Vzhledem k tomu, že jsme velcí milovníci kvalitního čaje, přinášíme ti rozhovor přímo z čajovny, z oázy klidu, s Pecou neboli Petrem z Dobré čajovny.

 

Mimo jiné, jsme se dozvěděli, že čajovník není to samé jako čajmen :-D


1) Peco, můžeš nám říct, jaká je tvá úloha v čajovně?

Jsem spolumajitel Dobré čajovny ve Zlíně na Tř. T. Bati 3225.

2) Jak ses dostal k tomuto povolání a co si dělal před tím?

K práci jsem se dostal hned po škole. Byl jsem v čajovně brigádník a uvolnilo se místo pracovníka, tak jsem to přijal a začal pracovat jako řadový zaměstnanec. Později jsem se stal provozním a nakonec se před cca 2 lety podařilo si s kolegou čajovnu pronajmout.

 

Dobrá čajovna Zlín

3) Co vše obnáší tvá práce?

Je toho hodně, není to jen příprava čaje, jídel a dýmek. Musím se starat o zásobování a chod čajovny, samozřejmě i o brigádníky a zákazníky. Vzhledem k tomu, že jsme 2 majitelé, tak se to dá v pohodě zvládat a mám i čas na rodinu.

4) Baví tě tato práce nebo je to někdy náročné?

Samozřejmě, že mě má práce baví, jinak bych to už dávno nedělal. V každé práci je to někdy náročné, ale pokud se člověk nebojí pracovat, tak to není problém. Vzhledem k tomu, že mě práce baví a je to zároveň můj koníček, tak je to fajn.

 

Čajové plantáže

5) Jak velký je váš tým? Pracují u vás zaměstnanci či brigádníci… popřípadě, jaká je šance si přivydělat v čajovně?

Máme 4 brigádníky. V naší čajovně bohužel není možnost si přivydělat, brigádníci jsou zde spokojeni a my s nimi také. V jiných čajovnách v republice to může být jinak, ale neznám poměry.

6) Co ti tato práce dává kromě financí?

Je to zároveň můj koníček. Také se mi líbí práce s lidmi. A spokojenost zákazníků je to, proč to hlavně dělám rád. A v neposlední řadě osvěta čajování.

7) Který je tvůj nejoblíbenější čaj, jídlo, dýmka? :-)

Nejoblíbenější čaj Japonská Tamaryokucha kyoto (tamara). Z jídla je to zeleninový Wrap (zapečená pšeničná tortilla se zeleninou) a dýmka jedině máta :-)

 

Čaj a relax

8) Je nějaká čajová specialita(y) ve vaší čajovně, kterou by si doporučil?

To se tak nedá říct, že bych doporučoval jen něco. Každý člověk je originál a má jiné chutě. Když to jde, tak se snažíme zákazníkům poradit a trefit se do chuti. Ovšem pokud někdo přijde k nám do čajovny poprvé, doporučujeme "Pouštní dunu", je to marocká specialita, hodně slazený zelený čaj s marockou mátou. Pokud bych měl opravdu vybrat, tak asi "Yogi čaj", je to černý čaj s ostřejším kořením podávaný s mlékem a medem.

9) Jak poznám jako laik kvalitní čaj? Jak bys ho popsal…

Většinou ty, co se prodávají v obchodech, jsou ty horší. Pokud někdo chce nějaký dobrý čaj, doporučuji navštívit jakoukoliv čajovnu a nechat si poradit. A hlavní kritéria dobrých čajů - bez příměsí. 

 

Čajová souprava

10) Kolik zhruba druhů čaje existuje?

Strašně moc, jenom v Číně má každý druhý nějakou čajovou zahrádku a pěstuje si vlastní čaj. Ještě to nikdo nespočítal a myslím si, že by to nedokázal ani Chuck Norris :-)

11) Jaký je rozdíl např. mezi zeleným, černým a třeba bílým čajem?

Rozdíl je ve zpracování a fermentaci. Fermentace je oxidace pomocí teplého nebo studeného vzduchu. Takže z jednoho keře jste schopni vytvořit jak zelený, černý tak i bílý čaj.

12) Jaké vlastnosti, znalosti a dovednosti má mít takový správný čajovník? :-)

Hlavně komunikativnost s lidmi a příjemné jednání. Lehké znalosti o čaji a zbytek se doučí. Pokud bude chtít, tak může později projít i školením správné přípravy čaje. V neposlední řadě chuť do práce :-). PS říká se nám čajmeni, čajovník je keř :-)

 Čajmeni