Ahoj Žaneto, už je to chvíli, co jsme se spolu bavily nad tvým odjezdem do Bulharska, kde jsi měla animovat. Povídaly jsme si o tvých přípravách. Teď bych se tě ráda zeptala na tvé zkušenosti přímo z akce. Můžeš nám pro začátek ještě jednou říct, jak ses k této práci dostala a jak probíhaly přijímací pohovory?


 

Ahoj. Kontakt na společnost, konkrétně Český animační tým, jsem dostala od známé, která s ní jezdí animovat už několik let a měla s tímto způsobem trávení léta dobré zkušenosti. Proto jsem vedení společnosti napsala mail a v lednu už jsem se zúčastnila v Praze výběrového řízení, na jehož základě mne vybrali.

 

Vše probíhalo v přátelském a pohodovém duchu. Absolvovala jsem několik dalších setkání s představiteli společnosti, na kterých jsme absolvovali kurzy první pomoci, ukázky tanců, skečů a představení, které jsme pak v daných destinacích předváděli.  A těsně před odjezdem jsme se zúčastnili ještě dvoudenního soustředění, na kterém jsme se mohli s ostatními členy našeho týmu lépe seznámit. Pilovali jsme taneční a divadelní představení. A na začátku června jsem letěla do Bulharska. 

Kde jsi v Bulharsku pracovala?

Pracovala jsem konkrétně v Primorsku, což je letovisko na jihovýchodě Bulharska, kousek od známého letiště Burgas. 

Starala ses o cizince nebo o Čechy?

Našimi klienty byli převážně Češi, ale i Bulhaři.

Pomohl ti pobyt i ve zlepšení cizího jazyka?

Již dopředu jsem věděla, že klientela bude převážně česká, tudíž nebudu cizí jazyk téměř potřebovat. 

Co bylo náplní tvé práce?

Náplní naší práce bylo zpříjemnit našim klientům – rekreantům pobyt, zabavit je, věnovat se jim. Práci jsme měli rozdělenou tak, abychom neměli dny stereotypní. Proto jsme měli sestavený třítýdenní harmonogram práce. Jeden den jsme bavili děti v dětském klubíku a druhý zase rodiče třeba i s dětmi v rámci hotelových aktivit (aquaaerobick, volejbal, pétanque apod). Každý večer (kromě neděle, kdy jsme měli animační volno) jsme měli pro děti připravenou dětskou diskotéku a po ní následoval program pro celou rodinu. Jednalo se vždy o tematické tanečně-divadelní představení.

Jak probíhal tvůj běžný pracovní den?

Podle toho, jakou náplň práce jsem v daný den měla. Pokud jsem byla v dětském klubíku, tak jsem vstávala na devátou a byla s dětmi až do pěti odpoledne. V klubíku jsme pro děti vymýšleli různé bojovky, hry, malovali jsme s nimi, hráli stolní hry, dováděli v bazénku apod. Od 20.00 jsme s dětmi dováděli na dětské diskotéce a od 21.00 jsme rozjížděli tzv. hlavní večerní program, čímž byla různá tematická tanečně-divadelní představení.

Měla jsi zaplacené ubytování i jídlo?

O jídlo i ubytování jsme se starat nemuseli, měli jsme ho placeno.

Přivezla sis nějaké peníze?

Ano, přivezla. Nevím už přesně, kolik to bylo. Ale rozhodně se tam dalo z výplaty hodně ušetřit.

Měla jsi čas na zábavu a poznávání?

Animování je vlastně o tom, že člověk se musí bavit sám, aby mohl dobře zabavit ostatní. Takže mi zábavou byla vlastně práce. Ale samozřejmě, že se našel čas i na zábavu mimo práci. Celý kolektiv byl složen z mladých lidí, takže jsme často chodili na pláž, na místní diskotéky, na pivo. Neděle jsme mívali volné a během nich, pokud jsme zrovna nedobíjeli baterky, tak jsme se snažili jezdit do okolních městeček a poznávat krásy Bulharska.

Jací jsou Bulhaři?

Vzhledem k tomu, že jsem poznala jen Bulhary na pobřeží, tedy v oblasti, kde hodně frčí cestovní ruch, a přece jen, i když jsem tam pracovala, tak jsem byla cizinec. A k těm se v těchto oblastech vždycky chovají jinak. Ale poznala jsem fajn Bulhary, i ty, kteří mi nějak zvlášť k srdci nepřirostli. Jak už to ostatně bývá bez ohledu na zeměpisnou polohu.

Kolik vás v hotelu pracovalo?

Měli jsme tým o 15 lidech. 

Byla jsi pořád se stejnou partou?

Většina z nás zůstávala na celou sezónu. V půlce se obměnilo asi 5 členů. Takže jsem byla vesměs stále se stejnou partou. 

Jak se zpětně na pobyt díváš?

Hodnotím ho velmi kladně. Odvezla jsem si domů spoustu cenných zkušeností, úžasných zážitků a nových kamarádů. 

Co se ti líbilo a co se ti nelíbilo?

S odstupem času člověk vždy vzpomíná jen na to hezké, co zažil. A já jsem toho zažila spousty. Budu na toto léto ještě dlouho vzpomínat a ve stáři o něm vyprávět svým dětem. 

Jela bys na takový pobyt znovu? A doporučila bys ho ostatním?

Určitě bych jela znovu. Tento typ letní brigády můžu vřele doporučit. Pokud máte rádi sluníčko, moře, aktivní životní styl, máte výborné komunikační schopnosti, jste extrovert, nevadí vám předvádět se před lidmi, máte rádi děti, jste sportovně založení apod., tak to pro vás bude úžasně strávené léto.