Co můžeš čekat na první směně, jestli zvládneš brigádu ke škole, kdy přichází navýšení mzdy a na co se nachystat při pohovoru - to a mnohem více zjistíš v rozhovoru s administrativní pracovnicí a náborářkou McDonald's, Petrou Doutnáčovou.


Jaká je vaše pozice ve společnosti McDonald's, co máte vlastně na starosti?

Pracuji na pozici administrativní pracovnice. Na starosti mám mj. nábor nových zaměstnanců pro 4 restaurace v centru Prahy. Na první směně se starám o nováčky a předávám jim první informace. Dále zpracovávám docházku zaměstnanců a připravuji podklady pro zpracování výplat. Mám spoustu další úkolů, ale shrnu to tím, že se v práci rozhodně nenudím :-).

Jak vypadá váš běžný den?

Každý den je opravdu jiný, takže na tuto otázku se mi těžko odpovídá. Jsou dny, kdy mám celou řadu setkání s uchazeči či podepisování smluv a jsou dny, kdy více sedím u počítače a starám se o administrativu, kontroluji plány směn. Ideální den je takový, kdy mohu dělat od každého něco.

Jaká je hlavní výhoda práce pro McDonald's, co nabízí svým zaměstnancům navíc oproti jiným fastfoodům?

Určitě to, že můžeme vyjít vstříc časovým možnostem našich zaměstnanců. Mohou skloubit práci, školu, koníčky, rodinu… Jako další obrovskou výhodu vidím možnost seberealizace. McDonald’s nabízí skvělý vzdělávací a tréninkový systém, do kterého se může zapojit každý, kdo má ambice rozvíjet se a pracovat na sobě.

Převažují u vás brigádníci nebo zaměstnanci na HPP? Pro koho je tato práce/brigáda nejvhodnější?

Práce či brigáda je u nás podle mě vhodná pro každého, kdo se nebojí živější práce a má rád kontakt s lidmi. Vše se u nás dá určitým způsobem přizpůsobit každému zaměstnanci či brigádníkovi. I když je nejlepší, když se zaměstnanec naučí postupně vše, máme na restauracích zaměstnance, kteří se raději soustředí na určitá stanoviště.. Někdo tedy je hlavně na kavárně, někdo uklízí na lobby a někdo je třeba nejraději v kuchyni a připravuje sendviče. Nyní nabíráme jak brigádníky, tak zaměstnance na plný úvazek.

Dá se zvládnout brigáda u vás i ke škole, případně dá se práce flexibilně naplánovat?

Určitě dá, ale musí každý zvážit dobře své možnosti a naučit se trochu plánovat svůj čas. U brigádníků stačí třeba 2 směny v týdnu. Vždy nám dají tak 14 dní dopředu své požadavky (tedy informaci, kdy mohou přijít na směnu) a my podle toho směny naplánujeme. Po škole chodí brigádníci třeba jen na 4 hodiny.

Jak vlastně vypadá běžný postup zaměstnance/brigádníka, který u vás začne pracovat? Kdy může čekat mzdové anebo kariérní povýšení?

Každý zaměstnanec je už od první směny v tréninku. Vždy mu vysvětlíme, jak se na daném stanovišti pracuje, předvedeme a pak už nový kolega začne pracovat sám. Když vidíme, že vše zvládá samostatně, tak ho postupně naučíme stejným způsobem další stanoviště. Po ukončení tréninku je zařazen mezi vytrénované zaměstnance. Mzdové navýšení čeká v podstatě každého zaměstnance i brigádníka, protože máme pravidelná pracovní hodnocení, na základě kterého může dostat přidáno každý. První navýšení mzdy přichází obvykle po ukončení úvodního tréninku. Už od nástupu zaměstnanců si vždy všímáme jejich schopností a vybíráme podle toho zaměstnance do různých pozic – barista, trenér nebo i manažer.

Na jaké pozici jste nastoupila přímo vy?

Já jsem nastupovala kdysi po rodičovské dovolené rovnou na pozici administrativní pracovnice, ale chodila jsem pravidelně i do provozu. To mi určitě hodně pomohlo a můžu uchazečům i nováčkům předávat přesnější informace.

Jak probíhají pohovory s uchazeči o práci a brigádu? Na co se mají připravit?

Při pohovoru chceme předat uchazečům všechny důležité informace, aby věděli, co je čeká, co vlastně budou dělat a jakou odměnu za práci dostanou. Zároveň zjišťujeme, jaké představy má uchazeč, jak bude moci chodit do práce a jestli dobře zvážil své možnosti. Je to rozhovor a uchazeči se nemusí ničeho bát.

Jakou vlastnost nejvíce oceňujete a naopak odsuzujete na brigádnících a zaměstnancích?

Mám ráda, když zaměstnanci po nástupu dodrží to, na čem jsme se domlouvali při pohovoru. Jsem ráda, když jsou otevření a nebojí se přijít, pokud mají s něčím problém.
Nemám ráda výmluvy. Oceňuji, když řeší své problémy či nejasnosti přímo se mnou či jiným manažerem. Dostanou tak správné informace a vyhnou se zbytečným nedorozuměním.

Kolik si u vás brigádník může vydělat a jaké jiné bonusy a výhody může získat?

Samozřejmě záleží na odpracovaných hodinách. Chceme, aby i brigádníci odpracovali alespoň kolem 50 hodin měsíčně. Při nástupu dostanou na hodinu základní odměnu a příplatek na údržbu uniformy, případně další variabilní složky.


Zaměstnanci mají během směny slevu na jídlo, nápoje jsou u nás zdarma. Dále dostávají tzv. benefit kartičku, na základě které mají zvýhodněné ceny pokrmů i v ostatních provozovnách McDonald´s a slevy u některých obchodních partnerů.


Vyhodnocujeme také nejlepšího zaměstnance měsíce, který získá další zajímavé odměny.

Máte nějaká doporučení pro uchazeče, kteří se rozmýšlí, jestli zkusit práci nebo brigádu v McDonald's?

Snad jen, ať už se nerozmýšlí a přijdou to k nám zkusit.