Přemýšlíte, jaký studijní obor je nejperspektivnější? Zkusili jsme "věštit z koule" a uhádnout, jaké pracovní oblasti jsou vhodné do budoucna. Nezapomeňte však, že před takovými padesáti lety by nás nemohlo ani napadnout, jakým rozvojem projde například disciplína informační technologie . V době, kdy se počítač sotva vlezl do jedné místnosti a internet byl stále vnímán jako nástroj pro vojenské účely, jsme nemohli tušit, že tento článek budete číst přes iPhone 7 nebo tablet s LTE připojením. Proto i dnes platí, že se musíme nechat překvapit, co nás v budoucnu čeká.


1. Technické obory

V tomhle bodu neohromíme. Opravdu platí, že v oblasti technických oborů se očekává největší nárůst zájmů a poptávky po zaměstnancích. Přesto počet uchazečů v této disciplíně stoupá nejpomaleji v rámci českých škol, a tak zjednodušené řečeno - pokud vystudujete školu s technickým zaměřením, o práci mít nouzi nejspíše nebudete. Nejperspektivnější obory jsou:

 

  • informační technologie: zažívá největší "boom"
  • řemeslné práce: zde je však nižší mzda a chybí dostatek kvalitních škol
  • elektrotechnika, strojírenství, stavebnictví
  • energetika: lidstvo stále hledá nové zdroje

2. Finanční sektor

Ekonomové, účetní, accountant junioři, senioři, manažeři ... Všechny tyto pozice budou zapotřebí neustále. Jediné, co by vás mohlo odradit, je zvyšující se počet studentů ekonomických oborů - bude tedy třeba soutěžit s vyšší konkurencí. Podle výzkumu "New Skills for New Jobs" bude v roce 2020 mezi všemi studenty vysokých škol převažovat ekonomické zaměření. Největší rozmach se očekává v odvětví veřejných zakázek a eurodotacích. 

3. Obchodní sektor

Jistě jste si všimli, že v poslední době roste poptávka po obchodních zástupcích. Některé nabídky jsou opravdu seriózní a velmi dobře ohodnocené, v jiných případech musíte být ostražití. Říká se, že ve 21. století již není problém vyrábět, ale prodávat. Proto zájem o zaměstnance na obchodní pozice narůstá čtyřnásobně každý rok. 

4. Zemědělství

Konečně tu máme překvapivý bod, který jste asi nečekali. Pravdou je, že zemědělství je asi jediná jistota ze všech perspektivních oborů. Protože ať budete surfovat po internetu pomocí telefonu, chytrých brýlí, hodinek anebo pomocí čipu v mozku, chleba s máslem si k tomu dáte stejně jako před sto lety. Jíst se prostě musí. Kromě toho rapidně klesá počet zájemců o práci v zemědělství, takže se nemusíte bát konkurence. Nicméně musíte počítat s tvrdou prací rukama, většinou od brzkého rána a navíc nižší platy. 

5. Humanitní obory

Jak jste jistě očekávali, humanitní disciplíny jsou méně žádoucí z pohledu zaměstnavatele než například ekonom a programátor. Je to dáno také velkým zájmem studentů tohoto odvětví, což znamená přetlak humanistů. Nicméně je zde stále velmi dobrá zpráva: téměř nulové procento absolventů humanitních škol zůstává registrováno na úřadě práce více než půl roku. O které pozice z filozofických fakult a fakult sociálních studií je největší poptávka?

 

  • psycholog: trend z Ameriky mít vlastních psychoterapeuta se dostal až k nám. Navíc spousta větších společností zaměstnává firemního psychologa, aby mohl poradit a pomáhat zaměstnancům.
  • učitel: učitelé jsou třeba neustále, ať v mateřských, základních, středních anebo vysokých školách. Je jen třeba počítat s tím, že je to psychicky velmi náročná práce, která je v České republice stále podhodnocená.
  • lingvista: pokud umíte plynně vlámsky, japonsky a anglicky, můžete počítat s tím, že nejspíše budete mít o výdělek postaráno. Například na soudní překlad finského jazyka v Brně najdete pouze jediného člověka, který má práce nad hlavu. Ale je nutné zvládat jazyk opravdu profesionálně.

 

Graf

 

Kromě uvedených oborů nemají problém s hledáním zaměstnání právníci a lékaři a je pravděpodobné, že to tak zůstane i do budoucna.

 

Doporučujeme vždy se rozhodnou pro úzce zaměřené povolání až ve druhé polovině střední školy. Nejlepší cestou, jak správně zvolit pracovní pozici, však je využít svůj talent a vlohy, ne sledováním momentálních trendů a analýz. Jedině tak se prací nejen uživíte, ale bude vás i bavit!