Chcete si na mateřské dovolené přivydělat nějakou tu korunu? Klidně můžete. Pokud budete dodržovat určitá pravidla, nemusíte se ani bát, že byste přišla o finanční podporu od státu.


 

Peněžitá pomoc v mateřství, tzv. mateřská, je příspěvkem od státu, který nahrazuje ušlý příjem po dobu mateřství. I tak ale pobírání tohoto příspěvku nebrání v zajišťování si dalších příjmů.

 

Mateřská dovolená trvá celkem 28 týdnů, zpravidla se ze zaměstnání odchází 6-8 týdnů před plánovaným porodem. Při porodu dvojčat nebo trojčat trvá mateřská dovolená až 37 týdnů

Podmínky práce na mateřské dovolené

  • Do zaměstnání může žena nastoupit až po šestinedělí. Během šestinedělí je práce zakázána.
  • Můžete pracovat u stejného zaměstnavatele, ale vykonávaná práce musí být jiná než ta, která byla vykonávána před nástupem na mateřskou dovolenou. V opačném případě by vám byl odebrán peněžitý příspěvek.
  • Práci můžete vykonávat i u jiného zaměstnavatele. Pokud by se jednalo o stejnou práci jako u zaměstnavatele předchozího, budete od něj potřebovat písemný souhlas. Tato podmínka se ovšem nevztahuje na vědecké, publicistické, pedagogické, literární a také umělecké činnosti.
  • Po dobu vykonávané práce během mateřské dovolené musíte mít zajištěné odpovídající hlídání pro vaše dítě. Co to znamená? Pokud je vaše dítě mladší 2 let, může být umístěno do jeslí jen na 46 hodin měsíčně. Pro ostatní dny si musíte zajistit hlídání jiné. Tedy babičku, chůvu nebo jinou zletilou osobu. Dítě, které je starší 2 let, může chodit do jeslí nebo do školky již neomezeně. V tomto případě o rodičovský příspěvek rozhodně nepřijdete.

 

Pokud jste před nástupem na mateřskou dovolenou podnikala, nemůžete v této samostatné činnosti pokračovat i během rodičovské dovolené, aniž byste přišla o finanční příspěvek v mateřství. Samozřejmě ale můžete začít u jiného zaměstnavatele. Pokud jste si ale podnikáním pouze přivydělávala k jinému zaměstnání, můžete v této činnosti bez obav pokračovat. Další varianta je následující: pokud jste před nástupem na rodičovskou dovolenou nepodnikala, ale byla jste zaměstnancem. Chcete začít podnikat právě na rodičovské dovolené? Není problém. V tomto případě se na vás žádné omezení nevztahují.

 

Rozhodně byste měla vědět, že pokud se po ukončení rodičovské dovolené vracíte zpět do stejného zaměstnání, váš zaměstnavatel je povinen vás umístit na stejnou pozici, kterou jste vykonávala před odchodem.

Zajímá vás, jaká je vlastně výše podpory v mateřství? Podívejte se na následující tabulku.

Hrubá mzda

Podpora v mateřství

10 000 Kč

6 930 Kč

15 000 Kč

10 380 Kč

20 000 Kč

13 830 Kč

25 000 Kč

17 280 Kč

30 000 Kč

19 680 Kč

35 000 Kč

21 750 Kč

Jaký je rozdíl mezi mateřskou a rodičovskou dovolenou?

Rodičovská dovolená začíná po skončení 28 týdenní mateřské dovolené. Trvá až do 4 let věku dítěte. (Pozor! Váš původní zaměstnavatel je povinen vám držet vaše původní místo pouze do 3 let věku dítěte.)

 

Rozdíl je také v tom, kdo na tuto dovolenou může nastoupit. Na rodičovskou dovolenou může totiž jít i otec dítěte. Na mateřskou pouze žena.

 

 

TIP! Brigády a přivýdělky při mateřské dovolené můžete hledat ZDE

 

... nebo něco stálejšího (třeba po MD) ZDE

 

 

Autor: Huňová