Verča je blogerka, která vystudovala Stavby na bázi dřeva na Mendlově univerzitě. I když se svému oboru věnuje, většina z vás ji můžete znát z jejího blogu nebo Instagramu (@happyhealthyme.cz), kde doslova „staví dorty“ – ZDRAVÉ DORTY.


Veru, pověz nám, co tě vedlo k tomu, že ses začala věnovat zdravé a vyvážené stravě?

Zkráceně asi touha po hezké postavě :-)

Celé dětství jsem hrála závodně házenou a jídlo vlastně nemusela vůbec řešit. Jenže potom jsem s ní musela skončit kvůli náročnější střední škole. Začalo období sezení nad výkresy a začínala jsem trošku přibírat. Samozřejmě jsem se ani necítila dobře jako s pohybem každý den a bohužel předtím, než jsem zjistila, co je opravdu zdravá a vyvážená strava, jsem začala s jídlem trošku blbnout. Jedla jsem málo bílkovin, hodně sacharidů a vyhýbala se všem tukům obloukem. Cítila jsem se kvůli tomu neustále unavená a bez energie. Takže, i když jsem toužila po krásné postavě, věděla jsem, že to nestačí a musím se v této oblasti víc vzdělávat.

Později jsem zjistila, že se zdravou stravou se cítím lépe a také mám víc energie.

Blog následoval až poté?

Ano. Začala jsem si jídla fotit a zveřejňovat je na Instagramu. Lidem se to líbilo, a tak jsem se rozhodla, že si založím i blog, kde můžu sepsat i nějaký delší recept nebo článek.

Na Instagram dáváš denně fotky krásných dortíků i třeba obyčejné večere. Inspiruješ se i někde v kuchařkách nebo vymýšlíš vše sama? Navíc takové kulinářské umění musí být i časově náročné, jak skloubíš čas v kuchyni, práci, manžela a péči o vaši krásnou Mayu?

Inspiruji se i jinde, ale spíš svým okolím než v kuchařkách. Když vidím nějaký dort v kavárně nebo tyčinku v obchodě, tak si řeknu, že to vyzkouším ve zdravé variantě. Takto vznikají moje recepty asi nejčastěji. Na zdravé stravě je nejlepší, že je opravdu jednoduchá. U dortů je to náročnější, ale vím, co základního v těstě má být a jak má vypadat, aby po upečení drželo pohromadě. Pamatuji si mé začátky, kdy každý třetí dort letěl do koše, to už se teď naštěstí nestává :-)

Je to náročné, ale všechno mě to baví a nechtěla bych zatím nic měnit. Vše to ještě zvládám a manžel myslím taky :-D


pohovor

Jako studentka, zkoušela jsi nějaké brigády? Daly ti nějakou novou zkušenost? V průběhu studia na vysoké škole jsi měla i jiné brigády nebo ses už na plno věnovala blogu? Popřípadě máš nějakou brigádu, na kterou ráda (třeba i s humorem) ráda vzpomínáš?

Jelikož jsem po brigádách chodila dobrovolně od 15 let do vystudování vysoké školy, tak jsem jich měla opravdu hodně. Dělala jsem různé věci, např. prodavačku oblečení, obsluhu v bufetu, hostesku na veletrhu a skončilo to v kanceláři jedné malé stavební firmy. Každá brigáda mi určitě něco dala, naučila jsem se komunikovat s lidmi a moje poslední brigáda ve stavební firmě mi přinesla určitě výhodu pro to, že jsem hned po vysoké škole našla dobrou práci. A navíc jsem si díky tomu mohla i vybírat, do které firmy nastoupím.

Nejradši vzpomínám na moji úplně první brigádu, která byla u mojí maminky v kadeřnictví, když mi bylo asi 10 let. Za každé zametení vlasů po zákaznici mi dala 20 Kč :-D Myslím si, že to dělala proto, abych tam s ní byla. A taky si myslím, že dnes by mi za to dala klidně stovku :-D


pohovor

Dá se říct, že s manželem běháte denně. Co ti běh dává? Co tě motivuje? Pravidelně se účastníte různých půlmaratonů/maratonů a různých běžeckých soutěží, kolik medailí máš už doma?

Denně teď bohužel ne, ale dává mi určitě pozitivní myšlení a taky se díky němu cítím lépe. S manželem se motivujeme vzájemně, baví to oba, takže jednou mě nakopne on, podruhé zase já jeho. Závody mě chytly teprve před rokem, takže jich zase tolik není.


pohovor

Postihla tě už „pracovní deformace“, že bys třeba hodnotila jídla v restauraci, jak bys to udělala jinak nebo líp?

To zase ne. Nejsem žádný profík. Ale když jsem v restauraci, vidím nezdravé jídlo, tak hned přemýšlím, jak bych ho udělala zdravěji. I takto někdy vznikne nový recept. Prostě ho udělám podle sebe, ale v odlehčené, zdravé verzi.

A poslední otázka na odlehčení, myslíš, že Mayu běh baví? :-D

Myslím si, že víc ji baví blbnout v lese nebo v parku, ale co by pro nás neudělala :-D

Pokud se i vy chcete inspirovat ve vaření, běhu anebo jenom Verču podpořit, najdete ji na jejím Instagramu.