Nevím jak vy, ale my naprosto milujeme pizzu a tak nás napadlo, že uděláme takovou menší sondáž do místních pizzerek a uděláme rozhovor s jednou velice šikovnou a usměvavou pizzařkou Zuzkou Frantíkovou.
Pracuji jako "pizzařka" v místní pizzerii
Je to pro mě náročná práce, jak psychicky, tak fyzicky, ale i přesto mě baví :) Počet pizz za den je různý. Ve všední dny cca 70 a o víkendech cca 140
Složení těsta máme velice podobné jako jsou návody na internetu tzn. hladká mouka, olivový olej, sůl, cukr, voda a droždí. Ale taky záleží na době míchání a kynutí.
Pizza se peče cca 6 minut, ale její příprava taky nějakou dobu trvá, na což spousta zákazníků zapomíná a nejraději by ji měli za 5 minut na stole, což je nemožné :) Přiznám se ti, že jsem zkoušela doma pizzu jen jednou ještě než jsem začala pracovat v pizzerii a už si nepamatuji, jak chutnala :D
U nás konkrétně hledáme stále brigádníky na víkendy, protože je potřeba v "kritické hodiny", kdy chodí nejvíce lidí, více rukou. Kvalifikace ani předchozí praxe dle mého názoru není nutná. Já jsem zastánce toho, že vše se dá naučit, když člověk chce a když má správné lidi na zaučení, což já jsem měla. Nikdy dřív jsem v restauraci ani v pizzerii nepracovala a vše jsem se naučila :)
To samozřejmě ne, ale spousta lidí si to myslí :) je to i výše zmíněná příprava těsta, příprava rajčatového suga, chystání/krájení ingrediencí na pizzu, mletí sýrů a pak samotná příprava každé pizzy.
V naší kuchyni jsme přes týden 3 - "meníčkář", "minutkář" a "pizzař" a navzájem si pomáháme, když toho má jeden nebo druhý více. Na víkend mi chodí pomáhat brigádník, to bývá více lidí a je to potřeba :)
Pečení mě baví, ale teď se přiznám, že jsem trochu zanevřela :) ale víc mě baví zkoušet péct různé pečivo.
Nejsem ještě na takové úrovni, abych pekla i pro ostatní, ale v budoucnu bych se chtěla stále zdokonalovat.
Týdny máme rozdělené na dlouhé a krátké, což znamená: Dlouhý týden - pondělí, úterý, pátek, sobota a neděle pracovní a Krátký týden - středa a čtvrtek pracovní. Hodin na den je to 13 a o víkendech 15h/den
Myslím, že tahle práce a jakákoli jiná je vhodná pro lidi, co to baví a co se snaží a jde jim to :)
Upřímně... Zuzka je v rozhovoru trochu skromná, protože peče nejen pizzu, ale taky dokonalé domácí rohlíky anebo sušenky!
PS: Kdo má rád pizzu? Dej like!
Líbí se Vám článek? Sdílejte se svými přáteli