Nejmíň oblíbené období všech studentů právě začíná. O co se jedná? Přece o období zkouškového, závěrečných testů, státnic, maturit. Tolik informací je potřeba doslova „nacpat“ do hlavy. Jak na to? 


Soustředit se!

Klasika. Několik otevřených knih, k tomu skripta, poznámky a nic. Tupě zíráme do všech materiálů a nemůžeme se pořádně soustředit, abychom už opravdu začali s učením. 

 

Neustálé hledání jiných věcí na práci. Uklízení, vaření. Prostě cokoli. Prokrastinace je nepřítelem všech studentů. Rozhodně vypněte počítač! Nemůžete vypnout počítač, protože na něm máte poznámky? Tak rozhodně vypněte sociální sítě. Je to sice klišé, ale se zapnutým Facebookem toho člověk prostě moc neudělá. Ztište si telefon, ať vás nikdo neruší. Uvařte si dobrou kávu nebo čaj a pusťte se do toho. Čím dřív začnete, tím dřív také skončíte. Je také potřeba si zvolit dobrou motivaci, která by vám měla pomoci se soustředit a dotáhnout „úkol“ do konce. 

Přírodní vs. „nepřírodní“ cesta

Celkově je na lepší paměť důležitý kvalitní spánek, správná životospráva, samozřejmě neuškodí také hodně číst, luštit křížovky nebo třeba sledovat naučné pořady. Měli byste také dostatečné pít, což znamená 2-3 litry vody denně.

 

Rozhodně občas neuškodí ani potravinové doplňky, které paměť zlepšují, jako je např. vitamin C, E, Ginko biloba atd. 

Co tedy dělat, abychom si látku lépe zapamatovali?

Někteří z nás mají paměť fotografickou, někteří spíše zvukovou, atd. Co tedy často studenti dělají pro lepší zapamatování? Látku si zpívají, čtou nahlas, vytvářejí si nejrůznější asociace a rýmy, malují si pomocné obrázky, vytváří nejrůznější zkratky a symboly, zběsile zvýrazňují texty nejrůznějšími křiklavými barvami.

 

Pokud se cítíte učením vyčerpaní, rozhodně se zbytečně nepřemáhejte. To by zase k ničemu nebylo. V této situaci přijde vhod malá pauza. Vyrazte na chvíli ven na čerstvý vzduch a uvidíte, jak se vám potom bude zase dobře učit.:-) 

Opakování matka moudrosti

A hlavně opakovat, opakovat, opakovat. Opakování je prostě matka moudrosti. Díky opakování si toho vštípíte rozhodně nejvíc. 

 

 

Autor: Huňová