Patří mezi největší rizika vaší práce říznutí o papír? Někteří ovšem takové štěstí nemají a každodenně se vystavují obrovskému nebezpečí. Která zaměstnání jsou z těch nejnebezpečnějších?


Existuje několik zaměstnání, která by si troufl vykonávat leda tak Superman. Ovšem jelikož Supermana ještě nikdy nikdo doopravdy neviděl, musí i takové „joby“ někdo dělat. „Joby“ pro opravdové chlapy vám nyní představím.

Řidiči cisteren

Řidiči cisteren? To jako vážně? Jestli vám tohle proběhlo hlavou, rozhodně o této práci nevíte všechno. Práce řidičů cisteren v Afghánistánu totiž rozhodně není procházka růžovým sadem. Tito řidiči musejí splnit nelehký úkol, a to vozit zásoby spojeneckým vojskům. Bohužel se často stávají terčem talibanců, kteří chtějí toto zásobování přerušit za každou cenu. I za cenu zabití toho, kdo sedí za volantem.

 

Cisterny jezdí většinou v kolonách a to bez vojenské ochrany. Pro členy Talibanu tedy není nijak velkým problémem na tuto kolonu zaútočit. Útok končí ve většině případů explozí a ohnivou pastí, ze které bývá těžké utéct. I když dostávají řidiči jen asi 3 500 Kč za jednu cestu, nezbývá jim nic jiného než zase nasednout a doufat, že dojedou do cíle. Bída jim nedává na vyběr.

Myči oken

Opět na první pohled naprosto bezpečná a neohrožující práce, že ano? Opak je pravdou. Představte si myče oken na mrakodrapech. Experti jsou na to v Dubaji. Kde také jinde, když právě zde se nacházejí i nejvyšší budova světa? Pokud tuhle práci vezmete, rozhodně budete mít „hlavu v oblacích“. Při mytí oken těchto mrakodrapů se můžete dostat třeba do 120 metrů nad zem, tedy do nějakého 34. patra. A to ještě nic není.  Jelikož máte sami na starosti jištění, je celý váš život opravdu jen ve vašich rukou. Trocha adrenalinu za malý peníz.

Horníci

I když v České republice práce horníků pomalu ustupuje, v některých oblastech ve světě se tímto povoláním živí desetitisíce lidí. Práce to v žádném případě není lehká. Každý den pod zemí, kde si někteří doslova kopou svůj vlastní hrob. Není tomu tak dávno, co výbuch dolu v Chile uvěznil několik desítek horníků pod tunami hlíny a kamení na neuvěřitelných 70 dní. Chodit každý den ráno do práce s pocitem, že je to možná poslední chvíle, kdy spatříte sluneční svit, rozhodně na náladě nepřidá. Každodenní fárání má navíc fatální důsledky na zdraví horníků. Takže i když se nestane žádná katastrofa přímo v dole, těla horníků trpí i tak.

Rybáři

Chodíte rybařit a nepřijde vám na tom nic nebezpečné? No jasně. Rybaření na českém rybníku je totiž trochu jiná káva než rybaření v rozbouřených vodách oceánu. Rybáři, kteří se specializují na zimní lov krabů u Aljašky, o tom vědí své. Vždyť ne náhodou je zdejší dno moře pokryto stovkami trupů rozbitých rybářských lodí. Drtivé bouře, obrovské vlny a nespočet rozbitých lodí. Proč to vůbec někdo podstupuje? No jo, prachy a zase ty prachy. Místní rybáři si totiž můžou přijít až na 50 tisíc $ za dva měsíce této dřiny.