Jak to vypadá, když se česká dívka rozhodne vydat do USA jako au-pair? Přečtěte si rozhovor s Veronikou ze Zlína, která si Ameriku zamilovala. 


Co tě přimělo vyjet do USA?

Jeden z hlavních důvodů, proč jsem vycestovala do USA, bylo cestování. Hrozně moc jsem chtěla poznat americkou kulturu. Celkově Amerika byla takovým mým snem. A také jsem se samozřejmě chtěla zlepšit v angličtině. A kde jinde by to šlo líp, než právě v USA? 

Jak dlouho už jsi byla za velkou louží?

Do USA jsem odcestovala v prosinci 2011. Celkově jsem tam byla necelé dva roky.

Jela jsi přes agenturu?

Ano. Jela jsem přes Student Agency (AuPair Care). Přišlo mi to jako nejlepší řešení. Nechtěla jsem jet jenom tak. Chtěla jsem mít určitou jistotu, že o mně bude alespoň trochu postaráno. Že kdybych něco potřebovala, budu se mít na koho v zahraničí obrátit. 

Co všechno Ti agentura zařídila?

No, vlastně více méně všechno. Agentura mi zařídila pracovní povolení, letenky. Pro mě bylo asi nejdůležitější to, že mi pomohla najít rodinu, u které jsem skoro dva roky pracovala. Součástí práce agentury bylo také zajištění školení v New Yorku, kde jsem byla s dalšíma holkama, které se, stejně jako já, vydaly do USA za prací jako au-pair. 

Říkáš, že Ti agentura pomohla najít rodinu, u které jsi pracovala. Věděla jsi tedy už dopředu, k jaké rodině pojedeš a kolik peněz dostaneš?

Ano, rodinu mi pomohla vybrat agentura a už dopředu jsem věděla, kam pojedu. Definitivní slovo ohledně výběru rodiny, jsem měla samozřejmě já. Plat je daný také dopředu, a to přímo americkou vládou.

Je život v Americe finančně nákladný?

Tohle nemůžu až tak úplně posoudit, jelikož hostující rodina mi zajišťovala v podstatě vše – od bydlení, až po stravu. Navíc jsem měla k dispozici své vlastní auto, o jehož náklady se také starala hostující rodina.

 

   Už před odjezdem zpět do ČR mi bylo jasné, že mi děti budou chybět!  

Sedla sis s rodinou a s dětmi?

Ano, s rodinou jsem si stoprocentně sedla. Vycházela mi ve všem vstříc. Mohla jsem se na ně kdykoli obrátit. S dětmi jsem také vycházela velmi dobře. První týdny byly trošku náročné, než jsme si na sebe navzájem všichni zvykli. Po nějaké době jsem si ale všechny zamilovala. Hlavně kluky. Byli jako moji vlastní. Už než jsem odjížděla mi bylo jasné, že mi budou moc chybět.  

Jak probíhal Tvůj pracovní den?

Můj pracovní den začínal v 6:30 ráno. Nachystala jsem dětem snídani, vypravila je do školy, odvezla je do školy. Potom mi nastaly 3 hodiny volna. Ve 12 hodin jsem vyzvedla kluky ze školy, měli jsme 2 hodiny na oběd a playtime a pak měly děti odpolední spánek. Probouzela jsem je ve 4 hodiny, nachystala jim snack a v 16:30 hodin přicházela další chůva a já už měla volno.

Mělas nějaké dny volno? Myslím tím celé dny.

Ano, volné jsem měla všechny víkendy. Občas jsem měla nějaký babysitting, ale to jenom výjimečně. 

Měla jsi čas také na nějaké výlety za poznáním?

Určitě. Každá au-pair má nárok na 2 týdny volna za rok a jelikož jsem nepracovala o víkendech, cestovala jsem i během víkendu.

Jací jsou Američani? Mělas mezi místními kamarády?

Američani jsou velmi přátelští, komunikativní, vstřícní a ano, měla jsem to štěstí najít si mezi nimi i své přátele.

Co místní jídlo?

Hlavní výhodou amerického stravování je, že všechny porce jsou daleko větší než v ČR. :D Typické americké burgery s hranolkami patří k jedněm z mých nejoblíbenějších jídel. Všechny americké svátky zahrnují spoustu výborného jídla, jako je např. krocan, mac&cheese a nejrůznější přílohy. 

Plánovala jsi původně zůstat tak dlouho?

Do USA jsem přijela původně na rok. Po roce má au-pair právo na prodloužení pobytu. Celkově si může au-pair prodloužit pobyt o 6, 9 nebo 12 měsíců. Já jsem se rozhodla o prodloužení o 9 měsíců.  

Jak bys zhodnotila svůj pobyt? Jsi spokojená, že ses pro cestu do USA rozhodla?

Podle mého názoru byl odjezd do USA jedním z nejlepších rozhodnutí, které jsem kdy udělala. Získala jsem spousty zkušeností, poznala jsem jinou kulturu, zažila spousty skvělých dobrodružství, procestovala půlku Ameriky.

 

Určitě jsem moc spokojená, měla jsem obrovské štěstí na rodinu. Na celý pobyt budu vždy ráda vzpomínat. Rozhodně takový pracovní pobyt doporučuji všem mladým slečnám (i klukům), kteří by se chtěli podívat do USA na delší dobu, než jenom na dovolenou.

 

 

POZN: Veronika se znovu vrátila do USA a příští rok plánuje začít v Americe studovat.