Už máte za sebou přijímací pohovor, vyjednávání o platu a jste navíc přijati? Ideální stav. Teď vás čekají první dny v práci. Pro některé situace bez stresu, pro některé noční můra. Ale nebojte, všichni si tím jednou prošli. I váš šéf. Jak tedy správně zapůsobit?


 

První den v novém zaměstnání mohou nastat dvě situace. Jak už to tak bývá, jedna je lepší a druhá horší. Horší situace představuje okamžitý nástup do práce. Co je tím myšleno? Bez zaškolení či představení kolegům začínáte „makat“. Mnohem lepší verze pro všechny strany je pomalé zapadnutí do kolektivu a do samotné práce. Tedy zaškolení, seznámení se s ostatními kolegy ve firmě. Ať už budete těmi šťastnějšími či naopak, při nástupu do práce byste již měli vědět následující: 

 

  • Už byste měli vědět, jakou konkrétní práci a jaké konkrétní úkoly budete vykonávat. Ať už se školením nebo bez.
  • Už ze samotného pohovoru poznáte, do jaké firmy nastupujete. To se vám může velmi hodit např. při vybírání vašeho oblečení. Už na pohovoru buďte tedy velmi obezřetní a všímejte si všeho kolem sebe.

Co si vzít s sebou?

Právě v první dny vašeho nástupu do práce budete vyplňovat nejrůznější formuláře, podepisovat smlouvu atd. Mějte tedy při sobě všechny potřebné doklady a dokumenty. Nezapomeňte hlavně na občanský průkaz a číslo vašeho účtu, aby vám mohla být vyplácena výplata.

 

Může se stát, že po vás personalisté budou chtít vytištěný životopis s fotografií, který si zakládají do svých interních systémů.

 

Pokud přecházíte z jiného zaměstnání, nezapomeňte zápočtový list. V den nástupu jej předáte svému novému zaměstnavateli.

Tipy

  • Snažte se nezmatkovat. Vám to na pozitivním přístupu moc nedá a kolegové včetně šéfa si o vás mohou udělat horší obrázek. Uvědomte si, že všichni ostatní v kanceláři také byli první den v práci na vašem místě.
  • Zaměřte se na neverbální komunikaci. Není nic horšího, než když začnete vášnivě gestikulovat rukama, rozhazovat je všude kolem, mnout si prsty, neustále se přehrabovat ve vlasech.
  • Oblečení volte neutrální. Vezměte si „mustr“ z vašeho pohovoru a zkuste se naladit na stejnou vlnu jako vaši kolegové či šéfové v práci.
  • Usmívejte se a mějte dobrou náladu. Na druhou stranu to nepřehánějte s vtípky.
  • Hlavně buďte sami sebou!