Lepší vyhlídky na získání vysněné práce, zisk nových zkušeností a kvalifikace, a bez pochyby také zvýšení sebevědomí. To všechno vám mohou přinést jsou rekvalifikační kurzy.


 

Kdo vám může rekvalifikační kurz zařídit? Úřad práce. Kdy je vhodná příležitost si o takový kurz zažádat? Nabízelo by se slovo kdykoli. Přece jenom zvýšení kvalifikace se hodí v každé chvíli. Obzvlášť zbystřit byste měli ve chvíli, kdy jste na Úřadu práce vedeni delší dobu a stále se nedaří vám sehnat odpovídající práci. V tomto případě byste měli o rekvalifikaci velmi vážně uvažovat.

Mám nárok na rekvalifikační kurz?

Měli byste vědět, že i když jste zaregistrovaní na Úřadu práce, vymahatelný nárok na rekvalifikační kurz nemáte! Rekvalifikační kurz si můžete najít přímo sami nebo vám ho najde úředník. O tom, zda bude rekvalifikační kurz zajištěn, už ale nerozhodujete vy, ale samotný úředník.

 

Úředníci posuzují účelnost kurzů, tedy jak se zvýší vaše šance na získání práce po absolvování kurzu. Co to znamená v praxi? Pokud se budete chtít rekvalifikovat na kadeřnici a na úřadě dlouhodobě nebudou poptávky po této pozici, je velmi pravděpodobné, že tento kurz bude zamítnut. 

 

Na druhou stranu vás samozřejmě nikdo nenutí, abyste na nějaký rekvalifikační kurz šli. Není povinný. Je jenom na vás, zda budete souhlasit s nástupem do kurzu.

A co když ho nedokončím?

Pokud se ale už rozhodnete do rekvalifikačního kurzu nastoupit, rozhodně ho dokončete! V opačném případě byste totiž museli vrátit zpětně všechny peníze, které jste na kurz od ÚP dostali! To ovšem není jediný problém, který může nedokončený rekvalifikační kurz způsobit. Můžete být vyřazeni z databáze až na půl roku a tím pádem nebudete mít nárok ani na podporu v nezaměstnanosti, budete si muset platit sociální a zdravotní pojištění. 

 

Po výběru a schválení rekvalifikace podepíšete smlouvu s úřadem, na základě které po vás může (při nedokončení kurzu) vymáhat peníze zpět. 

Nabídka rekvalifikačních kurzů

Nabídka těchto kurzů je v současnosti opravdu velká. Vybírat můžete až z 5 tisíc různých programů. Rekvalifikovat se můžete opravdu na „kohokoli“ – maséra, kadeřnica, kováře atd. Ceny jednotlivých kurzů se liší. Pohybují se od 2 tisíc až po několik desítek tisíc.

 

Rozhodně je ale dobré se kurzu zúčastnit. Nejenom, že se naučíte něco nového, co vám může pomoci při hledání nové práce. Pokud jste registrovaní na Úřadu práce, bude vám kurz proplacen. Na jednoho registrovaného má totiž úřad „odloženo“ až 50 tisíc korun. Pokud byste se chtěli rekvalifikovat bez registrování na ÚP, museli byste si kurz uhradit sami. 

 

 

Autor: Huňová