Určitě každého z nás alespoň na chvíli napadlo přemýšlet nad záhadným světem kouzel a iluzí. Tak kouzlí ti kouzelníci na jevištích nebo nekouzlí? Víru v kouzla nechám na každém z vás, ale jak to funguje ve veřejném kouzelnickém světě se poptáme Tomáše Lepky (Magic Lepic), úspěšného kouzelníka, který se prokouzlil do světa celebrit a velkých korporací.


Tome, jaká byla tvoje úplně první brigáda?

Chodil jsem pracovat s tátou, kterej dělal zedničinu, ale jako oficiální první brigádu jsem dělal asfalt jako silničář, když mi bylo 14- 16 let. Jelikož asfalt, po kterým jsme chodili, měl 80° C a vzduch 40° C, tak to nebyla značka ideál :-).

Kdybych chtěla teď správně pojmenovat to, co děláš, co mám říct?

Kouzelník, podvodník a komik, i když možná spíš komediant než komik. Já na kouzla nevěřím, proto jsem to začal dělat, abych zjistil, jak to funguje. A protože nevěřím, říkám veřejně převážně, že jsem podvodník.

Ještě znám pojem iluzionista, to je zase něco jiného?

Obor kouzel se rozděluje. Je mikromagie, to jsou kouzla u stolu z bezprostřední blízkosti. Pak je Stand up, to je kouzelník na jevišti a baví všechny najednou. Další jsou iluze, to dělal David Copperfield, to jsou ty velký věci, kdy nechávají třeba něco zmizet. Pak je mentalismus, kdy si hraješ s lidma. A další může být table hopping, kde se sejde třeba 40 lidí v menší místnosti, kouzelník sedí u stolu uprostřed a dělá triky mezi nima. To už dělají většinou starší kouzelníci. To bude jednou něco pro mě, jsem hrozně línej, tak budu sedět na zadku a kouzlit :-).

 

Kouzelník Tomáš Lepka

Jak si ty začínal s kouzlením? Podváděním? :-) Jak tě to napadlo?

Taková ta klasika. Když jsem byla malej, v televizi běžel David Copperfield a já byl nalepenej na obrazovce a měl jsem pusu dokořán. Asi v pátý třídě jsem to chtěl zkoumat, tak jsem vzal nějaký knížky, abych se něco dozvěděl, chvíli mi to vydrželo, ale pak jsem to nadšení zase zaspal :-). No a jak jsem začal chodit na tu první brigádu a vydělal první peníze, přemýšlel jsem, za co je utratit. Na internetu jsem narazil na reklamu na levitující prstýnek. Hned jsem ho objednal a když přišel, tak jsem ho zkoumal a rozebíral a hned zničil :-). Nedalo mi to a objednal jsem další. Ze začátku jsem byl zklamanej z toho, že je to podvod. Po nějaký době jsem ale pochopil, že o tom to není. Nakoupil jsem víc kouzel a začal to ukazovat kolem sebe. Nebyl to úplně plán, ale zkoušeli jsme s tím i balit holky. Zvláštní je, že jsem se vždycky vrátil domů bez kouzla, bez peněz a bez holky :-).

Kdy sis poprvé kouzlem vydělal peníze?

Od těch 15 let jsem to dělal aktivně jako koníček. Kouzlil jsem mezi kamarádama nebo známýma v hospodě. Občas jsem za to dostal párek v rohlíku, občas pivo. Když jsem na brigádě nechtěl moc pracovat, tak jsem začal kouzlit, protože pak i nadřízenej byl zvědavej, sledoval, jak to dělám a nám to vykouzlilo třeba hodinu volna :-). Nebylo to vydělávaní peněz, ale špatný to nebylo :-).

Kdy se z toho stala tvoje hlavní pracovní činnost?

Je to asi tři roky, co to dělám naplno. Bylo to nahoru dolů. Vydělal jsem 20 000, pak 2 měsíce nic, pak 10 000, zase nic, pak 5 000, zase nic... pak třeba 50 000 a další dobu nic. Táta to neuznával jako práci, tak jsem furt přemýšlel, jestli se na to vykašlat, ale neudělal jsem to. Po nějaký době jsem se dostal ke spolupráci s většíma firmama a teď spolupracuju například s firmama jako Samsung, Microsoft, MasterCard a podobně a je to dobrý :-)

 

Jak funguje učení kouzel?

Jsou portály, kde koukáš a sleduješ trendy a vybíráš si kouzla, který chceš dělat. Když se ti něco líbí, objednáš si to, přijde ti krabička a tam všechno, co k tomu kouzlu potřebuješ. Natrénuješ to, dáš tomu svůj „kabát“, aby to bylo originální a je to.

To zní hrozně. Koupím, naučím a jdu :-)

Já kouzlím bez omáčky. Můžu se tvářit tak, že mám nějaký nadpřirozený schopnosti, což nemám. Můžu chodit v cylindru a hábitu a tahat králíky z klobouku. Nebo prostě můžu vystupovat jako podvodník, což mně funguje úplně nejlíp. Myslím si, že v 21. století někoho oblbovat je zbytečný.

Nenapadlo tě někdy vymyslet něco vlastního?

Občas je to potřeba. Když dělám něco pro firmy, tak to buď musím přizpůsobit jim, nebo vymýšlet, aby to nebylo pořád stejný. Ale obecně jsem pohodlnej, proč vymýšlet něco, co už je vymyšlený :-).

Co je tvým největším úspěchem aktuálně? A prozradíš mi, kolik si jako kouzelník vyděláš?

 

Kouzelník Tomáš Lepka

 

Spolupráce s těma velkejma firmama je super, tam se jen tak někomu nepovede dostat, takže za to jsem rád. Kouzlení s celebritama, který se s tím pojí, je taky fajn. Nedávno jsem se účastnil akcí, kde jsem dělal levitaci například s Leošem Marešem. Na jiných akcích jsem kouzlil s Chantal Poullain, Ondřejem Brzobohatým a dalšími. Navázal jsem taky spolupráci s restauracemi, je možný mě vidět pravidelně například v restauraci Asian Temple v Praze.

Kolik si vydělám? Tak vystoupení na dvě hodiny stojí 45 000. Záleží, co je za měsíc a kolik těch vystoupení zrovna mám. Není to celé samozřejmě zadarmo, v kouzlech mám už přes 2 miliony korun investici v tricích, kartách, výbavě,…

Co bys doporučil někomu, kdo by s tím chtěl začít?

Ať to nedělá, to bych pak měl větší konkurenci :-). To je vtip, samozřejmě :-). Já vždycky říkám: “Úsměv na rtu a dobrou kartu“. :-)