Znáš to: naplánuješ si, že budeš vstávat v 6 ráno, pravidelně se učit, sportovat, vydělávat peníze, přestaneš kouřit, zhubneš..... Většinou ti to vydrží tak týden. Důvod je ten, že některé činnosti máme zautomatizované a i když je na chvíli svou vůlí změníme, zase se vrátíme do zajetých kolejí. Je to návyk! A protože je toto téma velmi "žhavé" vyzpovídali jsme Pavla Říhu, odborníka, který se naučil měnit své návyky, stal se úspěšným a naučí to i tebe! 


Pavle, zkus nám říct, proč se lidem nedaří dosahovat vytyčených cílů?

Základní důvody, proč lidé nedosahují svých cílů jsou podle mě dva. Jeden více vnitřní - tedy ten, že ve skutečnosti nevěří, že by svých cílů mohli dosáhnout. Často je označují jako sny, tedy něco, co již ze své podstaty nemůže být skutečné. Z vlastní zkušenosti vím, že v momentě, kdy si začnu být jist tím, že svých cílů dosáhnu - ať už jsou jakkoliv odvážné - tak okamžitě věnuju svou pozornost tím správným směrem, všimnu si těch správných příležitostí a ač jsem možná na začátku vůbec neznal postup, jak bych svých cílů mohl dosáhnout, pomalu se začnou realizovat.

 

No a v momentě, kdy nastavím správně svoji mysl - tedy přestanu své cíle pokládat za pouhé sny - nastává část druhá, a to osvojit si správné návyky. Jsou to totiž právě naše návyky - tedy to, co děláme opakovaně každý den - které rozhodují o tom, jaká bude naše budoucnost. V případě, že naše návyky jsou nic moc, nevyužíváme svůj čas produktivně a máme řadu zlozvyků, je logické, že se to odrazí v našich výsledcích. Pokud se však naučíme, jak návyky efektivně měnit, a osvojíme si takové návyky, které budou k naším cílům směřovat, pak máme vyhráno a velmi brzy se k nim dostaneme.

Souvisí to s vůlí, co když se nám nechce?

Vždy, když tohle na svých seminářích řeknu, polovinu lidí šokuju… ale celý koncept pevné vůle, je jen mýtus předávaný z generace na generaci. Myslím, že je na čase zaujmout k tomu praktičtější přístup a zapomenout na to, jestli pevnou vůli máme nebo nemáme. Skutečnost je taková, že to není nedostatek pevné vůle, ale náš strach z nedostatku pevné vůle, který nám brání ve změně. Raději, než abychom se do změny pustili, vytváříme řadu výmluv o tom, že máme slabou vůli a proto to nedokážeme. Jenže celá tahle argumentace je postavená na hlavu. Pokud někdo v minulosti selhal, což chápu, protože i já jsem selhal mnohokrát, není to tím, že by neměl pevnou vůli, ale tím, že nepoužil efektivní metodu. Naučíte-li se, jak návyky efektivně měnit, pevná vůle přestává být klíčová… to, do čeho jste se museli dříve nutit, se najednou stane zábavou.

 

"PEVNÁ VŮLE JE MÝTUS, PŘEDÁVANÝ Z GENERACE NA GENERACI"

Dej nám prosím v bodech pár tipů, jak vybudovat prospěšné návyky.

Důležité při budování návyků je vyhnout se 7 chybám, jichž se dopouštíme stále dokola… Jaké to jsou?

 

1) Nepřipravíme si plán.

2) Přeceníme svoje síly a podceníme náročnost změny.

3) Snažíme se změnit víc návyků najednou.

4) Neuvědomujeme si vazbu mezi návykem a jeho spouštěčem.

5) Neodměňujeme se po provedení návyku.

6) Nejsme předem připraveni na negativní sebemluvu.

7) Neznáme svůj opravdový důvod ke změně.

Jak dlouho trvá, než se z určité činnosti stane návyk?

V závislosti na konkrétní osobě a na náročnosti návyku se doba osvojení návyku pohybuje mezi 14 a 90 dny. Průměrný čas, který bychom měli novému návyku věnovat svou plnou pozornost je 30 dní. Pak se návyk začne automatizovat a již nemusíme tolik myslet na to, abychom ho dodržovali.

Existuje nějaký způsob, jak dosáhnout toho, co v životě chceme? 

Ten postup je jednoduchý a já jsem jeho živým příkladem. Stačí uvěřit, že je to možné a pak vybudovat ty správné návyky, které k tomu povedou. A jak návyky budovat? Heslem, kterým se v životě řídím, je: “Proč vynalézat znovu něco, co už někdo jiný objevil…” Mě trvalo několik let, než jsem našel způsob, jak systematicky pracovat na sobě a svých návycích a nyní to vyučuji ve svých online kurzech...