Jaký je průběh odběru při darování krevní plazmy, jaká jsou doporučení či jak probíhá 1. odběr, na to nám odpovídala milá zdravotní sestřička Zuzana.


1. Zuzano, co by měl dárce dělat před/po darování plasmy? Jsou nějaká doporučení?

Před každým odběrem by měl dárce dodržovat několik pravidel. Den před odběrem vypít 3-4 l tekutin a v den odběru také dostatečně pít. Pokud jde darovat ráno, stačí 0,5 l, v poledne 1,5 l a odpoledne a večer 2-2,5 l. Den před a v den odběru je také potřeba, aby dárce nejedl žádná tučná jídla a před odběrem se lehce najedl. Je také důležité, aby dárce byl dostatečně odpočinutý a vždy zdravý.

2. Můžete v kostce shrnout průběh, postup při darování plasmy (příchod, vyšetření, odběr…)

Při první návštěvě si dárce odloží věci a s sebou si vezme občanský průkaz a kartu pojišťovny. Sestřička na recepci ho zaregistruje a dárce vyplní lékařský dotazník. Poté ho vyšetří náš lékař a rozhodne, zda je darování možné a nepřekáží tomu žádné zdravotní ani jiné problémy. Odeberou se vzorky krve, které se vyšetří a nejdříve za týden je možné první darování.


Před každým odběrem si dárce odloží věci do skříňky, vezme si dárcovskou kartičku, kterou dostal při první návštěvě a občanský průkaz. Na recepci se mu změří krevní tlak, teplota, zváží se a zkontroluje, zda je dárce dostatečně připravený na odběr. Poté vyplní dotazník a vypije kelímek s tabletou kalcia, který se dostává před každým odběrem. Poté si ho sestřička zavolá na sál a zkontroluje dotazník, a pokud je vše v pořádku, jde se darovat.


Před samotným odběrem je dárci vysvětlen průběh a poté zavedena kanyla a je připojen na přístroj, který provádí separaci plasmy. Po celou dobu je dárce kontrolován zdravotním personálem a v případě jakéhokoliv problému nebo dotazu se na ně může obrátit.


Po skončení odběru je dárce odpojen od přístroje, dostane tlakový obvaz na místo vpichu a je poučen o tom, jak se chovat po odběru. Poté jde na recepci, kde dostane finanční náhradu 550Kč. Dostane kávu a něco sladkého a ještě chvíli odpočívá na recepci.

 

Darování plazmy

3. Co všechno s sebou musí mít dárce, který jde poprvé darovat?

Při první registraci je potřeba mít kartu pojišťovny a občanský průkaz nebo jiný doklad totožnosti. Při dalších odběrech dárce přichází s naší dárcovskou kartičkou a také dokladem totožnosti. 

4. Je potřeba se objednat na odběr nebo stačí jen přijít?

Na každý odběr i registraci je lepší se objednávat. Samozřejmě se snažíme dárcům vycházet vstříc. Pokud není objednaný a je volný termín, dárce se na odběr vezme, ale je zde také možnost, že může čekat delší dobu než se místo uvolní. Proto vždy doporučujeme se objednávat. 

5. Může jít student v psychicky vypjatém období darovat? (období zkouškového, před státnicemi, …)

Na každý odběr by měl přijít dárce zdravý a v psychické pohodě, takže záleží na každém, jak toto období prožívá. Chodí k nám hodně studentů, kteří se při oděru učí, nebo naopak darování berou jako příjemný odpočinek od učení. 

6. Podáváte v průběhu/po odběru plasmy nějaké občerstvení?

Ano, při každém odběru je možnost vybrat si z rozsáhlé nabídky minerálek a džusů. Po odběru má dárce možnost si nabídnout z nápojového automatu kávu, čaj, nebo polévku a také dostává něco sladkého na doplnění energie.

 

 

ROZHOVOR S MUDR. VALOUŠKEM, hlavním dokrorem centra viz ZDE >

ROZHOVOR S DÁRCI najdeš ZDE >