Máte státnice úspěšně složené a diplom v kapse? Konečně jste si oddechli a chcete si užít poslední prázdniny, nebo se právě teď začínáte stresovat ještě více než před státnicemi? Proč vlastně? No, ono hledání práce není v současnosti pro absolventy žádný med.


 

Vlastně existuje hned několik možností, jak naložit se svým titulem. Pokud se vám ještě nechce do práce, můžete studovat doktorský program a ještě si tak trochu prodloužit svá studentská léta.

 

Chtěli byste se vydat do zahraničí? Kdy jindy než zrovna po škole? Nejen, že získáte tížené zkušenosti, ale také si vylepšíte své jazykové schopnosti, které se vám při pozdějším hledání práce budou jistě hodit. Pokud chcete v zahraničí zůstat delší dobu, spojte příjemné s užitečným. Vyhledejte si v zahraničí práci. Ať už třeba jako au-pair nebo přímo ve vašem oboru. Pokud budete pracovat ve vašem oboru, buďte si jistí, že po návratu budete mít na pracovním trhu velkou cenu. I když se bude jednat třeba pouze o půlroční stáž.

Hurá do práce!

Rozhodli jste se pro nástup do práce? Gratulujeme. Teď vám ale nejspíš začne období, které absolventi moc rádi nemají. A to právě hledání práce. Ať už se to lidem líbí nebo ne, jedná se o činnost, které se musíte věnovat na plno – na plný úvazek. Čím zapálenější při hledání budete, tím větší šanci (ve většině případů) na získání práce máte.

 

Určitě je vám jasné, že hledání práce zabere nějakou dobu. Personalisté většinou doporučují hledat si práci již během posledního ročníku studia. I když jste během posledního ročníku na práci ani nepomysleli, nemusíte si nijak zoufat. Většina absolventů si totiž najde práci do půl roku od ukončení studia.

 

Při hledání buďte systematičtí. Vůbec se nebojte oslovit hned několik firem. Přece jenom, čím více firem oslovíte, tím větší máte šanci, že se nějaké zalíbíte. Buďte flexibilní. V dnešní hektické době není žádnou výjimkou, že k získání práce se budete muset přestěhovat nebo třeba dojíždět. 

Praxe, praxe a zase praxe

Není žádným tajemstvím, že právě praxi v oboru vyžadují zaměstnavatelé víceméně vždy. Není tedy rozhodně špatné si již během studia hledat (i neplacené) pozice, které vám mohou při hledání práce velmi pomoci. Navíc není vyloučeno, že právě firma, u které na praxi budete, vás potom nezaměstná. Proč také zaměstnávat cizího člověka, když vás už budou mít vyzkoušeného?

 

Pokud se ještě rozhodujete, na jaké téma psát diplomovou práci, doporučujeme navázat spolupráci s firmou, ve které byste v budoucnu mohli pracovat. Může se stát, že právě vaše spolupráce na diplomové práci vám získá pracovní místo. 

 

 

Autor: Huňová, dne 31. října 2013