Výběr toho nej v Liberci, aneb to, co vám průvodce tak hezky neřekne, a kam bych vás vzal, abyste se alespoň trochu bavili.

 

ENJOY 


1. Dominanty města neboli takové ty pamětihodnosti

Pokud někdy zavítáte do Liberce za jiným než sportovním zájmem a jste tu poprvé, (tzn. nejste tu za rodinou ani se nepřipravujete na zimní olympijské hry), tak se možná budete chtít porozhlídnout po tomto krásném městě, které má jistě co nabídnout.


Takže kromě toho, že tu buď prší, nebo jdete do kopce (většinou kombinace obojího), co tu najdete?


Libereckou radnici - podle velice kvalifikovaných zdrojů má být velmi podobná té ve Vídni. Nevím, ve Vídni jsem nikdy nebyl, ale pokud je jen z části tak hezká, jako ta liberecká radnice, tak určitě stojí za to :-). Není potřeba k ní cokoli psát, to se prostě musí vidět.

 

Liberecká radnice


Ještěd - pokud jste fanoušci vysokohorskorestauračněvysílační turistiky, tak Ještěd přímo vybízí k tomu, abyste ho zdolali. Po dlouhé náročné štrece si můžete dát zasloužené jídlo v Ještědském vysílačo-hotelu. A pokud nechcete zasloužené jídlo po náročné štrece, tak se nahoru dostanete i lanovkou, ale to není taková prča, ne? :-) No a dolů to pak sjedete pěkně na koloběžkách a o zábavu máte postaráno alespoň na půlku dne.

 

2. Nějaké ta místečka, kam stojí za to skočit alespoň na jedno odpolko

Kdo nenavštíví zoo v Liberci, tak jako by nebyl. Bílí tygři totiž nejsou jenom hokejisti (hip hip hurá), ale taky krásné šelmy, které musíte vidět.

 

Bílý tygr

 

Pokud by vám zoo nestačila, můžete se mrknout do Babylonu – je tam vše od IQ parku, přes Aquapark až po bowling. No a jestliže holdujete spíše těm venkovním vycházkám, nebo vás baví adrenalinové zážitky, tak tu máme přehradu – někdo se v ní dokonce prý i koupe :-).


Pro nadšence vnitřní vysokohorské turistiky nabízíme stěnu tzv. Šutr, kam se dá mimo jiné i skočit na pivo.


Bazének se dvěma tobogány, dvěma bazény, dvěma vířivkama a venkovním “bludištěm” občerství nejen v perném dni, kdy v MHD je hůř než v sauně. Navíc si můžete potom skočit přímo v plavkách do restaurace, když už vás to přestane bavit.


Escape room je snad ta nejlepší zábava ve městě. Tajemství pana profesora si zlákalo spousty srdcí, tak i to moje, a co vám budu vykládat (jako ostatně vždycky :-)) je to jednoduše SUPER. Escape spočívá v tom, že vás zavřou do místnosti a do určitého časového limitu se pomocí nějakých udělátek a hlavolamů musíte dostat ven. Podle většiny lidí je to jeden z nejlepších escape v republice (kolik jich navštívili zůstává záhadou). A jinak, co jsem slyšel, tak úmrtnost není moc vysoká... hehe… Hasiče volají tak jednou za tři hodiny (nadsázka... muhehe).


Pokud jste spíše lidé typu “jdeme do parku” tak vás potěší jeden krásný ve Vratislavicích směrem na Jablonec. Podle místních zdrojů tam jede i “tramvajka”, takže to máte hezky po cestě :-). A pokud se chcete občerstvit tak na začátku parku je kulturák zvaný “10 10 10” a ten ukrývá nejeden skvost – hlavně roztomilou kavárničku, kam můžete skočit na jedno (kafčo).

 

3. Kam na pivo nebo kus žvance?

Kapitola, na kterou čekají určitě všichni. Kam si po tom perném, náročném

a deštivém dni zajít odpočinout?


Začneme dobrou kavárnou, a tou je Mikina. Nachází se v 5. Květnu hned za tramvajovou zastávkou.


Když chcete na pivko, záleží na tom, co pijete. Staré město a radniční sklípek – nejlepší Svijany ve městě. Plzeňka a irská pod Ještědem – nejlepší Plzeň.


Skvělá restaurace řeckého stylu se nachází na Šalďáku a vybere si tam nejeden gurmán (vede to pravý Řek! :-)).


Pokud holdujete sushi, máme tu Sakuras – v OC Plaza. Na pizzu se chodí zásadně do Maškovky nebo nezásadně do Plauditu na pizzu pro tři (to, že ji sníte sami, vám nikdo zazlívat nebude – je to přece PIZZA!). Vedle máte hned Šutr, takže můžete jít horolezovat a potom všichni tři na tři pizzy pro tři. Akorát, všechno něco stojí, tak se možná nejdřív mrkni na brigády Liberec :-).

 

 


Děkuji za pozornost a snad někdy v Liberci!