Příprava na pohovor do společnosti, o kterou máte velký zájem, vám může pomoci nejen zdůraznit své dovednosti a zkušenosti, ale také ukázat, že jste schopni přizpůsobit se moderním trendům pracovního trhu. Jak ale začít?


1) Průzkum firmy a pozice

Prvním krokem přípravy na pohovor je průzkum společnosti na internetu. Měli byste být schopni odpovědět na otázku, "Co víte o naší společnosti?". Zjistěte si něco o historii firmy, hodnotách, produktech nebo službách.

 

Přečtěte si znovu popis práce, na který jste reagovali. Zjistěte, jaké dovednosti a kvalifikace společnost hledá a přemýšlejte, jak můžete své dovednosti a zkušenosti přizpůsobit požadavkům.

2) Osobní branding na sociálních sítích

Sociální sítě jsou dnes nedílnou součástí profesionálního světa. Před pohovorem aktualizujte svůj LinkedIn profil a zvýrazněte klíčové dovednosti, projekty a doporučení. Fotografie by měla působit profesionálně. Zaměstnavatelé často prověřují online přítomnost uchazečů

3) Připravte se na otázky

Připravte si odpovědi na běžné otázky, jako je "Proč se zajímáte o tuto roli?" nebo "Co můžete přinést naší společnosti?". Popřemýšlejte o konkrétních příkladech ze svého života i kariéry, které podpoří vaše odpovědi.

 

Mějte připravené příklady, jak jste řešili konkrétní problémy nebo dosáhli úspěchů ve své předchozí práci. Moderní pracovní prostředí klade důraz nejen na tvrdé, ale i na měkké dovednosti.

 

Připravte se na otázky týkající se komunikačních schopností, týmové spolupráce nebo přizpůsobivosti.

4) Vytvořte příběh o své kariéře

Místo dlouhého výčtu pracovních zkušeností si zkuste vytvořit poutavý příběh o své kariéře. Ukažte, jaké výzvy jste překonali a jakou jste přinesli hodnotu svým předchozím zaměstnavatelům.

 

Zdůrazněte svou schopnost rychle se učit a adaptovat se na nové technologie. Připravte si konkrétní příklady, jak jste se úspěšně přizpůsobili novému pracovnímu prostředí.

5) Otázky pro zaměstnavatele

Mějte připravený seznam otázek pro zaměstnavatele, tím ukážete svůj zájem o pozici a firmu. Zeptejte se na budoucí projekty, týmovou dynamiku nebo možnost profesního rozvoje

 

6) Využijte pro přípravu umělou inteligenci jako je ChatGPT

Využití umělé inteligence (AI) může zásadně ovlivnit váš úspěch na pracovním pohovoru.. Jedním z příkladů je ChatGPT, který může být užitečným nástrojem pro zvýšení vaší sebejistoty i schopnosti reagovat na různé otázky.

 

ChatGPT může posloužit jako nástroj pro simulaci pracovního pohovoru. Zkuste mu pokládat otázky, které byste mohli očekávat od skutečného zaměstnavatele. Tím získáte příležitost procvičit si odpovědi a zdokonalit své komunikační dovednosti. Po každé simulované konverzaci můžete získat detailní zpětnou vazbu.

7) Včasný příchod a vhodné oblečení

Před pohovorem si ověřte, jak se dostat na místo včas. Je dobré mít alespoň několikaminutovou časovou rezervu, abyste nepřišli pozdě. Vaše tělesná řeč a způsob oblékání mohou také ovlivnit první dojem. Držte se vzpřímeně, udržujte oční kontakt a projevte sebejistotu. Oblečení by mělo být profesionální a přizpůsobené kultuře firmy

8) Poděkujte a sledujte další kroky

Vždy poděkujte za čas i za pozvání na pohovor. Zeptejte se, jaká je další fáze výběru. Tím dáte najevo, že máte o pozici stále zájem a těšíte se na další kroky výběrového řízení.

 

Do 24 hodin od pohovoru pošlete stručný děkovný e-mail. I když to není povinné, je to výborný způsob, jak upoutat pozornost zaměstnavatele a znovu potvrdit svůj zájem o danou pozici.

 

Před odesláním e-mailu si dejte čas na promyšlení obsahu.

 

V kombinaci s moderní technologií mohou osvědčené postupy výrazně zlepšit vaše šance na úspěch při pracovním pohovoru. Přejeme vám hodně štěstí!