V dnešní době mnoho lidí tvoří videa na Youtube a díky tomu se stávají influencery. Někteří z nich si ani neuvědomují, jaký dopad může mít jejich práce a kolik životů tím ovlivní.

 

Naše kolegyně Janča chtěla víc prozkoumat tohle téma, a proto vyzpovídala stoupající hvězdu českého YT Jonáše Čumříka (Johny Machette).


Proč je práce influencera důležitá a jaké jsou její největší úskalí?

Myslím si, že každá práce, která něco lidem přináší, je důležitá. A být influencerem je jedna z nich. Nicméně vývoj v tomto oboru je mírně nešťastný.

 

Dříve se podával divákům reálný názor a informace. Byla to rychlá cesta k rozhodnutí, jestli má smysl produkt využít/koupit za danou cenu. Dalo by se říci, že jste se bavili s nejlepším kamarádem, který se snaží doporučit věci, které vás zajimají.

 

Bohužel v dnešní době je mnoho influencerů, kteří se dají koupit, a pak propagují věci, kterým ani sami nevěří nebo je nepovažuji za zajimavé. A v tom je kámen úrazu! Klamou tak diváky za vidinou zisku, a proto je dobré si je prověřovat.

 

Youtube video

Zdroj: www.youtube.com

 

Samozřejmě se nedají všichni házet do jednoho pytle. Máme v Česku několik youtuberů, kteří chtějí lidi inspirovat, předávat kvalitní informace a spojují se se značkama, kterým skutečně věří (jsou s nimi na stejné vlně.)

 

Mezi ně například patří Jirka Král, Teri Blitzen, GOGO, Zachy, Shopaholic Nicol a další. Myslím si, že do této kategorie také patřím, ale to nechám na posouzení každého z vás. :)

Jak vypadaly tvé začátky? Měl jsi někdy chuť s youtuberingem seknout?

Lhal bych, kdybych tvrdil, že začátky byly lehké. Nicméně musím přiznat, že jsem měl doopravdy hodně štěstí. Moje první solo písnička se stala virální a k dnešnímu dni má skoro 14 mil views.

 

Pak už jen stačilo rozšiřovat formáty videí i pro další diváky. Začal jsem točit cestovní vlogy, challenge a informační videa. Občas přidám i novou hudbu. Přece jen jsem na tom začal a i dnes mě to nejvíc baví. A taky miluju koncerty!

 

 

Jestli jsem s tím někdy chtěl seknout? Samozřejmě, že mě to po určitých situacích a příhodách napadlo, ale kdo by se dobrovolně vzdal něčeho, co miluje? Člověk si zvykne, že vše má svoji stinnou stránku a naučí se k tomu tak přistupovat. Občas mě lidi štvou a nechápu je, ale to mi nezabrání dělat činnosti, které miluji.

Popiš nám typický den youtubera.

Je rozdíl mezi pracovním a tzv. volným dnem. Buď člověk chodí po schůzkách, kde potkává zajimavé lidi, se kterými vymýšlí nové projekty nebo dělá běžné věci jako řešení e-mailů, telefonování, stříhání videí apod. Pracovní dny končí většinou v brzkých hodinách ranních, protože vše doháním z volných dnů.

 

Koncert

Zdroj: Facebookový profil Johnyho

 

Na mé práci je super, že si svůj pracovní plán stanovuji sám. Je totiž důležité proložit dny, kdy děláte volnými dny, kdy relaxujete a napadají vás nové myšlenky na vylepšení projektů.

 

Rád odpočívám a nabírám síly u golfu, posilování a hraním online (PC) her. Mám spoustu přátel z mnoha měst a díky hrám se s nimi spojím a pokecám o nových věcech.

Říká se, že nejlepší nápady vznikají u piva. Kde získáváš inspiraci pro svá videa?

Všude. :D Ještě jsem neslyšel, že by nějaký projekt začal větou: „To jsem takhle jednou seděl sám doma, nudil se, koukal do zdi a v tu chvíli PRASK!“:D Nejvíce mě inspirují životní příhody, kterými si procházím.

 

Je skvělé žít normálně život, být s přáteli a řešit věci. Vždy vás cvrnkne do nosu pocit nebo myšlenka, která vám něco odkryje. To doma sami ve svém pokoji nenajdete.

Vysvětli nám co je RAOP a co tě na něm nejvíce baví?

Je to hudební žánr, který se snažím dělat. Jedná se o spojení RAPu a POPu -> RAOP. V Německu je to velice populární a mezi nejznámější představitele patří interpret CRO, který má desítky milionů views na každé písničce.

 


V písničce není žádná smyčka a to mě nejvíce baví. Také se mi moc líbí, že je v něm kombinace instrumentálních nástrojů s elektronickým zvukem. Miluju tohle spojení.

Stal se ti v poslední době nějaký trapas při natáčení?

No jéje a kolikrát! :D Naposledy, když jsem byl na Krétě a dělal jednu challenge s holčinou z Lotyšska. Oba jsme mluvili svým rodným jazykem a hádali, co ten druhý asi říká. U tohodle videa se stala spousta trapasů, které nejsou prezentovatelné, ale určitě si je dokážete představit. :D

 

Video

Zdroj: www.youtube.com

Nad čím by se měli začínající youtubeři zamyslet? A co bys jim doporučil?

Pokud se někdo rozhoduje, že začne točit měl, by si klást mininálně tuhle jednu otázku: Co na tohle video řeknou moji rodiče?

 

Pokud máte pocit, že je to trapný, tak to prostě trapný je.

 

Pokud jste mladší a nemáte tolik zkušeností, a co si budeme říkat, občas i soudnosti, tak se nebojte svým rodičům ukázat, co točíte. Pomůžete tak předejít té spoustě odpadu, kterého už na YT je.

 

Nekteří lidé tvoří tenhle trash záměrně. Mají views (zhlédnutí), ale to je tak celé. Přidaná hodnota žádná. Také tímto způsobem nabádají mladší diváky ke tvorbě podobného obsahu, což je prostě špatně.

 

Abych to shrnul. Pokud nechcete ukazovat svou tvorbu rodičům, tak ji ukažte alespoň kamarádům, kteří jsou starší než vy. Bez nějakého urážení si vyslechněte jejich názor, protože ten vás posune kupředu.

 

Doufám, že vás bude rozhovor inspirovat a třeba se potkáme na nějakém utuberingu mezi řečníky. :)