Na střední škole se studentům rozšiřují obzory, ale někomu je to málo a chce se podívat ještě dál. V tuto chvíli je asi nejlepší čas na vycestování do zahraničí a to hned z několika důvodů.


Zase tolik toho neuteče, látka se dožene a zažiješ takové věci, o kterých se žákům českých škol ani nezdá. A navíc hned po příjezdu přibude do sívíčka položka, která přímo křičí: "Já mám něco, co ostatní ne!"

Nenech se omezovat nikým, kdo bude tvrdit, že to nejde. Pokud budeš mít příležitost, hoď všechno za hlavu a jeď. Možná se ti hlavou honí myšlenky typu - neumím dost dobře jazyk, sám to nezvládnu, to není pro mě,... Taky jsem byl v téhle situaci. Říká se, že loď je v přístavu v bezpečí. Ale proto se nestaví. Najdi si jeden důvod, proč to půjde, proč to dokážeš. A honem ven!

Co mi to dá?

Jestli čteš dál, respekt. Přeci jenom máš odvahu. Koukneme teď spolu na výhody takového dobrodružství.

 

Ovládnutí jazyka

nepíšu zlepšení, protože za ten půl rok (minimální délka pobytu) se ti angličtina, němčina, francouština nebo třeba čínština dostane do hlavy, i kdybys nechtěl. Žádná hodina výuky cizího jazyka, ne. BUdeš bydlet v hostitelské rodině. Dvacet čtyři hodin, sedm dní v týdnu musíš mluvit. Chceš jíst? Řekni si o to.

 

Samostatnost

většina kámošů tě po návratu sotva pozná. Vždyť budeš taky minimálně půl roku, možná i celý rok v cizí zemi, odkázaný sám na sebe. Najednou ti nikdo nebude říkat, co máš dělat, bude to na tobě.

 

Perspektivu

najednou koukáš na svět očima jiné země, jiného národa. Je úžasný, jak přemýšlí lidé v cizině. Hlavně pro nás, Čechy, je to docela šok. Mentalita obyvatel je tak odlišná, ať už optimismem v denodenním životě, nebo obecně pohledem, že když se chce, tak to jde. Venku nehledají výmluvy, ale řešení.

 

Přátele

ne jenom známé, ale opravdové přátelé na celý život. Počínaje tvojí host-family, kde se po chvíli vážně cítíš jako doma, přes host-bráchu nebo host-ségru (většinou jsou na jednu rodinu dva studenti) až po spolužáky ze školy. Zapojit se do společnosti není vůbec těžké. Studenti ze zahraničí jsou novinkou, každý s nimi chce kamarádit. Navíc všude na školách jsou sportovní týmy, zájmové kroužky a podobné organizace, které ti pomohou. Klidně se s tebou teď vsadím, že se ti pak nebude chtít zpátky. 

Moje zkušenost

Na konci druháku na gymplu jsem si řekl - proč ne? A bylo to. Prvního září jsem v osm hodin ráno místo v lavici seděl v letadle nad Atlantikem. Semestr utekl strašně rychle. Hrál jsem hokej za školní tým, chodil na párty, viděl Niagary, zažil Díkůvzdání,... Bylo toho tolik! Půl roku v Novém Skotsku, v Kanadě mi dalo tolik, že ve výsledku to převážilo i dohánění látky v jedenácti předmětech. Po návratu navíc nebyl problém udělat si certifikát CAE.

 

Středoškoláci

Co to bude stát?

Cena se liší podle místa, kam se chystáš, ale většina programů se pohybuje v rozmezí od 80 do 200 tisíc za rok. Přičemž největší část z této ceny padne na zpáteční letenku. Je to ale investice do tebe. A se všemi těmi výhodami o kus výš, vážně ještě váháš?

Jo, chci jet! A jak na to?

Nejdřív si vyber zemi a pak koukni na net na reference různých agentur. Sice si naúčtují nějaký drobný poplatek, ale pak tě v podstatě za ručičku provedou celým procesem od přihlášky, výběru rodiny a školy až po bookování letenek. Je to pak mnohem pohodlnější.

 

 

Nakonec mám pro vás pár blogů pro další inspiraci :)

Zkušenosti českých studentů:

 

 

Autor: Martin Žákovec, redaktor Brainstorm magazine