Toužíte vyrazit na letní prázdniny do zahraničí a vydělat si při tom nějakou tu korunu? Rozhodně nejste sami! Žaneta z Prostřední Bečvy se chystá vydat do Bulharska jako animátorka. Nyní si můžete přečíst její zkušenosti se zařizováním a přípravami na samotný pobyt v Bulharsku.


Ahoj Žando, proč ses rozhodla pro pracovní pobyt v zahraničí?

Letní brigádu v zahraničí jsem si vybrala proto, že jsem strávila několikery prázdnin doma na malém městě stereotypní prací a chtěla jsem změnu a zadruhé mne láká poznávání nových zemí a kultur.

 

A tohle je super příležitost, jak skloubit příjemné (cestování) s užitečným (vydělávání peněz). A také mám ráda výzvy. Dělat animátorku pro cestovní kancelář v Bulharsku, kde svítí slunce a je neskutečné horko, pro mě, která léto úplně nemusí, výzvou opravdu je. 

Bulharsko sis vybrala záměrně?

Bulharsko jsem si nevybrala záměrně, ale dost jsem si ho přála. Dalšími možnostmi byly ještě Řecko a Turecko. Konkrétní destinaci jsme se nevybírali sami, ale byla nám přidělena. Každopádně Bulharsko mne z těchto zemí lákalo nejvíce a taky jsem ho nakonec dostala. 

Jedeš tedy přes agenturu?

Nejedu přes agenturu, ale přes společnost Českého animačního týmu, která vybírá animátory pro cestovní kancelář Alexandria

Vybíralas podle zkušenosti známých nebo náhodně?

Kontakt na společnost jsem dostala od známé, která s nimi jezdí animovat už několik let a měla s tímto způsobem trávení léta dobré zkušenosti. Tudíž jsem se rozhodla, že to vyzkouším také.

Jak probíhalo zařizování?

Vcelku nic zásadního jsem vyřizovat nemusela. V lednu jsem se zúčastnila v Praze výběrového řízení, na jehož základě mne vybrali. Absolvovala jsem několik dalších setkání s představiteli společnosti a jedno soustředění na konci května. A na začátku června už odlétám do Bulharska. Vše probíhalo v přátelském duchu. 

Bylo potřeba vyřizovat moc papírů atd.?

Nebylo potřeba vyřizovat žádné papíry. Jen jsem podepsala smlouvu a o zbytek se už postarala společnost. Takže nemusím platit ani letenku, ani ubytování, ani stravu. Vše je pokryto cestovní kanceláří.

Seznámila ses už s kolegy?

S většinou kolegů jsem se seznámila na srazech, které se konaly v Praze a byly asi 3. Na konci května jsem pak už jen se svým týmem absolvovala víkendové soustředění, kde jsme se mohli poznat ještě lépe a utužit tak kolektiv.

Co od práce v Bulharsku očekáváš?

Od práce v Bulharsku očekávám to, že se spřátelím s novými lidmi, načerpám další zkušenosti do svého jak pracovního, tak osobního života, poznám danou zemi, kulturu, jídlo, užiji si prázdnin u moře s troškou sluníčka, snad se i opálím a odvezu si spoustu krásných vzpomínek a zážitků. Myslím si, že každá zkušenost je dobrá, ač už je v rámci mého oboru nebo ne.

 

Láká Vás také práce v zahraničí?  

Co bude vlastně tvou náplní práce?

Práce animátora spočívá v tom, že se přes den staráš o děti rekreantů v dětském klubu, vymýšlíš jim různé hry, zábavu apod. Dále spolu s rekreanty participuješ na aktivitách jako volejbal, fotbal, aqua aerobick, pétanque atd. K večeru je pro děti připravená dětská diskotéka a pro dospělé tematický program tvořený tanečními vystoupeními, divadlem a různými zábavnými scénkami a skeči. Snažíš se jim prostě zpříjemnit pobyt, zabavit je, věnovat se jim. 

Máš už dopředu jisté peníze? Tedy víš, kolik jich dostaneš? Máš na to smlouvu?

Ano, dopředu jsem podepisovala smlouvu, ve které byly uvedeny všechny podmínky vzájemné spolupráce i výše platu. 

Bylas už v zahraničí za prací nebo za studiem?

V zahraničí už jsem byla v rámci programu Erasmus na studijním pobytu, konkrétně v belgickém Bruselu. Pobyty v zahraničí můžu všem jen doporučit. Člověk načerpá nejen nové zkušenosti, ale pozná spoustu fajn lidí, procestuje zemi, procvičí jazyk a uvědomí si, že doma není zase tak špatně a že žít v cizí zemi není vždycky procházka rájem. Člověk si tímto hodně rozšíří obzory a přestane se zaměřovat jen na svou „nafouklou bublinu“. 

Co všechno je před cestou potřeba zařídit?

V mém případě se zařizování týkalo jen mě samotné. Takže bylo potřeba nakoupit kosmetiku, opalovací krémy, hadříky, boty apod., což jsou pro ženskou samozřejmě příjemné záležitosti. Bylo třeba zvládnout všechny zkoušky a školní resty. Dále sepsat s některým z rodičů plnou moc, aby mne mohli zastupovat v rámci různých úředních úkonů a přebírat za mne poštu. Musela jsem si na dobu, kterou budu v zahraničí změnit tarif, abych neplatila za telefonní služby horentní sumy. A taky člověk nesmí zapomenout na nejlepší medicínu a společníka pro všechny příležitosti – tedy „slivovicu“ :D 

Dala bys nějaké tipy, co si s sebou vzít?

Tipy zatím nemám, uvidím, až dorazím na místo, co mi vlastně všechno chybí a co přebývá. :D

 

 

Autor: Huňová