Máte to taky tak, že byste chtěli mít určité schopnosti a dovednosti, jako mají vaši blízcí nebo úspěšní lidé, ale říkáte si, že VY něco takového nedokážete? Také používáte na svoji obhajobu hesla typu: já na to nemám buňky nebo jsem levý jako šavle? Také byste chtěli na jednu stranu danou věc umět a nejlépe v ní i vynikat, ale na druhou stranu pro to (zatím) nejste ochotni nic udělat?


A to bude nejspíš TEN problém! Něco chceme, ale zůstáváme jen u chtění a výmluv. To, že něco v tuto chvíli neumíme, nebo že nějací nejsme, neznamená, že se to nemůžeme naučit. Chce to jen vystoupit z komfortní zóny výmluv a lenosti, udělat první krok a vytrvat! Nelze očekávat, že po prvních pár pokusech či pár hodinách učení budeme experty, ale určitě budeme o kousek dál, než jsme byli předtím. Teprve opakování z nás dělá MISTRY! Říct, že něco neumím, nebo že mi to nejde, je to nejjednodušší a zároveň to nejhorší, co pro sebe můžeme udělat. Vzdát se, tvářit se, že je to OK, ale ve skrytu duše zůstat nespokojenými. Tato nespokojenost snižuje naši sebehodnotu a zhoršuje vztah k sobě samým.

 

Znám to moc dobře z vlastní zkušenosti. Tak třeba na dovolených jsem si připadala jak tele, protože moje angličtina byla pořád na stejné, možná i horší úrovni, než když jsem chodila do školy. Vždy jsem se cítila velmi trapně a po každém návratu domů uvažovala o tom, že bych s tím měla začít konečně něco dělat. To, že jsem neuměla anglicky, mě svým způsobem hodně omezovalo a dostávalo do nepříjemných situacích, ve kterých jsem se necítila dobře. Po pár týdnech jsem však vždy celou záležitost hodila za hlavu. Vždyť už bylo přece po dovolené a v práci jsem angličtinu nepotřebovala! Beztak chodit do nějakého kurzu 1x týdně vlastně nemělo smysl, protože jsem věděla, že doma se stejně učit nebudu, tak na co vyhazovat peníze? A problém je vyřešen!

 

Jenže tato situace se v budoucnosti opakovala zas a znovu. A protože my lidé jsme se sebou většinou stále nespokojeni, užíráme se svými nedostatky, kdykoliv k tomu máme příležitost. Díky tomu pak upadáme do stále hlubších depresí a nesebelásky. Jak bychom se přece mohli mít rádi, když jsme tak nedokonalí? Místo toho, abychom se přijímali takoví, jací jsme a cenili si všeho, co už umíme, tak děláme pravý opak a sami sobě ubližujeme.


 

Ptáte se jak z toho ven? Odpověď je snadná :-) Podívejte se na vaši situaci z jiné perspektivy! Ne jako na problém, ale jako na super možnost či životní výzvu (tak mimochodem vznikají i velmi úspěšné byznysy). Učit se něco nového je velmi obohacující a může to být i zábava. Učení vždy neznamená jen nudu, těžkou dřinu, slzy a pot. Samozřejmě záleží, na čem zrovna makáte. Každopádně učení a nabývání nových schopností vám může doplnit hladinu endorfinů. I díky malým úspěchům na sebe můžete být náležitě hrdí (stejně jako já, po přihlášení se do dvou různých kurzů angličtiny). Najednou se vám zvýší sebevědomí a vy pociťujete stále více radosti!

 

Nejen že jste bohatší o vytoužené znalosti a dovednosti, ale můžete získat i nové přátele, kontakty či zcela změnit svoji životní cestu. Vůbec to nemusí skončit jen tím, že se přihlásíte na lekce kizomby a stanete se super tanečníky tohoto náročného tance. Tím, že si dovolíte jít za svým snem, dáváte životu najevo, jak se máte rádi. Život vás za to odmění nejen tím, že budete umět tančit, ale na lekcích můžete poznat např. svého životního partnera, nového zaměstnavatele či nejlepší kamarády (přesně tak, jak se to stalo mně díky tomu, že jsem se odhodlala vstoupit do neznáma a vyrazila sama na jednu týdenní akci osobního rozvoje). Tím, že si dáte šanci, se vám můžou rozšířit obzory i do dalších sfér vašeho života. A to jen díky tomu, že změníte úhel pohledu a vezmete život do vlastních rukou.

 

Pokud něco chcete, nepřemýšlejte nad tím moc dlouho! Pak za vás rozhoduje mozek, který se mnohdy nových věcí bojí. Jestliže něco chcete, jednejte hned! To k vám totiž promlouvá tichým hláskem vaše duše, která doopravdy ví, po čem toužíte. Jen my lidé jí bohužel často nenasloucháme a nebo její šepot neslyšíme.

 

Pokud chcete mít šťastnější, spokojenější a bohatší život, tak si dejte zelenou a řekněte svým přáním ANO. Budete odměněni. Přeji všem hodně štěstí a níže přikládám ještě pár moudrých slov na povzbuzení :-)

 

 

„To nejtěžší je rozhodnout se, zbytek je o vytrvalosti.“
- neznámý autor

 

„Přijměte odpovědnost za Váš život. Vězte, že jste to Vy, kdo Vás dostane tam, kam chcete, nikdo jiný to neudělá.“
- Les Brown

 

„Nemusíš být nejlepší, ale buď lepší než včera!“
- neznámý autor

 

„Problémy jsou tím, co činí život zajímavým a jejich překonávání je tím, co činí život smysluplným.“
- Joshua J. Marine

 

„Disciplína je most mezi Tvým cílem a jeho dosažením.“
- Jim Rohn

 

„Nebojte se selhání. Strachujte se o tu šanci, která Vám uteče, když to nezkusíte.“
- Jack Canfield