Není žádnou výjimkou, když se člověk dostane do situace, kdy nemůže sehnat práci. Proto je podpora v nezaměstnanosti mnohdy naprosto nepostradatelnou finanční „injekcí“.


 

Nezaměstnanost se v ČR stále zvyšuje. Svědčí o tom i fakt, že podíl nezaměstnaných byl vyšší pouze v roce 1933. Nezaměstnaní mohou alespoň o trochu klidněji spát. Podporu v nezaměstnanosti totiž mohou dostat prvních 5 až 11 měsíců po ztrátě zaměstnání. Navíc nemusejí platit ani sociální, ani zdravotní pojištění.

 

Všichni ti, kteří by chtěli pobírat podporu v nezaměstnanosti, musí být nutně zařazeni v evidenci uchazečů o zaměstnání. Pokud byste si ale mysleli, že je to jediná podmínka, kterou musíte k získání podpory splnit, jste na omylu. 

Kdy tedy můžu získat podporu?

Pro získání podpory v nezaměstnanosti musíte splňovat následující podmínky:

 

  • Registrovat se na příslušném Úřadu práce, nejlépe do 3 dnů od ukončení vašeho posledního zaměstnání (Při pozdější registraci je na vás pohlíženo jako na osobu bez zdanitelných příjmů. To znamená, že po dobu, kdy nebudete zaměstnaní, byste si i tak      museli platit zdravotní pojištění)
  • Nepobírat starobní důchod
  • Mít odpracováno nejméně 12 měsíců v posledních 2 letech

 

V současnosti ještě není možné podat žádost o podporu v nezaměstnanosti elektronicky. Nutné je podání písemné žádosti. Budete se tedy muset na úřad osobně dostavit. 

Kolik můžu dostat?

Výše maximální podpory se v každé zemi vypočítává podle hrubé mzdy. V České republice si nikdo nemůže přijít na více než 14 157 Kč. Pokud tedy neabsolvujete žádný rekvalifikační kurz. Pokud ano, může se částka ještě navýšit. 

 

 

Výše podpory

 (Zdroj: www.mesec.cz)

 

 

Už konkrétní výše podpory se odvíjí od průměrné čisté mzdy. V prvních dvou měsících dostanete 60% vaší původní mzdy, postupně se částka bude stále snižovat. Jelikož s postupem času je těžší si práci sehnat, má vliv na délku vyplácení podpory také věk nezaměstnaného. Tedy čím starší člověk, tím může dostávat podporu déle.

 

Pokud si nejste jistí výši vaší podpory v nezaměstnanosti, rozhodně navštivte stránky Ministerstva práce a sociálních věcí. Na příslušných stránkách najdete velmi důmyslný kalkulátor. Stačí vám zadat vaši současnou situaci a pár dalších údajů a kalkulátor udělá zbytek za vás.

 

Měli byste mít na paměti, že registrace na Úřadě práce by rozhodně neměla být jakousi dovolenou. Pokud nenaběhnete na vlnu hledání práce a pohovorů, může se vám to rozhodně vymstít. 

 

 

Autor: Huňová