Zajímá vás, jak probíhá pohovor do Manufaktury, jestli je důležitější titul, praxe anebo pracovní nasazení a co můžete očekávat za svou práci? Pak neváhejte a přečtěte si interview s Helenou Hášovou, personalistkou v Manufaktuře!


Dobrý den, Heleno, vy zastáváte pozici personalistky / školitelky - co to vlastně znamená? Máte na starosti i přijímací řízení?

Náplní mé práce je vytvářet školící podklady a organizovat školení. Z hlediska personalisty se s kolegy z personálního oddělení podílím na výběru našich zaměstnanců.

Jak probíhají pohovory s uchazeči o práci a brigádu? Na co se mají připravit?

Hlavně být svůj a přirozený. Není potřeba velkých příprav. S uchazečem si na půl hodinky sedneme a povyprávíme si navzájem něco o sobě a ujistíme se, že by tohle mohla být práce, která by ji/ho naplňovala.

Jak vypadá váš všední den?

To se nedá specifikovat. Ale například dnešek: Ráno jsem přišla na osmou hodinu do práce a napsala jsem si svůj „to do list“ , přečetla poštu, podle důležitosti přiřadila a nyní se bude pracovat na školení, které se chystá v příštím měsíci.

Začínala jste v Manufaktuře přímo na této pozici, anebo jste se vypracovala z nějaké nižší?

Začínala jsem tu jako brigádnice, která později šla na pozici asistentky manažera, poté na manažera a ještě o chvíli později na regionálního manažera. V současné době zastávám pozici školitele / personalisty. Na Manufaktuře je krásné, že možnosti postupu jsou otevřené opravdu všem.

Jak to vlastně v Manufaktuře funguje? Může povýšit zaměstnanec nebo brigádník například z pokladní/ho na manažera?

Pokud prokáže, že na to má, tak určitě možnosti jsou. Rádi na lidech pracujeme a dáváme jim šance. Samozřejmě se občas stane, že přijmout nového člověka z venku není na škodu, ale ucházet se o vyšší pozici má opravdu každý.

Koho zaměstnáváte převážně - brigádníky nebo zaměstnance na HPP? A může se brigádník přesunout na plný pracovní úvazek?

Je to vyrovnané. Přesun z brigádníka na HPP vidíme moc rádi. Pokud brigádník i my budeme spokojeni, nevidíme v tom sebemenší problém.

Dá se zvládnout brigáda u vás i ke škole?

Máme hodně slečen, které jsou studentkami a i já sama jsem při studiu pracovala v Manufaktuře.

Manufaktura je česká firma - máte pobočky i někde v zahraničí?

Prozatím máme prodejny pouze v České republice a Slovenské republice.

Chodila jste během studií také na nějakou brigádu?

Už v 17 letech jsem začala pracovat pro Manufakturu a postupně si úvazky zvyšovala. Při vysoké škole jsem měla poloviční úvazek a velmi brzo na to plný úvazek.

A co upřednostňujete - titul anebo pracovní zkušenosti?

U nás určitě nadšení a nasazení :-). Pracovní zkušenosti i titul jsou fajn, ale pokud je člověk nadšený z toho, co bude dělat, rádi mu věnujeme péči a naučíme ho, co bude potřeba, pokud zkušenosti s retailem nemá žádné.

Co dává práce v Manufaktuře kromě vydělaných peněz?

Řekla bych, že příjemné rodinné prostředí, fajn kolektivy, prostor k tomu, aby se prodejní asistentky mohly vyjádřit, místo, kde se nemusí bát si zavolat o radu. Dostávají vzorky, jelikož víme, že vlastní zkušenosti jsou opravdu k nezaplacení atd, atd…

Zažila jste ve vaší práci nějakou zajímavou nebo vtipnou situaci?

Těch situací bylo hodně. Jsou dny, kdy se v našem oddělení sejdeme všichni a musím říct, že se spolu od srdíčka zasmějeme :-).

Existuje u vás pracovní soudržnost? Přátelí se například zaměstnanci, chodí spolu na pivo / víno, pořádáte nějaké večírky nebo teambuildingy?

Nejen, že mají možnost jít za náklady společnosti jednou ročně na večeři, ale také pořádáme vánoční večírek a pravidelné porady obchodů a vedoucích jsou často interaktivní a holky jdou například do parku grilovat, nebo si prostě někam sednout :-). Známe spoustu přátelství, která v Manufaktuře vznikla a trvají dodnes.

Co byste doporučila uchazečům, kteří se chtějí ucházet o brigádu a práci ve firmě Manufaktura?

Zkuste to :-). Manufakturu si určitě zamilujete tak jako já.