Léto je v plném proudu. Uvažuješ nad tím, že bys potřeboval/a nějakou tu kačku navíc, ať si ty prázdniny více užiješ nebo třeba chceš přinést do rodinného rozpočtu něco navíc? Nyní máš ideální šanci na sehnání letní brigády, tak jí využij.


Ve srovnání s minulým rokem sice nabídek ubylo kvůli onemocnění COVID-19 a s ním souvisejícím opatřením, avšak určitě není třeba zoufat a vzdávat se, protože šance tu stále je. S tímto tvrzením souhlasí i Pavel Vondruška, majitel Hitprace.cz, který uvedl: Od uchazečů mám zpětnou vazbu, že je těžší domluvit si brigádu než předchozí roky vlivem nižšího počtu nabídek a zároveň vyšší poptávky. Osobně si ale myslím, že nabídky některých sezonních brigád se teprve rozjedou se zpožděním oproti minulým letům. Doporučuji se aktivně dívat po nových inzerátech, aby si člověk včas zajistil letní přivýdělek podle své představy (lokalita, typ práce, mzda...).“

 

letní brigáda

Zájem uchazečů je vyšší, proto je potřeba příliš dlouho neváhat

I letos je nabídka letních brigád rozmanitá. Lidé si můžou vybírat z různých typů pozic od úklidů až třeba po výpomoci na koupalištích. Avšak oproti loňsku je právě po krátkodobých přivýdělcích poptávka podstatně vyšší a o jedno místo tak občas může muset bojovat více osob najednou.

Podle údajů z dotazníku Hitprace.cz zasílaného uchazečům vyplývá, že z lidí, kteří letos hledají brigádu, ji minulý rok sháněla jen zhruba polovina. Pro zájemce tak bude určitě důležité aktivně sledovat aktuální nové inzeráty a případně na ně rychle reagovat, ať zvýší své šance na úspěšné přijetí.

Shání se nejvíce řidiči, lidi na úklid a výpomoc do obchodů. Mění se způsob pohovorů

Od března byl vidět velmi významný trend hledání brigád či zkrácených úvazků na pozici řidiče. Shání se však stejně jako minulé roky také pracovníci na úklid, sezónní práce nebo třeba výpomoci v obchodech. Vybere si tak skutečně každý uchazeč, stačí jen být aktivní a nečekat příliš dlouho s reakcí na nabídku. Vondruška z Hitprace.cz navíc uvedl: „Řada lidí brigádu nehledá na specifické pozice, ale sledují spíše všechny nové brigádní nabídky ve své lokalitě a z nich si vybírají.“

Změny můžete čekat spíše u pohovorů, kde došlo k významnější proměně po celé České republice. Některé firmy i personální agentury přešly z osobních setkání na online schůzky, kde vedou buď jen počáteční seznámení a „oťukání“, nebo rovnou celou přijímací agendu.  

 

brigáda

Mzdy jsou na tom zatím obdobně jako loni

Významné navýšení odměn za odvedenou práci nečekejte, avšak oproti minulému roku jde vidět klasický nárůst vlivem stoupající minimální mzdy. Lokálně si nejlépe vede Praha, nejnižší sazby očekávejte ve Zlínském kraji.  

 

Na hledání brigády není nikdy pozdě. Začnete s tím třeba hned teď. Čas jsou peníze, tak hurá na to!