Dobře napsaný životopis je naprostým základem k pozvání na pohovor, k získání vytouženého zaměstnání. Píšete svůj první životopis a nevíte jak, nebo už měsíce posíláte svůj životopis a stále žádná odpověď? Přinášíme Vám základní chyby, kterých se lidé často dopouštějí a kterých je nutno se vyvarovat. Proč? Tyto chyby se totiž neodpouštějí a můžou Vás stát místo!


Struktura

Strukturovaný životopis musí být přehledný. V žádném případě nesmí být nijak chaotický. Personalista má na každý životopis jen přibližně 30 vteřin, takže musí hned najít všechny informace, které chce vědět. Životopis není žádná slohová práce. Optimální délka je 1 A4, maximálně 2 strany A4. Nepište ve větách, uvádějte informace, které spolu souvisejí. Nepoužívejte ani barevné písmo, s černou si jistě vystačíte. Rozhodně si dejte záležet i na celkovém vzhledu životopisu – odrážky, odsazení, zarovnání atd. 

Fotografie

Záleží na konkrétní pozici, zda je fotografie k životopisu vyžadována. Pokud ne, záleží pouze na vás, zda ji přiložíte. Pokud se ale pro fotografii rozhodnete, použijte klasickou pasovou fotografii. Tedy žádné fotky od moře ani rádoby umělecké portréty. Pokud to nevyžaduje zaměstnavatel (např. pro práci v modelingu), neposílejte fotografii celé postavy. 

Informace

Rozhodně nikdy v životopise nelžete! Vymyšlené zkušenosti a znalosti vás rozhodně dál neposunou. Naopak. Na pohovoru se stejně zjistí, že jste lhali. 

Název souboru

Pokud budete posílat životopis poštou, tento problém se vás netýká. Velmi častěji se ovšem můžete setkávat s možností zaslat životopis elektronickou formou. V tomto případě pojmenujte soubor vašim jménem a příjmením, ve formátu PDF. Působí to rozhodně profesionálněji. Navíc se nemůže stát, že by personalista nechtěně provedl ve vašem dokumentu nějakou změnu, která by vám případně mohla uškodit. 

Vzdělání

Studium řaďte od posledního dosaženého vzdělání. Pokud ještě studujete, uveďte předpokládaný termín ukončení vašeho studia. Není potřeba popisovat všechny předměty, které studujete. To opravdu nikoho nezaujme. Bohatě stačí název školy a obor studia. Pokud není základní škola vašim posledním dosaženým vzděláním, neuvádějte ji. Bere se jako samozřejmost. 

Brigády

Krátkodobé brigády je dobré shrnout všechny společně. Není nutné, ani žádoucí, uvádět každou týdenní brigádu samostatně na několik řádků. 

Jazyky

Uvádějte pouze ty jazyky, kterými se opravdu domluvíte. Na pohovoru jistě budete muset jazykovou způsobilost dokazovat. Pokud rozumíte pár slov španělsky, ale nejste schopni říct ani slovo, rozhodně španělštinu neuvádějte. 

Hobby - koníčky

Je dobré uvádět ty koníčky, které alespoň okrajově souvisí s požadovaným zaměstnáním. Např. cestování nebo jazyky. Pokud chcete uvést i nesouvisející koníčky, buďte konkrétní. Místo film, četba uveďte např. burtonovské filmy, četba fantasy románů. Řekne to o Vás rozhodně více.

 

 

Autor: Huňová