Máte už po škole a stále ne a ne najít nějakou práci? Začínáte být nervózní, protože vaši bývalí spolužáci už všichni pracují? Možná je na čase zkusit něco jiného. Co? Třeba personální agenturu. Obrátit se na profesionály vám totiž ve výsledku může velmi pomoci. 


Personální agentura – oč kráčí?

Pokud využijete služeb personální agentury, budete využívat služeb jakéhosi mezičlánku mezi vámi, tedy uchazečem o zaměstnání, a zaměstnavatelem. Agentury aktivně vyhledávají jak volné pracovní pozice, tak samotné uchazeče. Velmi často jsou také agentury kontaktovány samotnými firmami, které hledají nového zaměstnance. Můžete se obrátit na všeobecné personální agentury, nebo na agentury, které se specializují na konkrétní obory a pozice.

 

S nabídkou personální agentury se seznamte na jejich internetových stránkách. Při tom si zrovna ověřte, zda má agentura povolení od Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky. To totiž musí mít každá z nich. Už v tomto kroku si tedy můžete zajistit, že nenaletíte podvodníkům. 

Jak na to?

Pokud vás agentura zaujme, pošlete jí strukturovaný životopis i s fotografií. Personalista z agentury si s vámi domluví schůzku, na které si přesněji ujasní vaše požadavky. Tedy obor výkonu práce, finanční požadavky atd. Nezapomeňte si s sebou vzít všechny potřebné dokumenty, jako kopie vysvědčení, kopie diplomu, jazykové certifikáty, potvrzení o praxi nebo třeba řidičský průkaz. Po pohovoru si vás agentura zařadí do databáze a při vhodné nabídce vás bude kontaktovat telefonicky, sms nebo e-mailem. 

Za kolik?

Pokud si chcete přes agenturu najít práci a ne zaměstnance, můžete být v klidu. V tomto případě budou agenturní služby zdarma. Platí je totiž pouze firmy, které zaměstnance hledají. 

Na co si dávat pozor?

  • Neplaťte nic předem! Pokud po vás agentura žádá poplatky při registraci, měli byste být na pozoru. Solidní agentury totiž poplatky nevyžadují!
  • Agentura by si měla počítat diskrétně. Tedy nevolat do vašeho bývalého (či ještě současného) zaměstnání s žádostí o doporučení atd.
  • Váš životopis by neměl být prezentován třetí straně bez vašeho předchozího souhlasu.
  • Agentura by vás měla informovat o každé vhodné nabídce. Naopak neočekávejte, že vás bude průběžně informovat o tom, že zrovna žádnou vhodnou pozici nemá. Bylo by to časově velmi náročné. Solidní agentury mají v databázi i několik desítek tisíc registrovaných. 

 

 

Autor: Huňová, dne 14. listopadu 2013