Opět nastal ten správný čas na to, abych znovu vyzpovídala některého z mých kamarádů „světoběžníků“. Jelikož nedávno jeden z nich odcestoval pracovně na Nový Zéland, zjistila jsem některé důležité informace, které by mohly zajímat i vás ostatní. Celkem padlo 12 otázek, na které jsem dostala následující odpovědi:


1. Z jakého důvodu ses rozhodl pro práci v zahraničí?

Protože u nás je práce málo a je mizerně placená oproti zahraničí. Dalším důvodem byly zkušenosti, které zde získám a také se podívám do světa a poznám nové lidi.

2. Proč právě Nový Zéland?

Nový Zéland je pro mě osobně jednou z nejatraktivnějších zemí (ostrovem) na světě. Je tam čistá a neposkvrněná příroda, jiná kultura i lidé. Prostě nádhera.

3. Jaký způsob dopravy sis vybral?

No samozřejmě ten letecký, protože z ČR by to šlo autem nebo autobusem docela obtížně.

4. Mohl bys mi říct pár informací o tom, jak sis tuto práci zařizoval pro případ, že by se chtěl někdo vydat stejným směrem?

V tomto směru je asi nejlepší použít internet a sociální sítě. Dá se tam najít hodně kontaktů na zaměstnavatele a poté si v okolí dopředu domluvit ubytování. Levnější ubytování pro turisty, kteří cestují za prací, doporučuji domluvit si s předstihem. Já jsem to bohužel neudělal, ale naštěstí pro mě místo ještě zbylo. V sezoně si lidé rezervují bydlení už hodně dopředu. Rozhodně bych nedoporučoval jezdit na Nový Zéland přes agentury, které slibují, že vše zařídí a seženou práci. Většinou sice práci seženou, ale pak vám strhávají svou provizi z výplaty. Upozorňuji, že jejich provize nejsou vůbec zanedbatelné částky. Platíte jim opravdu za vše. Pracovníků je zde docela nedostatek, takže berou vše, co má ruce a nohy J. Z mé vlastní zkušenosti, kdybych se měl rozhodovat znovu, pojedu raději naslepo, než přes agenturu.

5. A teď otázka zaměřená na finance. Na kolik tě vyšla cesta? Kde jsi ubytovaný a kolik tě to vyjde na měsíc?

Cesta mě vyšla přibližně na 30 000 Kč za letenku a vízum. Nezapočítávám cestovní pojištění na rok za cca 5 800 Kč, ale mohl jsem si odhlásit zdravotní pojištění v ČR, takže se dá říct, že cestovní pojištění je spíše výhrou. Ubytování je tu na pokojích po dvou, čtyřech, ale i více lidech. Cena za nájem se tu pohybuje okolo 125 NZD/týden, což je asi 2 200 Kč/týden. Pokud jste méně nároční, můžete bydlet i ve stanu, což vás bude stát 75 NZD/týden, tedy v přepočtu 1 300 Kč/týden.

6. Jak rychle sis zvykl na místní kulturu a v čem jsou Novozélanďané jiní než Češi?

Lidé jsou tu milí, usměvaví, ochotní a snaží se vám ve všem vyjít vstříc. Zvykl jsem si tu poměrně rychle. Ze začátku jsem se tomu dosti divil, jelikož jsem z České republiky zvyklý na jiné poměry a mravy místních lidí. Je to dané zřejmě tím, že tu obyvatelé mají méně starostí a stresu než u nás v ČR. Už od pohledu můžete vidět, že si zde žijí poměrně na vysoké úrovni. Nová auta a domy, upravené zahrady apod. I když se člověk podívá na starší generaci, tak jsou na tom tito lid mnohem lépe než u nás.

7. V jakém oboru ty osobně pracuješ?

Co se týče oborů práce, tak sem lidé ze zahraničí jezdí sbírat různé druhy ovoce, nebo dělat do tzv. „parkhauzů“, kde se to ovoce balí a přepravuje za hranice. Sbírá se tu pořád něco, většinou je to kiwi, jablka, avokádo, vinná réva atd. Já osobně tu sbírám kiwi.

8. Jak se na Novém Zélandu pohybují platy pro nás, Čechy? Víš zhruba, kolik měsíčně berou lidé i z jiných oborů?

Jak se pohybují platy v ostatních oborech bohužel ještě nevím, ale zřejmě budou dosti vysoké. Protože i obyčejní sběrači si zde přijdou cca na 10 000 Kč týdně, někdy víc, někdy míň. Každopádně není zas takový problém si tu vydělat 50 – 60 000 Kč/měsíc.

9. Baví tě práce v cizině?

Ano, práce zde mě velmi baví, a to především díky přístupu k pracujícím lidem, který je zde zcela odlišný než na jaký jsem byl dosud zvyklý. Zaměstnavatel si vás mnohem víc váží a poskytuje služby navíc. Máte dostatek občerstvení při práci a hlavě i po práci. Zkrátka tu s lidmi jednají lépe. 

10. Plánuješ se vrátit zpět do České republiky?

Jelikož je zde pracovní vízum maximálně na rok, po prodloužení na rok a tři měsíce, tak se budu muset vrátit zpět :-). Ale jsou zde dané i určité podmínky, za jejichž splnění vám mohou udělit i státní občanství. Dá se to dohledat na internetu. Každopádně domů se těším především na svou rodinu a přátelé. Nevylučuji ale, že se sem někdy nevrátím.

11. Jak sis vystačil se svými jazykovými znalostmi a co bys doporučil ostatním, kteří se chtějí také vydat pracovat do zahraničí? Jak by měli nejlépe zapracovat na své angličtině?

Na Novém Zélandu jsou úředními jazyky angličtina a maorština. Angličtina vám zde ale bohatě bude stačit. Samozřejmě mám hodně co zlepšovat, což byl také jeden z důvodů, proč zamířit do anglicky mluvící země. Všichni tu mluví anglicky. A nějaké doporučení? Mít při ruce slovník a v hlavně alespoň nějaké základy. S tím se člověk domluví a zbytek se dopiluje až na místě. Avšak bez jakékoli znalosti angličtiny by tu byl člověk zřejmě ztracený. Pro práci, kterou zde vykonávám já, ale jazyk až tak nepotřebujete.

12. Co ti tato zkušenost dala a co ti naopak vzala?

Co se týče zkušeností, tak ještě moc nemůžu říct, jsem tu zatím krátce. Každopádně už jsem zde potkal spoustu milých lidí z různých zemí Evropy, Asie a Jižní Ameriky. Taky bych chtěl zmínit kolegialitu, týmového ducha a kladný vztah ze strany zaměstnavatele. Mohu konstatovat, že je velice příjemné žít někde, kde není žádný stres ani hektický život.

 

 

Autor: Monika Peterková