Je vám méně než 18 a nedostáváte od rodičů kapesné? Nebo dostáváte kapesné, ale nestačí vám? Pak jste se už určitě poohlíželi po nějaké brigádě, která by vám nějakou tu korunu vynesla. Brigády pro nezletilé ale mají svá určitá specifika a omezení.


 

Jak jistě víte, do 15 let nedovoluje zákoník práce pracovat vůbec. Pokud už ale přesáhnete tuto hranici, ale ještě nemáte 18 let, můžete si začít přivydělávat. Ovšem rozhodně nemůžete dělat vše, co se vám zlíbí a jak dlouho se vám zlíbí. Práce mladistvých má totiž velká omezení. Týdenní pracovní doba mladistvých nesmí přesáhnout 30 hodin a během jednoho dne, tedy jedné směny, můžete pracovat maximálně hodin 6. Další omezení platí i pro práci v noci, která je pro mladistvé zakázána stejně jako odpracovávat přesčasy.

 

Dokud vám není 18, nemůže po vás zaměstnavatel vyžadovat hmotnou odpovědnost. V praxi to znamená, že nemůžete pracovat např. s penězi jako pokladní.

Co tedy můžu dělat?

Mezi často nabízené práce pro mladistvé brigádníky jsou pozice v supermarketech nebo hypermarketech. Za pokladnou sice sedět nemůžete, ovšem vyskladňovat zboží, doplňovat zboží nebo pracovat např. v oddělení pekárny nebo uzenin můžete.

 

Mezi časté práce patří také roznos letáků. V tomto případě nebudete placeni za hodinu, jako např. u výše zmíněného supermarketu, ale za odvedenou práci. Tedy v tomto případě za počet letáků, které roznesete. Pokud vás tyto pracovní pozice nelákají, zkuste se poohlédnout např. po práci servírky/číšníka , nebo např. sběračů ovoce v letních měsících. Pokud jste komunikativní a nedělá vám problémy telefonování, mohla by vás zaujmout práce v callcentru. Právě pozice telefonních operátorů bývají nabízeny téměř neustále. 

 

Zkuste to také a odpovězte na některou z nabídek volných brigád z nejrůznějších koutů České republiky.  Po vybrání lokality klikněte na pokročilé vyhledávání a zvolte věkovou skupinu 15 - 18 let.

Peníze

Chystáte se na brigádu a nevíte, s jakou částkou byste měli počítat? Jelikož do 18 let nebudete moci vykonávat žádnou náročnou práci (ať už z fyzické stránky nebo ze stránky odpovědnosti), počítejte s nižším platem. Velká část brigád začíná na hodinové mzdě 50 Kč. Rozhodně ale nepočítejte s částkou větší než 100 Kč. Pokud se vám taková práce podaří sehnat, můžete jásat. Rozhodně byste patřili mezi těch pár šťastných.

 

Pokud studujete, určitě se u zaměstnavatele zeptejte na slevu na dani, na kterou máte jako studenti nárok.

 

Přejeme hodně štěstí při hledání!

 

 

Autor: Huňová