Určitě už jste to zažili. Jdete na pohovor, který vypadá velmi slibně. Povídáte si s personalistou, až nakonec přijde ta osudová otázka. „Jakou máte představu o platu?“ Jednoduchá otázka. Je na ni ale jednoduchá odpověď? O kolik byste si vlastně měli říct, abyste se za vámi požadovaný plat uživili, ale aby si personalista nemyslel, že máte přehnané nároky?  


Vyčíslete si životní náklady

Abyste se dostali k částce, která je pro vás minimální, musíte si spočítat vaše životní náklady. Jaké jsou tedy vaše měsíční náklady? Zkuste započítat opravdu vše. Jídlo, nájem, dopravu, spoření, oblečení, zábavu atd. Výslednou částku si velmi dobře zapamatujte. V žádném případě nepřistupte na pohovoru na nižší částku, než je tato minimální. Stejně byste museli dříve či později z práce odejít. 

Jak vypadá pracovní trh?

Je po vaší pozici sháňka nebo se jedná o méně oblíbenou pozici? Na kolik si přijdou lidé ve vašem regionu, kteří zastávají stejnou funkci? Všechny tyto informace se vám budou při vyjednávání o výši platu velmi hodit!

Jak to vypadá?

V reálu se může naplnit několik scénářů při vyjednávání o ceně. Uveďme si příklad. Zaměstnavatel vám může nabídnout 23 tisíc Kč na vámi chtěnou pozici (určitě není nutné dodávat, že zaměstnavatel ve skutečnosti nezaplatí 23 tisíc, ale mnohem víc, a to kvůli odvodům).  Jaké jsou tedy varianty?

 

Na pohovor přijde někdo dobrý, kdo se personalistovi líbí. Podhodnotí se a řekne si o 18 tisíc Kč. Pro personalistu ideální, jste přijati s 18 tisíci Kč.

 

Přijde špatný kandidát, který si řekne 17 tisíc Kč. Personalista ho buď vezme s tím, že ho ozkouší nebo ho nevezme ani za cenu nízkého platu (tato varianta se doporučuje).

 

Přijde dobrý uchazeč, ale řekne si o 26 tisíc. Tady přichází vyjednávání. Zaměstnavatel ovšem může trochu ustoupit, stejně jako uchazeč a dohodnou se na kompromisu. Pokud si ovšem uchazeč řekne hned na začátku o 32 tisíc Kč, těžko vůbec dojde k nějakému jednání. Proč? Aby to bylo pro zaměstnavatele ucházející, musel by uchazeč hodně slevit ze svých nároků a to by se mohlo odrazit i v práci.

Jak se připravit?

Připravte si 3 částky - ideální a minimální mzda, otevírací nabídka. 

 

Na pohovor byste měli být připravení, i co se týče finančních požadavků. Připravte si optimální částku, za kterou byste rádi pracovali. Dále minimální částku, za kterou jste ochotni pracovat, a pod kterou už nebude možné jít. Poslední číslo, které si připravte, je otevírací nabídka. Tedy částka, kterou řeknete, budete-li tázáni na plat a od které bude vycházet vaše smlouvání.

 

Nikdy neříkejte interval. Může se to zdát banální, ale je to velká chyba, které se můžete dopustit. Když personalistovi řeknete, že byste chtěli plat mezi 18 až 25 tisíci, je to stejné, jako byste řekli, že chcete 18 tisíc. Vyšší částka je okamžitě mimo hru.