Rozmýšlíte, jakou si najít brigádu na léto? Rádi byste si vydělali nějaké peníze, ale sezení v kanceláři nebo za pokladnou by vás unudilo k smrti? Pokud vám něco podobného proletělo hlavou, zdaleka nemusíte nad svou brigádou lámat hůl. Práce se zábavou se spojit prostě dá. Stačí vyjet do USA a začít pracovat v dětském kempu. Nejdůležitější podmínkou je mít rád děti a nebát se strávit pár týdnů v přírodě.


 

Jako při každém pracovním výjezdu do zahraničí, i tady budete muset zvládnou nezbytné kolečko papírování před svým odjezdem. Někoho to možná odradí, ovšem pro tuto situaci bych přeformulovala staré známé pořekadlo „pro krásu se musí trpět“ na „pro dobrou a zábavnou práci se musí trpět“. Vyřizování všech potřebných dokumentů, víz apod. zabere poměrně hodně času, proto je nejvyšší čas si podat přihlášku.

 

Pracovní pobyty v kempech bývají na 9 až 11 týdnů. Není ovšem žádnou výjimkou, že studenti zůstávají v USA ještě delší dobu, aby si užili krás krajiny za velkou louží. Proč také ne, když obdržené vízum J-1 vás opravňuje zůstat v zemi zaslíbené dalších 30 dní po vypršení jeho platnosti (v tuto dobu už ovšem nesmíte pracovat). Navíc když stojí nemalý peníz (160 USD). 

Máte 2 možnosti, jak v kempu pracovat:

  •  jako pomocná síla, tedy pomáháte s bezproblémových chodem a provozem tábora (v kuchyni, uklízení apod.)
  • nebo jako vedoucí (staráte se tedy přímo o děti, vymýšlíte pro ně různé hry, zábavní program atd. – tato možnost je určitě zábavnější, na druhou stranu máte za děti také zodpovědnost)

 

Velkou výhodou je ubytování a strava zdarma přímo v kempu. Ani výdělek není zanedbatelný. Při práci v kempu si vyděláte nejméně 1000 USD za 9 týdnů vašeho pobytu. U některých agentur získáte také sponzorovanou letenku. Samozřejmě nic není jen růžové a i do tohoto programu budete muset investovat nejenom čas (kvůli výše zmíněné administrativě), ale také finanční prostředky. Poplatky agenturám se samozřejmě liší, přibližně budete muset sáhnout do kapsy pro minimálně 400 USD. Někdy se ovšem vyplatí si vybrat známější a důvěryhodnou agenturu, která si bude účtovat více, ovšem máte jistotu, že nedojde k žádným vážným problémů ze strany agentury.

 

Všechno má sva pro a proti, ale pokud umíte anglicky, máte odvahu zažít něco jiného a mít nezapomenutelný zážitek na celý život, jděte do toho! Vždyť kdy jindy budete mít příležitost se podívat do USA, sžít se s místní kulturou a ještě za to dostat zaplaceno? Takové příležitosti se přece „NE“ neříká.

 

Proto hodně štěstí při zařizování. A jak se říká:  „chopte šanci za pačesy“!