Pokud stále přemýšlíš s kým je ta nejlepší možnost vyjet do zahraničí jako au pair...možná, že ti právě rozhovor s majitelkou agentury Babs au pair - Barborou Bedou Adamovou ukáže tu správnou volbu :-)


Babs Aupair Agency je česko-nizozemská agentura. Co to přesně znamená? Kde sídlíte?

Ano, Babs Aupair Agency je česko-nizozemská agentura. Máme sídlo přímo ve středu Holandska, ve městě Apeldoorn. Agenturu jsem založila spolu s manželem v roce 2005 a Babs je zkratka mého jména Barbora. 

Mluví se u vás v práci holandsky, anglicky nebo česky? Nebo všemi jazyky :-)?

V naší agentuře se mluví převážně holandsky, anglicky, ale i česky. Když máme kandidátky z Francie nebo Švýcarska, tak s nimi mluvíme i francouzsky. Naše agentura spolupracuje s mnoha aupair agenturami z EU, které nám představují kandidátky z různých zemí, takže znalost angličtiny je velmi důležitá. 

Proč jste si vybrali zrovna Nizozemsko?

Naše agentura se nespecializuje jen na Holandsko, ale na celý Benelux. Máme kontakty na rodiny z Holandska, Belgie i Luxemburska. Holandsko nebyla náhoda. V roce 1998 jsem si sama vyzkoušela práci Aupair, kdy jsem vycestovala přes českou agenturu do Belgie a 12 měsíců jsem se starala o 3,5 letého chlapce. Po roce jsem zjistila, že se chci dále zdokonalit v jazyce a tak jsem přijala nabídku do rodiny, kde jsem se jako Aupair starala o 3m miminko a 4letého chlapce. Mezi tím jsem se seznámila s manželem a v roce 2000 jsem s ním odešla do Holandska. Zde jsem přes 3,5 roku pracovala jako Nanny pro americko-belgickou rodinu s dvěma chlapci ve věku 3,5 roku a 5 let. Všechny tyto pracovní zkušenosti mne potom vedly k tomu, že jsem v roce 2005 s manželem založila BabsAupairAgenturu. 

Liší se výchova dětí v Nizozemsku a ČR?

Ano, liší se a velmi. V Holandsku jsou děti klidnější a vše se s nimi v klidu řeší. Holandské děti jsou vychovávány hodně motivačně, jak se říká „škola hrou“. V Holandsku je například zakázáno dítě uhodit nebo zvyšovat na dítě hlas. Dětem se zde vše vysvětluje v klidu, vysvětluje se jim, co udělaly špatně a proč. Netrestají se fyzickými tresty, ale pokud neposlouchají, tak dostanou trest v podobě stání v koutě či sezení na zlobivé židličce nebo na schodech, vše dle věku dítěte. Také systém holandské školní výuky se od českého systému dosti liší. Mateřská dovolená zde trvá max. 3-4 měsíce. Miminka ve 3 měsících do 2 let mají nárok na jesle. Školka je zde dostupná pro děti od 2-4 let s dopoledním programem od 8-13hod. Základní školní výuka začíná od 4 let věku dítěte do 12 let. Následně děti navštěvují od 12-16 let střední školu buď s všeobecným zaměřením či gymnázium. Mezi 16-20 rokem studenti navštěvují již konkrétní vyšší školu již specializovanou na určitý obor – zdravotnická škola, ekonomická škola atd. Od 20-26 let pak mohou studenti studovat ještě univerzitu. 

Co si myslíte, že přinese mladým lidem práce v zahraničí?

Hlavně zajímavé pracovní zkušenosti a víru v sebe sama. Myslím si, že pro každého je to obrovská zkušenost a příležitost. Domnívám se, že každá mladá dívka by měla vycestovat třeba jako aupair a vyzkoušet si jak je schopná řešit situace sama bez rodičů. Je to určitý krok k osamostatnění se a poznání života z jiného úhlu. Učení se zodpovědnosti, poznání nové kultury, zdokonalení se v cizím jazyce a poznání jiného náhledu na výchovu dětí. 

Jakými jazyky musí mluvit uchazeč o práci v Nizozemsku?

Holandsko je multikulturní národ, takže po holandštině je zde druhým jazykem angličtina, se kterou se domluvíte na každém rohu a pak i němčina. Holandská televize vysílá hodně filmy v originálním anglickém znění s holandskými titulky. I například všichni prodavači v obchodech musí umět dobře anglicky, ale i německy. Z našich zkušeností víme, že pro uchazeče je dobrá znalost angličtiny pro začátek dostačující. 

Pohovory probíhají zde anebo u vás?

Do ČR jezdím několikrát za rok. Pokud jsem zrovna v Čechách, dělám nejraději pohovory s kandidátkami osobně v Čechách nebo i na Moravě. Vždy se s kandidátkami dopředu domluvím, kde je reálné se osobně setkat, v jakém městě. Pokud se zrovna nenacházím v ČR, tak realizuji pohovor s kandidátkou přes Skype s tím, že se pak v Holandsku vždy ještě setkáme osobně. 

Rodinu si může au-pair sama vybrat nebo je jí přidělena?

Děláme výběr jak na straně kandidátek, tak i na straně rodin. Vždy se díváme na faktory, které jsou pro obě dvě strany totožné a tím velmi důležité. Jedná se především o zkušenosti kandidáta, věkovou hranici dětí, počet dětí v rodině, zda chce být kandidátka umístěna do rodiny na venkově či ve městě atd. Přes nasbírané faktory potom selektujeme profil rodiny a kandidátky. 

Vydělá si au-pair velké peníze? Jak často mívá volno? Má dovoleno jezdit do ČR často?

Aupair program není pracovní pobyt ale studijní. Kandidátka má u rodiny zajištěnu stravu a ubytováni zdarma. Rodina dále kandidátce hradí jazykové kurzy a zdravotní pojištění po dobu pobytu. Kandidátka dostává také kapesné ve výši 340 EUR v Nizozemí, v Belgii a Luxembursku cca 450 EUR. 

Jak se s vámi má brigádnice spojit, pokud má zájem o vaši nabídku?

Telefonicky: 0031 555347232
Email: info@babsaupair.nl
Skype: BabsAupairAgency 

Je něco, na co se můžou dopředu uchazečky připravit? Co byste jim doporučila před pohovorem?

Velmi důležité je, aby si kandidátka u nás udělala tzv. profil pro rodinu, který obnáší:

  • Dotazník
  • Fotokoláž
  • Motivační dopis pro rodinu
  • Reference
  • Výpis z rejstříku trestů
  • Potvrzení od doktora, zda kandidátka nemá nějaká zdravotní omezení
  • Rodný list kandidátky s apostilou (kandidátka bude registrována na úřadě na adrese rodiny)

Když potřebuje au-pair s něčím pomoct, může se na vás obrátit?

Po celou dobu pobytu jsme s kandidátkou a rodinou v kontaktu. Pokud nastane nějaký problém, řešíme vše jak s kandidátkou, tak s rodinou a hledáme vždy nejlepší řešení či kompromis. Pokud nastane situace, že obě strany chtějí výměnu, není problém. Vzhledem k mnoha kontaktům nabízíme kandidátce novou rodinu a na její místo umisťujeme jinou kandidátku. Tato situace ale u nás nenastává často, vzhledem k tomu, že výběr kandidátky i rodiny je u nás poměrně důsledný. Častěji se setkáváme s tím, že obě strany jsou spokojené a kandidátky si svůj převážně roční pobyt u rodiny ještě o nějaký čas prodlužují.