Luxusní jachty, drahé domy, rychlá auta. To všechno si mohou tito boháči dovolit. Kdo ale jsou tito nejmocnější lidé na světě?


 

Kdo z nás by si nepřál mít nějaký ten milion na účtu. Obzvlášť, pokud se jedná o milion v dolarech. Tito lidé se ovšem nedrží při zemi. Na jejich účtech nejsou pouze miliony, ale přímo miliardy.

 

Jak je známo, peníze nepadají jen tak z nebes. Tito miliardáři pracují od ráda do večera, spí jen pár hodin denně a na jejich bedrech leží obchody za závratné sumy a mnohdy „životy“ několika desetitisíců zaměstnanců. 

Znáte je?

Delší dobu se držel na výsluní počítačový magnát Bill Gates. O své prvenství ale v roce 2012 přišel. Podle agentury Bloomberg je současným nejbohatším mužem světa mexický telekomunikační magnát Carlos Slim. Sedmdesátiletý Carlos Slim zbohatl díky své telekomunikační společnosti. Oproti předcházejícímu hodnocení si významně povýšil, jelikož se vyšplhal na výsluní ze třetího místa. Zakladatele firmy Microsoft, Billa Gatese, tak po dlouhé době odsunul „až“ na druhé místo.

 

Žebříček těch nejbohatších je sestavován pravidelně a mění boháčů je sledováno denně. Tedy změny akcií jejich firem.

 

A jak velké je tedy jejich jmění? Majetek Carlose Slima činí neuvěřitelných 75,5 miliardy dolarů, majetek Billa Gatese 64,4 miliardy dolarů.

 

Na třetím místě se tentokrát umístil Španěl Amancio Ortega s majetkem v hodnotě 53,6 miliard dolarů. Ortega se pohybuje v oděvním průmyslu. Patří mu totiž značky jako Zara, Massimo Dutti nebo Stradivarius.

 

Další příčku obsadil americký investor Warren Buffet. Ke svému majetku, který činí přibližně 48,4 miliard dolarů, přišel právě díky své schopnosti famózně investovat.

 

V polovině první desítky se umístil švédský miliardář Ingvar Kamprad. A díky čemu zbohatl? Díky společnosti, kterou jistě všichni dobře znáte. Je totiž spoluzakladatelem švédské nábytkářské firmy Ikea.

 

Na dalších pozicích se umístila např. rodina Waltonových vlastnící americký Wall-Mart nebo akcionář společnosti H&M. A kdo, že je nejbohatším Čechem? Podle agentury Bloomberg je to Petr Kellner, jehož majetek činí 10 miliard dolarů, což ho řadí na 101. místo na světě. 

Největší koncentrace boháčů?

Chtěli byste nějakého boháče potkat? Největší koncentrace těchto zámožných pracantů např. v USA najdete v New Yorku a jeho okolí. Dále v Los Angeles, Chicagu nebo Washingtonu.

 

V Evropě máte největší šance na setkání v Londýně, Paříži, Düsseldorfu nebo Hamburku. V Asii zase v Tokiu nebo v Pekingu. Velký nárůst milionářů se očekává také v Sao Paulu, Bombaji, Rio de Janeiru, Dillí nebo Šanghaji.

 

Navnadilo vás to? Tak hurá do práce, ať počet milionářů jenom roste! 

 

 

Autor: Huňová