Studentský život přináší kromě spousty zábavy a učení i celou řadu starostí, které bývají často spojeny se špatnou finanční situací. Život ve velkém městě je pro studenty nákladný, a proto si často musí hledat přivýdělek nebo brigádu. Kde pracují nejčastěji? Přinášíme vám přehled nejoblíbenějších brigád a možností finančních přivýdělků pro studenty vysokých škol v Praze.


Hosteska/promotér

Mezi nejoblíbenější brigády a přivýdělky pro studenty patří v případě holek jednoznačně hosteska, případně pro kluky promotér. Hosteska nebo promotér pomáhají s propagací výrobků na nejrůznějších akcích. Může se jednat o společenskou akci, tiskovou konferenci, ochutnávky apod.

Výhodou je, že se většinou jedná o dobře placené místo a práce není nijak náročná. Nevýhodou může být to, že se předváděcí akce často konají o víkendech nebo se protáhnou pozdě do noci.

Brigáda v pohostinství

Přivýdělek v restauraci nebo kavárně je klasikou mezi studentskými brigádami. Číšník nebo servírka jsou snadno dostupná místa a zvládne na nich pracovat každý, kdo je alespoň trochu šikovný a umí to s lidmi. Pozice většinou nebývá nejlépe placená, ale na dýškách se dají vydělat poměrně slušné peníze a můžete se seznámit se zajímavými lidmi.

Telefonní operátor

Telefonování je další stálicí mezi přivýdělky pro studenty. Dnes už ale tolik netáhnou nechvalně známá call centra, ale spíš brigády na zákaznických linkách, kde klienti volají, když potřebují s něčím pomoct. Nejedná se tedy o tolik neoblíbené prodávání věcí neznámým lidem.

Hlídání dětí

Studenti, kteří studují na pedagogických fakultách nebo mají rádi děti, si často přivydělávají jejich hlídáním. Jde o nenáročnou a dobře placenou práci, pokud tedy nenarazíte na nějakého uličníka.

Darování krevní plazmy

Mnoho studentů si dnes přivydělává i darováním plazmy. Kromě finanční odměny pomohou lidem, kteří by se jinak bez léků, které se z plazmy vyrábějí, neobešli. Za jeden odběr, který trvá zhruba hodinu, dostanou studenti finanční náhradu cca 800 Kč a ročně si tak mohou přijít až na 20 800 Kč.


McDonald's crew

Administrativa

Zodpovědnější studenti si volí často administrativní pozice nebo práci nejrůznějších asistentů. Na těchto pozicích se toho mnoho naučí a většina z nich si je také volí podle svého oboru studia kvůli praxi.

Brigáda v obchodě nebo fast foodu

Za pultem nejrůznějších fast food řetězců narazíte většinou na studenty. Práce je to stabilní a relativně dobře placená. Nevýhodou jsou naopak dlouhé směny a občas nároční zákazníci. Slečny mají také v oblibě práci v obchodech s módou a naopak do supermarketů se většinou nikdo moc nehrne.



Napsal: tým Europlasma