Není brigáda jako brigáda. Taková práce v Řecku přes léto může být skvělou zkušeností i zážitkem. Ne vždy se ale takový pobyt vydaří přesně podle představ. Přečtěte si zkušenosti studentky Kataríny, která se do vydala právě do Řecka a úplně nadšená nebyla.


Ahoj Káťo, tak z jakého důvodu ses rozhodla vyjet do Řecka?

Chtěla jsem si zlepšit jazykové znalosti a také mě lákalo Řecko jako takové. Moře, sluníčko atd. No a samozřejmě jsem si taky chtěla přivydělat přes léto nějakou tu korunu. 

Co se týče práce, kde jsi sháněla místo?

Přes internet, klasické portály, které zprostředkovávají práci. Hledala jsem a hledala a tak jsem našla nabídku od jedné agentury na práci v Řecku, odepsala jsem jim a ozvali se zpět. Proběhlo nějaké výběrko. Spíš aby viděli, že trochu ovládám angličtinu, jinak nic velkého. 

Takže jsi jela přes agenturu. Musela jsi dopředu zaplatit nějaké poplatky?

JJ, bylo to něco kolem 2 000 Kč, ale už si to moc nepamatuji. Ten poplatek mi nevadil, protože jsem si myslela, že když budeme mít nějaké problémy, tak nám pomůžou a vše zařídí, ale nakonec nám agentura bohužel vůbec nepomohla, např. v práci jsme potřebovali bílé boty a to nám agentura ani dopředu neřekla.

Takže to nechali na vás a museli jste si to řešit sami?

Přesně tak. Taky jsme měli mylné informace, že budeme bydlet přímo v komplexu, kde byl i ten hotel. Nakonec jsme museli do práce dojíždět. Ani po nás nechtěli žádnou zpětnou vazbu, třeba jak se nám tam líbilo. Přišlo nám, že prostě vyslali lidi, a dál se nestarali a bylo jim to úplně jedno, co se tam vlastně děje.

 

Taky jsme měli od agentury slíbeno, že budeme mít dva dny volna za týden, což jsme také neměli. Byl to tak jeden den a někdy se stalo, že nám volno vůbec nedali, protože prý bylo hodně práce a málo lidí.

Letenku a ubytování jste měli placené od agentury? Nebo vám to zařídili a částka byla stržena z platu?

Dopravu jsme si platili sami, a ubytování a stravu jsme měli placené od hotelu, kde jsme pracovali.

Co bylo náplní tvé práce?

Byla jsem asistentka číšníka. To znamenalo, že jsme nemohla přijímat objednávky, nebyla jsme ve styku s penězi. Jen jsem prostírala stoly, uklízela špinavé nádobí ze stolů a nosila pití. Dopoledne nebo před večeří, když nebylo tolik práce, leštili jsme příbory a skleničky.

 

Když jsi nebyla v kontaktu přímo se zákazníky, znamená to, že jsi nedostávala dýška?

Dýška jsme si dělili, ale jelikož jsem tam byla první rok, tak jsem dostávala tak cca 10 euro, což bylo strašně málo. Když to vezmu v porovnání s tím, kolik se tam běžně na dýškách vydělává. Taky to fungovalo tak, že někteří číšnici ty dýška neodevzdávali a rovnou si je nechávali, ale samozřejmě tajně, aby se to nedozvěděl ten náš hlavní manažer. 

Těch cca 10 euro myslíš za jakou dobu?

Bylo to za týden na dýškách. 

A pevný plat jste měli jaký?

550 euro na měsíc. Je to málo. Při odjezdu jsem počítala s tím, že si pak vydělám i něco na těch dýškách, což nakonec vůbec nešlo. Ale nebylo to tak že bychom pracovali 8 hodin denně, někdy jsme tam byli 12 hodin za den a nikdo nám žádné peníze navíc nedal.

Věděli jste už dopředu, kolik peněz budete mít, nebo jste se to dozvěděli až po příjezdu?

S těmi 550 eury jsme to věděli dopředu, ale moje kamarádka pracovala rok předtím v Řecku a byla strašně spokojená. Dostávala k platu ještě 200-300 euro na dýškách. 

Jela jsi přes nějakou velkou agenturu?

Předtím jsme o té agentuře neslyšela. Jméno si nyní nevybavím...

Takže příště přes jinou agenturu? Nebo na vlastní pěst? :-)

Přes agenturu bych už asi nejela, opravdu zrovna v našem případě nám byla docela k ničemu.:D Asi jsme si měli vybrat jinou.

 

Jaký jsi měla tedy z toho pracovního pobytu dojem? Jela bys znovu?

Jela bych určitě někam do zahraničí pracovat, ale spíš bych chtěla mít doporučení přímo od lidí, jaké to tam je, abychom se znova nenechali napálit. Myslím si, že práce v Řecku není špatná, jen je lepší jet do menšího hotelu a ne do hotelového komplexu, kde je X zaměstnanců, a chovají se tam k vám spíše jako k otrokovi.

Takže i ostatním bys doporučila si vybrat radši něco menšího a prověřenou agenturu?

Určitě menší hotel je lepší. A pokud se někdo rozhodně přes agenturu, určitě jenom přes prověřenou, na kterou má třeba i dobré reference od známých. Radši bych teď zaplatila o nějakou tisícovku na začátku navíc, a měla lepší práci a lepší přístup ze strany agentury.

 

 

(Zkuste práci v Řecku a své štěstí v zahraničí)

 

 

Autor: Huňová