Správně napsaný motivační (průvodní) dopis je nedílnou součástí úspěšného získání zaměstnání. Pokud k životopisu není přiložen žádný motivační dopis, nebo pouze nedbale napsaných pár řádků, velké úspěchy nečekejte. Co jiného si personalista může říct, než že ledabyle zkoušíte rozposílat vaše životopisy do všech firem a o tu jednu konkrétní pozici vlastně vážně nestojíte?


 

Motivační dopis je tedy jistým prvním filtrem, který odstraní ty, kteří o práci nemají tak velký zájem. Motivační dopis má jasný cíl. Přesvědčit personalistu, který ho čte, aby Vás přizval k pohovoru. Jedná se tedy o jakousi vstupenku k pohovoru, která je nesmírně důležitá. Už při prvním čtení Vašeho motivačního dopisu si o Vás udělají personalisté obrázek. 

Kdy psát motivační dopis?

Rozhodně ve všech případech, kdy ho zaměstnavatel vyžaduje! Pokud je v inzerátu s pracovní nabídkou výslovně požadován motivační dopis, je velkou chybou ho neposlat. V tomto případě si na něm dejte obzvláště záležet! Pokud tak neučiníte, můžete se rovnou rozloučit s možností postupu do dalšího kola výběrového řízení.

 

Velmi se ale doporučuje zaslat motivační dopis, i když není výslovně požadován. V takovém případě se motivační dopis stane Vaším velkým plus. Zaměstnavatel uvidí, že o práci opravdu stojíte. 

Struktura motivačního dopisu

Udělejte si trochu času a věnujte energii tvorbě nového motivačního životopisu na každou pozici. V žádném případě jej nelze recyklovat. Každý motivační dopis musí být vytvořen přesně na míru společnosti, do které se hlásíte. Stejně tak na pozici, na kterou se hlásíte. Pokud víte, kdo Váš motivační dopis bude číst, ještě lepší! Oslovte adresně přímo konkrétního člověka.

 

I když se jedná o dokument, který by měl dodržovat profesionální úroveň, rozhodně je zde prostor pro subjektivitu. Přece jenom se jedná o více osobní dokument. Od toho také motivační dopis je. Nebojte se tedy ukázat i Vaše pocity spjaté s příslušnou pozicí. V žádném případě neopisujte Váš životopis. Zmiňte pouze jednu nebo dvě hlavní položky. I ty musí být ale zpracovány do formy dopisu. Žádný seznam, prosím. 

Struktura motivačního dopisu by měla být následující:

  • Oslovení čitatele
  • Popsání požadované pozice
  • Popsání motivace pro danou pozici
  • Žádost o pozvání na pohovor
  • Rozloučení
  • Korespondenční adresa (ta poskytne jistý punc důvěryhodnosti, kterou e-mailová adresa poskytnout nemůže)
  • Podpis

 

Co se týče délky motivačního dopisu, doporučená délka je přibližně ½ formátu A4. Maximum 1 strana A4. Říká se, že personalista stráví jedním motivačním dopisem přibližně 50 vteřin. Není to ale tak úplně pravda. Pokud dopis zaujme, může ho personalista číst pečlivě od začátku do konce, i když se bude jednat o celostránkový text. 

 

Přejeme hodně štěstí! :-)

 

 

Autor: Huňová