Skončila vám mateřská, děti jsou ve školce a vy přemýšlíte, jak vyvážit práci a rodinu? Že se to zdá nereálné? Dnes tu mám rozhovor s maminkou, která to zvládla tak, aby měla dostatek času na děti a měla práci, kterou si „nemusí nosit domů“.

Paní Dostálová, povězte nám, jaká byla cesta do McDonald‘s, proč právě tato společnost?

K McDonald’s jsem se dostala vlastně náhodou. Po mateřské dovolené jsem hledala práci v úplně jiném oboru. Chtěla jsem takovou práci, která by mi umožnila trávit dostatek času s dětmi, práci na zkrácený úvazek a práci, kterou bych si nemusela nosit domů. Najít takovou pozici byl ale problém. Jednou když jsem pročítala e-maily, vyskočila na mě reklama na McDonald’s na pozici přímo určenou pro maminky malých dětí. Na inzerát jsem odpověděla a nastoupila jsem. Při hledání vhodného zaměstnání byla společnost McDonald’s jediná, která nabízela pozici pro maminky malých dětí, což moc oceňuji, protože takových pracovních příležitostí je velmi málo.

Můžete nám představit vaši pozici? Co je její náplní a co vás na této pozici nejvíce baví?

V McDonald’s pracuji na pozici crew trenéra. Mým hlavním úkolem je školení a vedení nováčků. Ať už pracujete v kuchyni nebo na výdeji, každé stanoviště má stanovené postupy a standardy, které je třeba dodržovat. Crew trenér je člověk, který nově příchozího se všemi standardy seznamuje, učí ho správné pracovní postupy a pomáhá mu začlenit se do kolektivu. Dále crew trenér dohlíží na dodržování standardů i u stálých zaměstnanců, čas od času jejich práci ohodnotí, podílí se na vedení jednotlivých úseků a celkově podporuje manažerský tým, a především vedoucího směny, kterému je tzv. k ruce.

Na mé práci mě nejvíce baví právě školení nováčků. Před mateřskou dovolenou jsem pracovala ve školství, takže tato práce je mi velmi blízká. Baví mě také práce s mladými lidmi, těch je u nás většina. Brigádníci bývají středoškoláci a vysokoškoláci. Jsou plní energie, ideálů a pozitivního přístupu ke světu. Práce s nimi dokáže člověka nabít energií.

McDonald's crew

Víme o vás, že jste maminka, dá se dobře skloubit práce s péči o dítě či domácnost?

Moje pracovní doba je od 6:30 do 13:00 hodin. Mám tedy spoustu času jak na děti, tak na domácnost. Vstávám sice hodně brzy, ale ráno se o děti postará manžel a já bez problémů stihnu děti vyzvednout ze školky a ze školy. Stíháme i kroužky, což je hlavně pro staršího synka moc fajn. Po příchodu domů následují úkoly a pak domácnost. Mám také volné víkendy a na většině svátků i prázdnin se dá domluvit a přizpůsobit směny tak, abych mohla být s dětmi.

Co berete jako největší benefit ve vaší práci? (Možnost plánovat směny, přizpůsobit pracovní čas, dojíždění atp.)

Právě možnost domluvit se beru jako největší benefit. U nás není problém, když potřebuji s dětmi k lékaři, když jsou děti nemocné nebo když je školka zavřená. Vždy se to dá nějak vyřešit. Vedení ví, že mám malé děti a bere na to ohled. Nikdy se mi nestalo, že by mi někdo vyčítal, že jsem s dětmi zase doma nebo že zase potřebuji volno. A to musím říct, že moje děti bývají dost často nemocné. Směny se dají upravit, pár hodin se dá „naddělat“, např. o víkendu nebo můžu zůstat v práci déle, aby mi nechyběly hodiny.

Můžete nám přiblížit váš normální pracovní den?

Můj běžný pracovní den se točí kolem práce, dětí a starostí o domácnost. Cestou z práce nakoupím, pak vyzvednu děti. Zavedu je do kroužků nebo jdeme ven na hřiště. Doma se starším synem uděláme úkoly, připravím večeři, pouklízím, co je potřeba. Uložím děti, chvíli si sednu ke knize nebo si vyřídím e-maily. Kolem deváté večer už jsem většinou v posteli.