal provozním a nakonec se před cca 2 lety podařilo si s kolegou čajovnu pronajmout.
Je toho hodně, není to jen příprava čaje, jídel a dýmek. Musím se starat o zásobování a chod čajovny, samozřejmě i o brigádníky a zákazníky. Vzhledem k tomu, že jsme 2 majitelé, tak se to dá v pohodě zvládat a mám i čas na rodinu.
Samozřejmě, že mě má práce baví, jinak bych to už dávno nedělal. V každé práci je to někdy náročné, ale pokud se člověk nebojí pracovat, tak to není problém. Vzhledem k tomu, že mě práce baví a je to zároveň můj koníček, tak je to fajn.
Máme 4 brigádníky. V naší čajovně bohužel není možnost si přivydělat, brigádníci jsou zde spokojeni a my s nimi také. V jiných čajovnách v republice to může být jinak, ale neznám poměry.
Je to zároveň můj koníček. Také se mi líbí práce s lidmi. A spokojenost zákazníků je to, proč to hlavně dělám rád. A v neposlední řadě osvěta čajování.
Nejoblíbenější čaj Japonská Tamaryokucha kyoto (tamara). Z jídla je to zeleninový Wrap (zapečená pšeničná tortilla se zeleninou) a dýmka jedině máta :-)
To se tak nedá říct, že bych doporučoval jen něco. Každý člověk je originál a má jiné chutě. Když to jde, tak se snažíme zákazníkům poradit a trefit se do chuti. Ovšem pokud někdo přijde k nám do čajovny poprvé, doporučujeme "Pouštní dunu", je to marocká specialita, hodně slazený zelený čaj s marockou mátou. Pokud bych měl opravdu vybrat, tak asi "Yogi čaj", je to černý čaj s ostřejším kořením podávaný s mlékem a medem.
Většinou ty, co se prodávají v obchodech, jsou ty horší. Pokud někdo chce nějaký dobrý čaj, doporučuji navštívit jakoukoliv čajovnu a nechat si poradit. A hlavní kritéria dobrých čajů - bez příměsí.
Strašně moc, jenom v Číně má každý druhý nějakou čajovou zahrádku a pěstuje si vlastní čaj. Ještě to nikdo nespočítal a myslím si, že by to nedokázal ani Chuck Norris :-)
Rozdíl je ve zpracování a fermentaci. Fermentace je oxidace pomocí teplého nebo studeného vzduchu. Takže z jednoho keře jste schopni vytvořit jak zelený, černý tak i bílý čaj.
Hlavně komunikativnost s lidmi a příjemné jednání. Lehké znalosti o čaji a zbytek se doučí. Pokud bude chtít, tak může později projít i školením správné přípravy čaje. V neposlední řadě chuť do práce :-). PS říká se nám čajmeni, čajovník je keř :-)
Líbí se Vám článek? Sdílejte se svými přáteli