Jste vedení na Úřadu práce, ale i tak si chcete přivydělat? Pak jste tu správně :-). Stát určitě v tomto případě brigádě bránit nebude, ale je potřeba se přizpůsobit pravidlům. Projděte si s námi všechna ustanovení jedno po druhém tak, abyste mohli legálně a bez starostí pracovat i při ÚP.


Je omezený výdělek?

Ano, mzda může dosahovat bohužel jen poloviny měsíční minimální mzdy, což v roce 2017 byla částka 5.500 korun měsíčně. Ale dobrá zpráva je, že v roce 2018 se minimálně mzda zvyšovala,takže letos si můžete přivydělat až 6.100 Kč měsíčně.

 

Jaký typ smlouvy můžu podepsat?

Zde si dejte pozor - od roku 2017 proběhla totiž změna, která je pro vás důležitá. Dříve jste mohli podepsat jakýkoliv základní pracovněprávní vztah. Ale od poloviny roku 2017 je zakázána Dohoda o provedení práce, neboli DPP. Nyní můžete bez starostí pracovat na Dohodu o pracovní činnosti anebo v Pracovním poměru.

 

podpis smlouvy 

Je nutné hlásit brigádu na Úřadu práce?

Ano, podle zákona musíte brigádu nahlásit a čím dříve, tím lépe. Poslední termín se totiž počítá jako den nástupu na brigádu. Raději tedy běžte dřív, abyste si zbytečně nezkomplikovali první den v práci. Také musíte doložit výši měsíční mzdy.

 

Můžu mít více brigád současně?

Ano, můžete, ale buďte opatrní, protože měsíční mzdy se sčítají a v celkovém součtu za všechny přivýdělky nesmíte mít více než 6.100 Kč za měsíc.

 

Musím odvádět zdravotní pojištění?

Ano, zdravotní pojištění musíte odvádět, i pokud jste vedeni na Úřadě práce a přivyděláváte si. Máte ale nižší sazbu než běžní zaměstnanci, a to jen 4,5% ze mzdy a netýká se vás doplacení do minimální mzdy. Předejte vašemu zaměstnavateli potvrzení o registraci na Úřadu práce, abyste dosáhli tohoto snížení.

 Pohodová brigáda na Fajn-brigady.cz

 

Na stránkách www.fajn-brigady.cz najdete spoustu nabídek, které jsou vhodné i pro uchazeče vedené na Úřadu práce. Získáte tu jak krátkodobé / jednorázové brigády, tak dlouhodobou spolupráci. Přijali jste už nějakou nabídku a pracovali současně s ÚP? Napište nám do komentáře :-).

 

Přejeme vám hodně štěstí!

 

 

František Jareš, Agentura STUDENT s.r.o.