Láká vás už nějak čas myšlenka odcestovat na delší dobu do jiné země? Nemůžete se rozhodnout, kam by vaše kroky měly směřovat? Nezoufejte. V tomto článku se dozvíte informace od jednoho mého kamaráda, který měl tu odvahu vycestovat na čtvrt roku do ciziny. A protože není žádný troškař, odjel rovnou k protinožcům do Austrálie.


 

„Ahoj všichni J. Rozhodl jsem se s vámi podělit o moje nejdůležitější rozhodnutí v životě, a to vycestovat do zahraničí. Hlavním důvodem byla má touha poznat cizí zemi, přírodu, kulturu, ale hlavně život tamních obyvatel. Hned na úvod chci říct, že Austrálie je překrásná země a je tam pořád teplo, na rozdíl od zdejších klimatických podmínek v ČR J. Teď se konečně dostávám k tomu, abych vám shrnul nějaké základní informace o tom, jak se tam dopravit, jestli je potřeba vízum a jak se pohybují tamější platy.

 

Vybral jsem si letecký způsob dopravy, což bylo velmi pohodlné a rychlé. Primárně bych chtěl zmínit fakt, že jsem do Austrálie letěl za studiem, a hledal si tam pouze brigádu na různých serverech, které tyto možnosti nabízejí. V případě, že bych si chtěl najít práci na stálo, určitě by mi v tom pomohla agentura www.australiaonline.cz. Jsou to super stránky, na kterých můžete najít veškeré důležité informace, týkající se jak studia, tak i práce, letenek a cestování. Chtěl bych ale zmínit, že to není vůbec levná záležitost. Vzhledem k tomu, že jen škola a vízum spolkly 80 000 Kč, celkem mě ty 3 měsíce, co jsem zde strávil, vyšly na neuvěřitelných 185 000 Kč. Musím podotknout, že jsem v Austrálii nemusel platit ubytování, protože jsem bydlel u známého. Jinak se tu nájem za týden pohybuje okolo 4 000 Kč.

 

Když pominu tyto značné finanční výdaje, tak pobyt zde jako takový, byl pro mne velice obohacující. Nedělalo mi problém zvyknout si na místní kulturu, protože tu byli všichni opravdu přátelští a snažili se pomoct, když jsem občas tápal. Zřejmě to je tím, že tam mají hodně tepla a sluníčka, a tak jsou stále v pohodě, nemají deprese a cizinci jim nevadí. 

 

Ještě nějaké informace pro ty, co se zajímají o místní pracovní podmínky, kolik si zde můžou vydělat. Globálně to nemohu posoudit, ale například za víkendové brigády v kuchyni si za 20 hodin práce můžete vydělat až 10 000 Kč, což je hodně slušné. Platy jsou zde totiž zhruba 3 – 4x vyšší než u nás!!!

 

Co se týče mých jazykových schopností, tak si troufám říct, že byly dostačující. Nicméně jsem se tam vydal za účelem jejich zdokonalení, což se mi podařilo. Rozhodně doporučuju si ještě před cestou projít základní slovíčka, která budete používat, ať už se to týká studia nebo oboru, ve kterém tam budete pracovat. Když chcete vycestovat do zahraničí, neřešte moc gramatiku, ale zaměřte se na konverzaci.

 

Tato zkušenost mi sice vzala 3 měsíce života bez přítelkyně a těch 185 000 Kč, ale naopak mi dala nové zážitky, poznal jsem tu nové lidi, zdokonalil se v angličtině… Jsem opravdu vděčný, že jsem si mohl vyzkoušet jiný než evropský způsob života a můžu ostatním tuto variantu rozhodně doporučit. Jděte do toho, stojí to za to!“

 

 

Autor: Monika Peterková